Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A KÓPÉVÁR ÓVODA SZAKMAI BESZÁMOLÓJA A TÁMOP
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Óvoda.
Szülői elégedettség mérés eredménye
„Művészettel a jövő művészeiért” TÁMOP-3. 1
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsöde és
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és
Utcai és lakótelepi szociális munka
Kis csoport szeptember
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
„ŐSZ KINCSEI” TÉMAHÉT október 10 – 14.
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Szociális tanulás formái
Kastélykert Körzeti Óvoda
A gondozás,nevelés egysége
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a /fax: 46/
Módszertani megújulás a nevelő munkában
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
Kis csoport „ÉG A GYERTYA ÉG…”-óvodai témahét december
SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye
SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye
NAGYCSOPORT július - szeptember LEVEGŐ MODUL.
Katica csoport Október Tűz modul
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsöde és Óvoda
FÖLD MODUL Középsőcsoport június
Szentlőrinci Kistérségi Bölcsöde és
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Nevelés és nevelői attitűdök
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
TÁMOP / Önálló innováció az Erkel Ferenc Tagintézményben Délutáni sportfoglalkozás alsó tagozatos gyerekek részére készítette: Mócsán.
Vilmos, a kis futóbicikli
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az óvodai tevékenységterv
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A kisgyermekkori nyelvi fejlődés jellemzői,
Óvodai nevelés országos alapprogramjáról
Iskolai közösségi szolgálat
KÖZÉPSŐ CSOPORT „ŐSZ KINCSE” TÉMAHÉT OKTÓBER 6-10.
Tehetséggondozás színesen
Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája. Tehetségpontunk Humán erőforrás Speciális képesítések Tehetségműhelyeink: -Borsószem bábcsoport -Kismesterségek -Gyermektorna.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
I. számú Összevont Óvoda Heten egy nyelven. Küldetésnyilatkozatunk Hisszük és valljuk, hogy a gyerekek nevelése során megfelelünk azoknak az értékeknek,
Szakmai gyakorlat Szarvas április 3. – 16. ERASMUS+ Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda, Bölcsöde.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Összeállította: Szabó Ilona
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Márkus Lászlóné Intézményvezető Közoktatási szakértő
Hogyan lesznek növendékeink iskolaérett gyermekek?
Szeretnéd, hogy gyermeked szívesen és gátlások nélkül beszéljen majd angolul? Szeretnéd, ha minél korábban, Te magad vezethetnéd be játékosan az angol.
Bornemisza Óvoda
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Szeptember 1. Nem az első nap a nehéz, hanem az, amikor rádöbben felnőtt és gyerek, hogy még vár rá 179 nap…az iskolában.
Család – és Gyermekjóléti Központ
AZ ÓVODÁS GYERMEK ÉS AZ ERKÖLCS
Kulcs a kezünkben egyéni utak a zavartalan iskolakezdéshez Szabó Erika-tanító Páduai Szent Antal Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda Bükkösdi Tagóvodája 2013/2014 KIS CSOPORT SZEPTEMBER                                     

Kanizsa József: Száll az ökörnyál Fölöttem száll az ökörnyál. Kivonta kardját az ősz.   Téblábol fut a levél már. Szőlő- mama gyöngyöt kötöz.

Óvodások lettünk!

Ez a korszak a közös játékok, elfoglaltságok kezdete. Akár életre szóló barátságok is köttethetnek az ovi falai között, de hisszük, hogy az óvodai tapasztalatok nagymértékben befolyásolják a majdani iskolai élményeket. Az óvodákban zajló élet központjában a játék és a családias légkör áll. A legfontosabb az, hogy a gyerek jól érezze magát, hogy személyiségének alakulását sokoldalú képességfejlesztéssel segítsük, harmonikusan fejlődjön, és komplex élmények érjék.

Elérhetőségek: 73/ 378-712 A csoportban dolgozó felnőttek Lakatos Cecília – német nemzetiségi óvodapedagógus Slavonics Csabáné – óvodapedagógus Filipovicsné Végh Edina - dajka Elérhetőségek: 73/ 378-712

Óvodaérettség? A gyerekek körülbelül hároméves korukra válnak képessé arra, hogy néhány órát szüleik nélkül is el tudjanak tölteni. Ennek azonban vannak belső feltételei, ilyen például az éntudat, vagyis az, hogy tudja, lénye világosan elkülönül az őt körülvevő világtól. Rendelkeznie kell egy szilárd belső képzettel a szeretett személyekről, így fantáziája segítségével bármikor elő tudja hívni saját megnyugtatására anyja, apja arcát. Ettől a szülők nélkül töltött idő már nem tűnik végtelen, reménytelen várakozásnak, szorongáskeltő helyzetnek.

Kommunikáció Fontos, hogy ki tudja fejezni saját igényeit – merjen szólni, ha éhes, szomjas, vagy ha ki szeretne menni a vécére. Hároméves korban nagyon különböző a gyerekek nyelvi szintje. Van, aki már tisztán beszél, és van, akinek az anyukáján kívül szinte más nem is érti a szavát.

Az óvodai életet azért érdemes kipróbálnia minden gyermeknek, mert a szocializáció, azaz a társas érintkezés fejlődésére nagyszerű hatással van. Közösségben élni a gyermek számára annyit jelent, mint alkalmazkodni a különböző helyzetekhez. Ehhez természetesen új szabályok elsajátítására van szüksége, például arra, hogy nem mindig teheti azt, amit szeretne, így tudomásul kell vennie bizonyos korlátokat is. Az óvodában töltött idő alatt egyre természetesebbé és mélyebbé válik az egymás iránti érdeklődés, a figyelem, a segítőkészség.

A beilleszkedés időszaka az anyának és a gyermeknek is nehéz. A kisgyermekkor egyik, talán legmeghatározóbb időszaka az óvodáskor. A legtöbb kicsi életében ez az első igazán nagy változás, amikor az anya és a már jól ismert otthon védelméből idegen emberek, gyerekek közé kerül, idegen helyre. Nem könnyű az elszakadás az anyától, főképp, hogy eddig esetleg más napirendhez kell szoknia és új szabályokat elfogadnia.

Új napirend Az óvodai időbeosztás általában hasonlít az otthonihoz. Reggel tízóraiznak, délelőtt játszanak, aztán ebéd, délutáni alvás és uzsonna, majd újra játék. Ha valami miatt a család szokásai jelentősen eltérnek az óvodaitól (a gyerek nagyon sokáig alszik, este sokáig van fenn, nem eszik délben), jó már az óvodakezdés előtt hozzáigazítani napirendjét az intézményéhez.

Óvoda napirendünk alapja az, hogy a gyermekek minél több időt tölthessenek el szabad játékkal, kiélhessék mozgás- és szabadságigényüket. Ezen tevékenységek köré alakítottunk ki olyan rugalmas szokás-szabályrendszert, amelyhez a gyermekek könnyedén alkalmazkodhatnak.

Intézményünk napirendje rugalmas, így lehetőséget biztosít előre nem tervezett, a gyermekek személyiségfejlődését szolgáló események, programok beépítésére. A folyamatos napirend a gyermekek kiegyensúlyozott életritmusának alapja, lehetővé teszi az egyéni tempó, teljesítőképesség, egyéni igény szerinti tevékenységet.

Idő Tevékenység 6. 00 – 8. 00 Gyermekek fogadása. Szabadjáték, egyéni képességfejlesztés, tapasztalatszerzés, mindennapi mozgás 8. 00 – 11.45 Reggeli folyamatos szervezésben, tisztálkodás Szabadjáték, játékba integrált tanulás, tevékenységben megvalósuló tanulás, egyéni képességfejlesztés, tapasztalatszerzés, mindennapi mozgás, játék az udvaron, séta, kirándulás 11.45 – 14.30 Ebéd, tisztálkodás Álomba ringató mesélés, délutáni pihenés, folyamatos ébredés, szabad játék 14.30 - 16.30 Uzsonna folyamatos szervezésben, tisztálkodás Szabadjáték, egyéni képességfejlesztés, tapasztalatszerzés, mindennapi mozgás, játék az udvaron, folyamatos hazamenetel

Szabadon választható tevékenység Tevékenység megnevezése Az óvodai csoport hetirendje A rugalmas hetirend biztosítja a gyermekek részére az elegendő időt a szabad játékra és az önkéntes részvételt különböző kötetlen tevékenységekben. A kötött tevékenységekben lehetőség szerint minden gyermek vegyen részt. Hetirend szeptember 1-től május 31-ig Kötelező tevékenység Szabadon választható tevékenység Tevékenység ideje Tevékenység megnevezése A hét meg-határo-zott napján Heti egy alkalom Mozgás, testi nevelés A hét minden napján Játék Munka jellegű tevékenység Mese-vers Rajzolás, mintázás, kézi munka Mindennapi mozgás Nincs meghatározott napja (a gyermekek spontán érdeklődése alapján, gyermek vagy óvodapedagógus kezdeményezésére). Ének, zene, énekes játék Környező világ tevékeny megismerése

20 fő 2 fő tartózkodási hellyel 1 fő 1 fő 2 fő 1 fő Kishajmás Fiú: 14 fő Lány: 13 fő

Az ősz jegyében díszítjük csoportszobánkat

Ismerkedünk egymással és a játékokkal

Nevünket és jelünket gyakoroljuk

Próbálunk körbejárni, egymás kezét fogva

Tekeredik a kígyó…

mondókázunk

énekelünk

verselünk

Fújja szél a fákat, Letöri az ágat, reccs...

Veronika zeneprojekt játékai: CIRKUSZ

Piros alma csüng a fán, Szakítsd le, te szép leány Piros alma csüng a fán, Szakítsd le, te szép leány! Leszakítom, megeszem, Mert az almát szeretem.

Őszi testsúly és testmagasság mérése

Próbálunk öltözködni

Mosdóban

Villával is tudunk enni

Pihenünk

mozgás a szabad levegőn Udvari játék, mozgás a szabad levegőn

A kiscsoport szeptemberi tevékenységeiről készült képanyaga. Forrás: A kiscsoport szeptemberi tevékenységeiről készült képanyaga. Összeállította: Lakatos Cecília Slavonics Csabáné Bükkösd, 2013. szeptember 30. Elérhetőségeink: Szentlőrinci Kistérségi Bölcsőde és Óvoda Bükkösdi Tagóvodája 7682. Bükkösd, Ságvári E. utca 3. 73/378-712