Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára."— Előadás másolata:

1 A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára

2

3 „Egy bolygós életmód” ? A Föld eltartó-képessége 1,8 ha/fő felhasználást tenne lehetővé, de a tényleges 2,3 ha/fő, s így azt földi lakosonként fél hektárral már napjainkban is túllépjük. Már napjainkban is 5 db. Földre lenne szükség, ha egy amerikai átlagpolgár lábnyomán szeretne minden ember élni. Cél az „egy bolygós életmód”-ra való áttérés: 1. az emberek és települések felelősebb erőforrás- felhasználása, 2. a fogyasztói társadalomban bevett szokásaik megváltoztatása. Tanácsadás feladata: az ismeretátadás, érzékenyítés a helyzet megértése iránt.

4 Ha valamit meg tudunk mérni, változtatni is tudunk rajta!
A Kötháló ökológiai lábnyom számítása egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készült (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék):

5 Falusi turizmus fenntarthatósági szempontjai
Helyi termékekre, foglalkoztatásra, jövedelemteremtésre, a helyi piacra építsen. Helyi erőforrások használatát részesítse előnyben. Az erőforrásokat fenntartó módon (eltartó-képesség, multifunkcionalitás, körfolyamat) használja. A helyi környezeti rendszereket adottságainak megfelelően használja. Őrizze meg a természetes környezetét, a biológiai sokféleséget. Integrálja a környezet és fejlődés kérdéseit, a fejlesztések során előzze meg a környezeti és társadalmi problémák létrejöttét. Őrizze meg a szerves kultúrát, a szerves kultúrára építve fejlesszen. Kínáljon lehetőséget a látogatók számára a szerves kultúra, gazdálkodás megismerésére, tanulására. Biztosítsa a turisták megelégedettségét, de nem mindenáron.

6 Terített asztal helyből
- Kenyérgabonák sokféleségéből házi kenyér, lepény, pogácsa készül tűzhelyen, kemencében, nyárson, tűzikutyán, vasrostélyon, kövön, bográccsal. - Innivalók: forrásvíz, kútvíz, gyümölcsborok, pálinkák, mézsör. - Fűszerek: ház előtt fűszernövények termelése (főzéshez, teához). Só, cukor minimalizálása (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető). - Évszaknak megfelelő, hazai gyümölcsök kínálása. - Hús sózva, szárítva, lesütve is tartósítható. - Tej, aludttej, joghurt, tejföl, köpüléssel vaj. - Tejföltől megtisztított aludttejből túró, sajt. - Konzervek, tartósított élelmiszerek minimalizálása, jelzéseik figyelése. Az allergiát és rákos megbetegedéseket okozó „problémás” E-számok köre.

7 Tiszta élelem: egészséges, teljes értékű táplálkozás
Válaszd a hazait és a természetest! Vegyszermentesség Élelmiszer-adalékanyagok közt problémás E-számok: tartósítószerek, antioxidánsok, technológiai segédanyagok, hozzáadott tápanyagok, „kozmetikai” adalékok, mesterséges színezékek, természatazonos aroma. Saját, szelíd földművelés, vagy biotermék. Az évszaknak megfelelő gyümölcsöket vegyél! ·Tartósíts magad: fagyasztás, befőzés, aszalás, szárítás stb.

8 Hazai védjegyek Kiváló élelmiszer
Ellenőrzötten ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszeripari termékek Cédrus: Magyar környezetbarát védjegy

9 Nemzetközi védjegyek Eurovirág: Az Európai Unió által jegyzett környezetbarát védjegy A hátrányos helyzetű termelők fenntartható fejlődésének megteremtése Északi Hattyú: Norvégia, Svédország, Finnország, Izland és Dánia közös környezetbarát jele.

10 Hagyományok és alternatív megoldások ötvözése
organikus gazdálkodás, kézműves mesterségek, aktív természetvédelem, ökoturizmus, környezetkímélő, takarékos technológiák gyakorlati alkalmazása.

11 Vidéki hagyományok felélesztése
Kenyeret adó természet tisztelete. Közösség jövőjének biztosítása a természethasználat során. Közösségben szerzett tudás: gazdálkodás, termelés. Tájba illő építkezés, természetes anyagok használata, hulladékok megfelelő hasznosítása. Rend, tisztaság. Többgenerációs családi-rokoni hálózatok.

12 Ami nem illik a falusi vendéglátásba
SZINEZÉKEK TARTÓSÍTÓSZEREK ANTIOXIDÁNSOK EMULGEÁLÓ SZEREK ÉS SÓK SŰRÍTŐ ANYAGOK ZSELÉSÍTŐ ANYAGOK STABILIZÁTOROK ÍZFOKOZÓK ÉTKEZÉSI SAVAK SAVANYÚSÁGOT SZABÁLYOZÓ ANYAGOK CSOMÓSODÁST ÉS LESÜLÉST GÁTLÓ ANYAGOK

13 Ami nem illik a falusi vendéglátásba
MÓDOSÍTOTT KEMÉNYÍTŐK ÉDESÍTŐSZEREK TÉRFOGATNÖVELŐ SZEREK HABZÁSGÁTLÓK FÉNYEZŐ ANYAGOK LISZTJAVÍTÓ SZEREK SZILÁRDÍTÓ ANYAGOK NEDVESÍTŐ SZEREK KELÁTKÉPZŐ ANYAGOK ENZIMEK TÖMEGNÖVELŐ SZEREK HAJTÓGÁZOK ÉS CSOMAGOLÓGÁZOK

14 Falusi szálláshelyek infrastrukturális működtetése
Ökoaudit területei: Építőanyag használat Energiafelhasználás Vízfelhasználás Hulladékkezelés Vegyianyag használat Közlekedés

15 Építőanyag Hagyományos technikai paraméterek (szilárdságtan, páradiffúzió, stb.) mellett ökológia szempontjainak (primer energiatartalom, mérgező anyag tartalom, elérhetőség, recirkulálhatóság a használat teljes életciklusa alatt) figyelembe vétele. Ajánlott építőanyagok: vályog, szalma, tégla (kaláka).

16 Alternatívák keresése
Megújuló vagy zöld energiák használata – ésszel! Napenergia hasznosítás napelem, napkollektor, légkollektor segítségével. Energiatakarékos biomassza-tüzelésű kazánok használata. Geotermikus hőszivattyú. Szélenergia hasznosítás szélkerékkel. Stb.

17 Vegyianyag használat Az Európai Unióban (és hazánkban is) több mint 100 ezer különböző, ember által előállított vegyi anyag van forgalomban. Szervezetünk nap mint nap több tízezer ilyen vegyülettel érintkezik. Vegyi anyagok vannak az élelmiszereinkben, a kozmetikumainkban, a tisztítószereinkben, a számítógépeinkben, a tévéinkben, vegyszerekkel kezelik az ivóvizet, de még a friss zöldségeket is. Ám erről a tömérdek mesterséges anyagról vajmi keveset tudunk. Még arról a 2500 vegyi anyagról sincs elegendő egészségügyi és környezeti adat, amelyet tömeges mennyiségben állítanak elő a vegyianyag-gyárak.

18 Vegyi anyagok A tisztítószerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Bőrünkkel érintkezve, belélegezve allergiás reakciókat válthat ki (gumikesztyű és szellőztetés munka közben)! Hagyományos eljárásokkal és szerekkel is éppolyan tökéletes eredményt érhetünk el, ráadásul a pénzt takaríthatsz meg és nemcsak lakásod, hanem a környezeted is tisztább lesz. Használjunk: minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben.

19 Hogyan tisztítsunk környezettudatosan?
Mosószóda (nátrium-karbonát) Általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Citromlé Gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztító szerként használható.

20 Legfontosabb a megelőzés:
Hulladékmentes porta - Körfolyamatok: kertből zöldség, gyümölcs, frissen, befőzve vagy éppen aszalva. - Héjuk a szérűskertbe kerülhet a szárnyas, vagy lábas jószágok számára. - „Zöld javak” komposztálhatók is fás szárú anyagokkal és állati trágyával keverve, néhány év múlva a termőtalajba beásva javította a talaj tápanyagtartalmát és szerkezetét. - Jobb minőségű talajból, jobb minőségű élelem állítható elő. Műanyag, fém és üveg hulladékok szelektíven, papír/kazán, műanyagot és üveg újra használat, vagy szelektív gyűjtőhelyek. Használt étolaj derítése: zeolitos derítővel újrahasznosítható (Derolin), kültéri favédőként kenhető, végső soron komposztálható. Legfontosabb a megelőzés: minél kevesebb csomagoló anyagot, kőolajszármazékból előállított terméket vigyünk be a portánkra.

21 Berendezés – bútorok, festékek, burkolatok
Anyagfelhasználás tekintetében ajánlott a mérsékelt övi fa (ha lehet, FSC-tanúsított). Az olyan anyagok esetében, mint a kartonpapír, az OSB-lap stb. válasszuk a legkevesebb szennyezőanyagot tartalmazót (kedvezőtlen hatást gyakorolnak nemcsak a környezetre, hanem az emberi egészségre is)! A legelterjedtebb szennyezőanyag a formaldehid, tehát ha lehet, az adott anyag ne tartalmazzon formaldehidet, vagy csak minimális koncentrációban Legjobb a környezetbarát termékjellel ellátott árukat választani („fa alapú ragasztott anyagok, és a belőlük készült termékek” kategória), kisbabák és gyermekek részére készített bútorok esetén pedig CE jelzésűt. Felületkezelésnél a természetes, vagy csekély környezeti és egészségügyi hatású festékek alkalmazhatók: természetes olajok és méhviasz, vagy vízbázisú festékek. Ha megtehetjük, támogassunk helyi bútorgyártót. Részesítsük előnyben az olyan anyagokból készült termékeket, melyek feldolgozása kevesebb energiát igényel, és kevesebb szennyezőanyagot termel! Keressük a környezetre kevésbé ártalmas anyagokból készült termékeket, mint fa, fém, újrahasznosított papír, természetes gumi. Kerüljük a PVC-t, az alumíniumot, a nehézfémeket tartalmazó színezőanyagokat, a szerves oldószereket, műanyag berendezéseket. !

22 A zöld beszerzés és ügyintézés alternatívái
Korlátozzuk a nyomtatást, vagyis ne nyomtassuk ki, ami nem szükséges (pl. t), ahol lehetséges, válasszuk az elektronikus levelezést, archiválást és dokumentálást! Használjuk a papír mindkét oldalát, vagyis a kétoldalú nyomtatást és másolást belső használatra, hivatalos dokumentumokban és nyomtatványokban is; a jegyzettömbökben a papír mindkét oldalára írjunk! Az egyik oldalán nyomtatott papír üres oldalát használjuk jegyzetelésre és vázlatok nyomtatására! Az apró hibákat javítsuk kézzel – javítófestékkel – újranyomtatás helyett! A borítékok ismételten felhasználhatók például belső levelezéshez! Használjunk újrahasznosított irodai papírt nyomtatásra és másolásra! Használjunk újrahasznosított papírból készült irodai termékeket (pl. nyomtatványok (kimenő és bejövő iratok, hivatalos útiköltség térítés stb.), jegyzettömbök, könyvek, borítékok, névjegyek, de iratgyűjtők, dossziék és iratrendezők, sőt egészségügyi papír)! Tájékoztató és hirdetési anyagok, szórólapok és kiadványok, irodai/intézményi anyagok nyomtathatók újrahasznosított papírra

23 Hasznos honlapok www.kothalo.hu www.expediciozzokosan.hu

24 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata 46/382-095, 505-077


Letölteni ppt "A környezetharmonikus szolgáltatások és a környezetkímélő életmód lehetőségei a falusi turisztika szolgáltatók számára."

Hasonló előadás


Google Hirdetések