Fogyatékosok helyzete Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az akadálymentesítés szakmai háttere, indokoltsága Horváth Péter SZMM Országos Fogyatékosügyi Tanács titkára Budapest, június 7.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Életkor és diszkrimináció
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
Egyenlő Bánásmód Hatóság. A védett tulajdonsággal rendelkezők hátrányos megkülönböztetése  nemi diszkrimináció  a romák hátrányos megkülönböztetése.
CIVIL SZERVEZETEK AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGÉRT. Esélyegyenlőség területei, célcsoportjai Jogszabályok: A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény A fogyatékos.
CIVITAS FIATALOK KÉT KERÉKEN.
A könyvtárak szociális funkciói. Visszatekintés  70-ES ÉVEKTŐL - “MŰVELŐDÉSI HÁTRÁNY”  MANFRED NAGEL(1982) - SZOCIÁLIS FUNKCIÓ MEGHATÁROZÁSA - “ KÜLÖNLEGES.
Nyitrai Imre Nyitrai Imre szociálpolitikai és gyermekvédelmi szakértő c. főiskolai docens Tanácsadók felkészítése Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
„NE HAGYD MAGAD!” Antidiszkriminációs program Kedvezményezett: Kézenfogva Alapítvány A projektet támogatta az Európai Unió
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Történelem – középszintű témakörök
Mi is az a társadalmi integráció?
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Integráló iskolák a közoktatásban
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
SNI gyerekek az iskolában (1.) A sajátos nevelési igény
Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Állampolgári jogok és kötelességek
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
TÉVHITEK ÉS A VALÓSÁG GONDOLATVÁZLATOK A SÉRÜLT EMBEREK ÉS A TÁRSADALOM KAPCSOLATÁRÓL.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Készítette: Farkasné Veres Edina
Egyenlő esélyű hozzáférés mozgáskorlátozott személyek számára a turizmusban és az autóbuszos utaztatásban Kovács Ágnes elnök.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Fogyatékosok helyzete Magyarországon A megoldás : INTEGRÁCIÓ Kisari Károly elnök Down Egyesület

Mi a fogyatékosság? Fogyatékosság fogalom meghatározásában két megközelítés: orvosi: (elterjedtebb az egyénből indul ki), valamely testi vagy mentális képesség károsodása, amellyel mások egy elfogadott norma szerinti mértékben rendelkeznek szociális: társadalmi közösségből indul ki képesség károsodása önmagában nem számít károsodásnak, akkor válik azzá ha a társadalomban ez hátrányt jelent.

Fogyatékosok száma, megoszlása Magyarországon Év Népesség Fogyatékosok Részaránya % 1990 10 374 820 368 270 3,55 2001 10 198 315 577 006 5,66

A népesség fogyatékosság típusa és nemek szerint 2001-ben

A népesség fogyatékosság altípusai, nemek és 15-59 éves korcsoport szerint 2001-ben

Fogyatékosok iskolázottsága A 15 éves és idősebb fogyatékos személyek legmagasabb befejezett iskolai végzettsége

A népesség fogyatékosság és gazdasági aktivitás szerint, 1990, 2001 A gazdasági aktivitás tekintetében a fogyatékos és nem fogyatékos emberek között már 1990-ben is jelentős különbséget tapasztalhattunk. Míg az előbbi csoportban a foglalkoztatottak aránya csupán közel 17 százalék volt, addig az utóbbiban meghaladta a 44 százalékot. Az 1990-es évtized alapvető munkaerő-piaci változásai a fogyatékos személyek körében még ezt az alacsonynak mondható foglalkoztatotti arányt is a 2001. évre 9 százalékra csökkentették. (Ez 7,6 százalékpontos csökkenést jelent, a nem fogyatékosok között a visszaesés mértéke ennél százalékponttal kevesebb volt.) Munkanélküliek aránya azonban a fogyatékos személyek körében kevésbé nőtt, mint a nem fogyatékos emberek Ennek talán részben az lehet a magyarázata, hogy a munkaerő-piaci szervezetrendszer kevéssé fogadta be a fogyatékos munkát keresőket, s az aktív korú fogyatékos emberek kevésbé tartják lehetségesnek, hogy munkát találjanak, és már az aktív munkakeresésről is lemondanak.

A fogyatékos személyek gazdasági aktivitása és a fogyatékosság összevont típusa szerint

A foglalkoztatottak összevont A foglalkoztatottak összevont nemzetgazdasági ág, foglalkozási főcsoport és fogyatékosság szerint

A foglalkoztatottak szokásos heti munkaideje fogyatékosság szerint

Fontosabb jogszabályok Uniós jogszabályi környezet AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK IRÁNYELVE (2000/78/EK) a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról. 1949. évi XX. törvény. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA Esélyegyenlőségi törvény (1998. évi XXVI. törvény) a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról 10/2006. (II. 16.) Országgyűlés határozata az új Országos Fogyatékosügyi Programról ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal élő személyek jogairól

ENSZ egyezmény A jelen Egyezmény alapelvei a következők: a) a veleszületett méltóság, az egyéni autonómia tisztelete, beleértve a saját döntés meghozatalának szabadságát és a személyek függetlenségét; b) a hátrányos megkülönböztetéstől való mentesség; c) teljes és hatékony társadalmi részvétel és befogadás; d) a fogyatékossággal élő személyek különbözőségének tisztelete és elfogadásuk az emberi sokszínűség, valamint az emberiség részeként; e) esélyegyenlőség; f) hozzáférhetőség; g) a nők és férfiak közötti egyenlőség; h) a fogyatékossággal élő gyermekek formálódó képességeinek tisztelete, és a fogyatékossággal élő gyermekek identitásuk megőrzéséhez fűződő jogának tiszteletben tartása.

Kik a fogyatékosok? Gyerekek Szülők Házastársak Testvérek Munkatársak Szomszédok Iskolások

Gyerekek Sokszor az orvosok felajánlják a szülőknek, adják intézetbe gyereküket. A fogyatékos gyerekek szülei gyakran érzik magukat megbélyegezettnek Nincs megfelelő bölcsődei ellátás Nehéz óvodát találni Speciális iskolák Gyakran kollégiumi ellátás 6-7 éves kortól

Szülők Alacsony iskolai végzettség Függőség másoktól, mivel a környezet nem akadálymentes Létbizonytalanság Bezárkózottság

Testvérek Az ép testvér félelmei A szülők az ép testvérben bíznak, mint későbbi eltartó Külön iskolába járnak Nincsenek közös programok Gátlásokat okozhat az ép testvérnek

Miért lehet ez a viselkedés? Az ép és fogyatékos emberek nem ismerik egymást Külön intézményrendszerben nőttek fel A jelenlegi speciális oktatási rendszer 18 éves kor után akar integrálni Az érzelmi intelligencia hiánya a mai társadalomban

Integráció minden szinten, mint megoldás Integrált bölcsőde Integrált óvoda Integrált iskola Integrált munkahelyek

Az integráció akadályai az oktatásban A mai tanárok nem szívesen foglalkoznak fogyatékos gyerekekkel Magas osztálylétszámok A gyógypedagógus szakma és intézményrendszer védi a saját pozícióját A normál intézmények félnek a szülők reakciójától Nem 100%-os az akadálymentesítés A szülők féltik a fogyatékos gyereküket Finanszírozás

Integráció akadálya a munkahelyeken Kevés az akadálymentes vállalkozás Alacsony iskolai végzettség Diszkrimináció Korlátozott önrendelkezés Közlekedés Félelem a fogyatékosoktól

Akadályok típusai Fizikai Rámpa hiánya Hangjelzés hiánya Nem egyértelmű jelölések Mentális akadályok Kommunikáció hiánya

Fizikai akadályok A 2004. évi adatszolgáltatások alapján az önkormányzatok fenntartásában lévő középületek mintegy 13,3%-a volt akadálymentes. A minisztériumok fenntartásában lévő középületek tekintetében ez az arány igen eltérő annak függvényében, hogy az adott tárca fenntartásában hány középület van, átlagosan ez az arány 60-70%-os.

Mentális akadályok Főleg értelmi sérültek részére Kommunikáció Kiszámíthatatlan ügyintézés Nehezen értelmezhető okiratok

Megoldás Integráció Civilek aktivitása Oktatás átalakítása Foglalkoztatás átalakítása A kormány hatékony erőforrás elosztása a területen A fogyatékosok jogainak az alkalmazása a döntésekben

Oktatási projekt

Kulturális programok

Köszönöm a figyelmüket!