Tudatos tevékenységek a természet és környezet védelmében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
A környezetszennyezés forrásai
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Civilek szerepe a környezettudatos társadalomban
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
BUDAI KÖZÉPISKOLA BUDAI KÖZÉPISKOLA.
A környezetvédelem intézményrendszere
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Fenntartható életmód és életstílus
Napocska Napköziotthon
Környezeti szemléletformálás
HEFOP Minőségirányítás 5. hét: a környezetközpontú irányítási rendszer kialakulása.
A globális világgazdaság és az USA világgazdasági szerepköre
Környezetértékelési módszerek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
A környezetvédelem története és alapfogalmai
A környezethez való jog tartalma
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Civil Kezdeményezések Programja
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Környezetgazdálkodás 1.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
A Tvt. és a Ktv. V. ea.. A) Kvt évi LIII. tv. A környezet védelméről, hatályba lépés: dec. 19. Célja: - ember és környezet harmonikus kapcsolatának.
Környezetjogi alapelvek
Az OHÜ évi tapasztalatairól és az idei feladatairól dr. Wégner Krisztina Főosztályvezető, Koordinációs főosztály január 24. Szombathely.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
A természeti környezet védelmének ösztönzése a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Állampolgári jogok és kötelességek
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Mit tehetsz a leküzdéséért? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Környezeti szemlélet alakítására irányuló tájékoztatás, oktatás Forrás: Fenntarthatóság a személyes szinttől a közösségi szintig c. előadás anyaga
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezet és egészség.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Előadás másolata:

Tudatos tevékenységek a természet és környezet védelmében (környezetvédelem a nevelésben)

A Magyar Köztársaság Alkotmánya A Magyar Köztársaság elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez. A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól … a természeti örökség és környezeti értékek a nemzeti vagyon részei, amelyeknek megőrzése és védelme, minőségének javítása alapfeltétel az élővilág, az ember egészsége, életminősége szempontjából; e nélkül nem tartható fenn az emberi tevékenység és természet közötti harmónia, elmulasztása veszélyezteti a jelen generációk egészségét, a jövő generációk létét és számos faj fennmaradását...

Állami feladatok Környezet védelmének jogi szabályozása. Környezet védelméhez fűződő állampolgári jogok érvényesítése. Környezet állapotának felmérése, fenntartása. Gazdasági-pénzügyi alapok biztosítása. Nemzeti Környezetvédelmi Program megalkotása. Környezetvédelmi politika érvényesítése. Környezetvédelmi információs rendszer kiépítése. Környezetvédelem igazgatási rendszerének létrehozása.

Állampolgári feladatok Mindenkinek joga, hogy környezetveszélyeztetés, környezetkárosítás vagy környezetszennyezés esetén a környezethasználó és a hatóságok figyelmét erre felhívja. Aki tevékenységével vagy mulasztásával a környezetet veszélyezteti, szennyezi vagy károsítja, illetőleg tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével végzi, … felelőséggel tartozik.

Kérdés: Hogyan él a törvény adta lehetőségeivel a ma embere? Mennyire viseli szívén a természet és környezet megóvását? Mit tesz a fenntartható fejlődésért?

Mit hagyunk utódainkra? szennyezett talaj, szennyezett levegő, szennyezett vizek, járványok, háborúk, elherdált természeti kincsek.

Lehet-e változtatni a jelenlegi helyzeten?

megtervezett tevékenységgel sok mindent helyrehozhatunk! Válasz: Átgondolt, tudatos, lépésről - lépésre megtervezett tevékenységgel sok mindent helyrehozhatunk!

A társadalom legfontosabb egységénél a családban! Hol kezdjük? A társadalom legfontosabb egységénél a családban!

ahol a környezettel kapcsolatba kerülünk! Hol folytassuk? Az óvodákban az iskolákban, a munkahelyeken és mindenütt, ahol a környezettel kapcsolatba kerülünk!

Néha semmiségnek tűnő dolgok is óriási jelentőséggel bírhatnak! Mit tehetünk? Néha semmiségnek tűnő dolgok is óriási jelentőséggel bírhatnak!

Ismerjük meg környezetünket! Sokszor a tudatlanság az oka környezetkárosító cselekedeteinknek.

Használjuk a környezetkímélő módszereket! falak vályog szigetelés nádfonat Házépítés fűtés padló világítás fénycső vízfogyasztás takarékos csapok

Bevásárlás

Néhány jótanács: Ne a csomagolásért vásárolj! Válaszd a tartós termékeket! Ne vásárolj műanyag zacskókban! A karton csomagolást hagyd az áruházban! Ne végy hajtógázas aeroszolokat! Keresd a visszaválthatós csomagolású termékeket! Ne higgy a csábító reklámnak!

Szemetelünk!

Lehetne másként is csinálni: Szelektív hulladékgyűjtés a háztartásokban is. Hulladékok újrahasznosítása. „Újratermékek” vásárlása.

Tisztítószerek Ne ezeket használd:

Így is lehet. szódabikarbóna folteltávolítás általános tisztítás vízkő eltávolítás ecetsav színfrissítő folteltávolító illatosít citromlé fehérít vízkő eltávolító

1 ember + 1 gramm napolaj = 1 tonna olajszennyezés Nyaral a család. Egy nyári hétvégén kb. 1.000.000 ember fürdőzik a Balatonban. 1 ember + 1 gramm napolaj = 1 tonna olajszennyezés A világon a turisták mintegy 60 %-a autós, 20 %-a repül, 15 %-a buszozik, 5 %-a vonaton utazik.

Ökoturizmus A védett természeti értékek mindenütt védettek. Az erdő nem hulladéktároló. A gyalogtúra jót tesz az embernek és természeti környezetnek is. Nincs jogunk megbolygatni a természet rendjét.

Senki nem vonhatja ki magát a tudatos környezetvédelemből. Hiszen a meggondolatlan pazarló életmód a természeti kincsek elapadásához, a környezeti elemek elszennyeződéséhez, a biológiai sokféleség lecsökkenéséhez vezet. Az oktalan emberi cselekedetek az ember életterét veszélyeztetik.

Mellékletek a témához: