Az alvás világnapja március 18 Forrás: csak-vegso-esetben-szedjunk-altatot.html 2011.03.20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Napfényen a „rejtőzködő szavazók” Mérők klubja április 24.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Munkavállalás, munkavállalók Ausztriában egy kérdőív alapján Dr. Hardi Tamás tudományos munkatárs MTA RKK NYUTI.
Néhány ötlet, amivel az életedet könnyebbé teheted.
Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
Szenvedélybetegségek
A depresszió korszerű kezelése
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
1 SCHIFFER SÁRA GRUNDFOS Magyarország Gyártó Kft. Üzemi szociális munkás „SZOCIÁLIS MUNKA A PIACI SZEKTORBAN”
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Albert Einstein idézetek.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Pest Megyei Orvosnapok 2006 Hogyan lássam el a beteget? Járó-, vagy fekvőbetegként? Dr. Domján Gyula.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Gyermekkori depresszió
Alvászavarok és kezelésük a gyakorlatban
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Élj Tovább 5 Évvel! Egy társadalmi felelősséget vállaló program a magánegészségügyben.
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Szegénység és egészségi állapot
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
A pánikbetegség kezelése
Altatók – nyugtatók Dr. Gyarmati Zsuzsanna
Alvás Világnapja, március 13. Kiss Katalin, kutatás vezető Szinapszis Kft. Így alszanak a magyarok - Egy piackutatás tanulságai -
A számítógép ergonómiája
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
DEMENCIA Dr. Ozsváth Károly
Szabados Tímea és Wéber Andrea (EBH) október 26. Intézményekbe vetett bizalom és jogtudatosság a mai magyar társadalomban (Kutatási eredményeink.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
Egy modern népbetegség – Az őszi hátfájás
Diagnosztikus és terápiás lehetőségek az
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft november 11.
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
Az alvó ember és az álmodó agy
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Bakteriális megbetegedések
Caffeine hatása vázizomsejtek differenciációjára Lakatos Renáta, Molnár Péter Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi Kar Biológia Intézet Természet-,
A szervezet energiaforgalma
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Pszichológiai módszerek a szenvedélybetegek kezelésében
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Gondolatok a barátságról
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Készítette: Szabó Gizella Az álmok nyomában című cikkhez
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Szépkorúak Akadémiája
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Az alvás világnapja március 18 Forrás: csak-vegso-esetben-szedjunk-altatot.html

Csak végső esetben szedjünk altatót • A magyarok harmada alvászavarral küzd, a gyógyszert szedők többsége szorongásoldóval próbál álomba szenderedni, amihez azonban a szervezet nagyon hozzászokik. Ha álmatlansággal küzdünk, kezdjük életmódunk átalakításával.

Csak végső esetben szedjünk altatót • "Aludj jól, légy egészséges!" - címmel kampányt indított a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság, hogy tudatosítsa a közvéleményben: az alvászavarok ma már népbetegségnek számítanak, és számos betegség kialakulásában meghatározó szerepet játszanak.Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság

Az álomittasság hatása a sofőrre hasonlít az alkoholéhoz • "Míg az alkohol kizáró tényező vezetés esetén, az alváshiány nem, pedig az álomittasság, bizonyos idejű alvásmegvonás hatása nagyon hasonlít az alkoholéhoz" - mondta dr. Faludi Béla adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem neurológusa és alváslaborjának vezetője az alvástársaságnak az Alvás Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

• A nemzetközi becslések szerint a fejlett országokban a lakosság mintegy 30 százalékát, az időseknek pedig akár 60 százalékát is érintik a különböző alvászavarok.

• Országos hazai felmérés egyelőre nem készült a témában, de a becslések szerint nálunk is körülbelül a lakosság harmada küzd alvászavarral, az alvási apnoé (azaz a horkolásos alvás) aránya 4 százalék, de a 60 év felettiek körében ezt a számot már legalább 10 százalékra teszik a magyar szakemberek.

Mi számít alvászavarnak? • Mivel az alvás öntudatlan állapot, az alvászavar feltárásában meghatározó szerepe van a velünk együtt alvóknak, valamint a napközbeni környezetnek. Családorvoshoz, alvásszakértőhöz az alábbi tünetek esetén érdemes fordulni: – horkolás, alvás alatti légzéskimaradás (alvási apnoe) – napközbeni aluszékonyság, figyelemzavar (hiperinszomnia) – ellenállhatatlan, kontrollálhatatlan napközbeni elalvások (narkolepszia) – elalvási nehézségek, éjszaka gyakori felébredések (inszomnia) – alvajárás, félelemből fakadó felriadások – alvás során jelentkező fokozott mozgások, rugdalózások, felugrások, remegések (pl. nyugtalan láb szindróma)

Az alvászavarok oka és háttere • A nem kielégítő alvás hatással van a magasvérnyomás-betegségre, különösen hajnali vérnyomáskiugrásokat eredményez, illetve nem következik be a vérnyomás egyébként jellemző éjszakai csökkenése. Ezáltal nő a szív- és érrendszeri panaszok, stroke, szívinfarktus, szívritmuszavarok kockázata.

Az alvászavarok oka és háttere • A horkolásos alvászavarok egy részének hátterében légzési zavar áll, az idegrendszeri zavarok pedig általában túlságos aluszékonysághoz vezetnek. Ilyen például a narkolepszia (a napközbeni alvásrohamok) vagy a hiperinszomnia (napközbeni alváskésztetés). Ez utóbbi többek között depressziósokra, érzelmileg megerőltető élethelyzetben lévőkre jellemző. A beteg ilyenkor tulajdonképpen át akarja aludni a nehézségét.

Az alvászavarok oka és háttere • "Fontos megjegyezni azonban, hogy az inszomnia, vagyis az elalvási nehézség hátterében 40 százalékban a rosszul kialakított szokások állnak" - hangsúlyozta dr. Köves Péter, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

Számoljon be családorvosának róla, ha rosszul alszik! • "Egy európai statisztika szerint az első alvási panasz és a korrekt diagnózis felállítása között átlagosan harminc év telik el" - mondta dr. Faludi Béla, a pécsi alváslabor vezetője. Ahhoz, hogy a diagnózis előbb megszülessen, fontos lenne, hogy a háziorvosnak ne csak a nappali, hanem az éjszakai panaszainkról is beszámoljunk.

Számoljon be családorvosának róla, ha rosszul alszik! • A most indult kampány egyik célja a családorvosok felkészítése az alvással kapcsolatos problémák alaposabb feltárására (például 24 órás vérnyomásméréssel), hogy a beteg aztán minél előbb eljusson a megfelelő alvásközpontokba. • "Elsőre semmiképpen nem altatót írunk a betegnek, hanem az életmódjának megváltoztatására biztatjuk" - mondta dr. Ádám Ágnes zuglói családorvos.

Számoljon be családorvosának róla, ha rosszul alszik! • A kielégítő alváshoz a lefekvés előtti néhány órában mellőzzük az élénkítő szereket (kávét, kólát), valamint az alkoholt is. Ez utóbbit sokan esti relaxációként fogyasztják, azt azonban kevesen tudják, hogy az alvási apnoé, azaz a légzéskimaradással, horkolással járó alvászavar tüneteit felerősíti. • Ugyancsak mellőzendő a lefekvés előtti tévézés, számítógépezés, mert ezeknek a készülékeknek a speciális fénye szintén az elalvás ellen hat.

Számoljon be családorvosának róla, ha rosszul alszik!

Gyógyszert csak végső esetben szedjünk • Mielőtt gyógyszert kezdünk szedni, próbáljunk ki a fényterápiát, valamint a természetes készítményeket. Ez utóbbiak ártani biztos nem ártanak, bár a többségük hatása csak tapasztalati, azaz tudományos módszerekkel nem igazolt, de a placebohatáson keresztül is pozitívan hathatnak. • Csakúgy, mint tőlünk nyugatra, az alváselégtelenséggel küzdők legtöbbször itthon sem altatót szednek problémájukra.

Gyógyszert csak végső esetben szedjünk • Míg az USA-ban az álmatlansággal küzdők többsége antidepresszánsokkal segíti elő az elalvást (annak ellenére, hogy az alvászavar nem egyenlő a depresszióval), itthon a szorongásoldók állnak az első helyen. "Pedig a szorongásoldók olyanok a szervezetnek, mint a légynek a légypapír: függőség alakul ki" - mondta az alvástársaság elnöke. A szakember szerint ezért az alvászavarok megszüntetése mindenképpen komplex kezelést igényel, a gyógyszeres kezelést, illetve a szer elhagyását pszichoterápiás kezelésnek kell kiegészítenie, és természetesen elengedhetetlen az életmódváltás is.

Dániában a munkavállaló már figyel a beosztott alvási szokásaira • A magyar lakosság 20 százaléka dolgozik váltott műszakban, jellemzően természetes fény nélküli viszonyok között, az ő esetükben az alvászavarok aránya az átlagot messze felülmúló. "A munkavállalók egyelőre nem törődnek vele, hogy valaki egyáltalán alkalmas-e a váltott műszakra. Ha valaki inszomniás, apnoés, annak a több műszak elviselése nagyon megerőltető. De hosszú távon a legrosszabb hatása az irreguláris műszaknak van" - mondta dr. Faludi Béla.

Dániában a munkavállaló már figyel a beosztott alvási szokásaira • Dániában a munkavállalók már egy lépéssel előrébb járnak. A számítógép előtt dolgozók számára egyes munkahelyeken lépcsőzetes, későbbi munkakezdést vezettek be, igazodva ahhoz, hogy az este gép előtt ülők jellemzően csak nagyon későn tudnak álomra szenderedni.

További érdekességek: • Itthon is megugrott a jódtabletta-vásárlás az atombaleset után • veszelyes-is-lehet-ha-valaki-indokolatlanul- vesz-be-jodtablettat.html veszelyes-is-lehet-ha-valaki-indokolatlanul- vesz-be-jodtablettat.html