FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gégegyulladás - Laryngitis
Advertisements

GÉGEGYULLADÁS - LARYNGITIS
KÖZÉPFÜLGYULLADÁS OTITIS MEDIA
AIDS.
A légzőrendszer betegségei
Asztma.
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Vesebetegségek.
Allergia.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Készítette: Frankó Ádám Prog. Info, 14.csop.
VÉRBETEGSÉGEK.
Vírusok Kanyaró Mumpsz Rubeola.
Nemi úton terjedő betegségek
Alkoholizmus.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Szájüreg Gyulladások. Reaktív elváltozások. Szisztémás betegségek szájüregi megnyilvánulásai. Daganatok és rákmegelőző állapotok.
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Autoimmun betegségek Raduly Georgina.
Bőrbetegségek Lőrincz Nikoletta 10.b.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
„ A fekete halál” Pálfi Bence 10.b
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
A szem betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
A légzőszervrendszer betegségei
Légzőszervrendszer betegségei
Készítette: Tófalvi Dóra
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Dr. Csákó László. A felső légúti lokalizáció klinikuma.
Dr. Domján Gyula Dr. Gadó Klára. WEGENER GRANULOMATOSIS BELGYÓGYÁSZATI VONATKOZÁSOK Dr. Domján Gyula, Dr. Gadó Klára Szent Rókus Kórház I. Belgyógyászat.
Gyermekgyógyászati tünetcsoportok II.
szexuális úton történő átvitel
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
UROINFECTIO HÚGYúTI FERTŐZÉSEK.
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK
Hitek és tévhitek az influenzáról
Gyermekbetegségek A tipikus őszi gondok, a tanulási és koncentrációs problémák megelőzése jó táplálék-kiegészítőkkel.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Vírusok.
Légzőszervrendszer betegségei
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Bakteriális fertőzések
Bakteriális megbetegedések
felfedezése Kialakulása, tünetei, megelőzése
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
TAPASZTALATAIM AZ ISOPRINOSINNAL
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
Dr. Bányai Zsuzsa Az allergia (szó szerinti jelentése: a szervezet megváltozott reakciókészsége) E-AKADÉMIA.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Nemi Betegségek.
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
A LÉGZŐRENDSZER.
Nemi betegségek.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Beteg gyermek az iskolában
Beteg gyermek az óvodában
Előadás másolata:

FELSŐ LÉGÚTI FERTŐZÉSEK A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. Felnőttek és gyermekek között egyaránt ezek a leggyakrabban előforduló kórképek.

Anatómiailag a légutakat alsó és felső légutakra osztjuk Anatómiailag a légutakat alsó és felső légutakra osztjuk. A felső légutak közé tartoznak, az orrüreg, a garat és a gége.

Az orrüreg (cavum nasi) csillós nyálkahártyájának feladata a levegő megtisztítása, felmelegítése és nedvesítése. A garat (pharynx) - a garatba nyílnak az orrüregek és fülkürtök, itt találhatóak az orrgaratmandulák. A gége (larynx) a légcső bejáratánál helyezkedik el. A garat felé a gégefedővel (epiglottis) zárható.

Az orrnyálkahártya gyulladása - Rhinitis Klinikailag akkor állapítható meg, ha a tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, gátolt orrlégzés közül legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető. Leggyakrabban fertőzéses vagy allergiás eredetű.

Az akut rhinitis általában vírusos betegség, mely spontán, illetve tüneti kezelés hatására gyorsan, legtöbbször 7 napon belül gyógyul. Vizes orrfolyás, tüsszögés, gátolt orrlégzés a legjellegzetesebb tünetek. A lehetséges kórokozók: rhino-, adeno-, influenza vírus. Másodlagos bakteriális fertőzés esetén a tünetek elhúzódnak, az orrfolyás gennyessé (purulens) válik. Jellemző a tartósan gátolt orrlégzés és szaglászavar. Az érintettek szájon át lélegeznek, így a garat nyálkahártyája kiszárad, fáj „kapar”, állandóan ingerel. Bizonyos esetekben szövődményként orrmelléküreg-gyulladás (rhinosinusitis) társulhat hozzá, amely fejfájással és arctáji feszítő érzéssel járhat. Középfülgyulladás szintén társulhat rhinitishez.

Mi a cseppfertőzés? A fertőző betegségek terjedésének az a módja, amikor a kórokozók tüsszentés, köhögés után a levegőben szétporlasztott nyálcseppekhez tapadva a légáramlattal jutnak tovább. A felső légúti megbetegedések közvetlen érintkezéssel is terjednek.

Torokgyulladás - Pharyngitis A garat gyulladásos megbetegedése Torokgyulladás - Pharyngitis A garat gyulladásos megbetegedése. Fertőzés következtében jön létre, ritkán önálló kórkép, gyakran társul egyéb légúti betegségekhez, pl. orr és torokgyulladás (nasopharyngitis), torok és mandulagyulladás (tonsillopharyngitis). Mi okozza? Kiváltó oka vírus (70-80%), vagy bakteriális fertőzés.

Milyen tünetekkel jár? Torokfájás - jellemző a nyelésre erősödő, de nyugalomban is jelentkező fájdalom. Étvágytalanság - az étkezéskor fokozódó fájdalom miatt. Piros torok a garatot bélelő - nyálkahártya gyulladása miatt. Hőemelkedés, esetleg láz - a szervezet válaszreakciója a fertőzésre. Nyaki nyirokcsomók duzzanata - a szervezet immunrendszerének védekező mechanizmusa a kórokozók elpusztítására. Köhögés - a garatot bélelő nyálkahártya gyulladása miatt felszaporodott váladék okozza.

A vírusos torokgyulladás tüneti kezelést igényel: torokfertőtlenítő tabletták alkalmazásával, langyos, sós vizes toroköblögetéssel. Hangsúlyozni kell, hogy mivel a felső légúti betegségek körülbelül 70 százalékáért vírusok felelősek, ezért felesleges, sőt káros antibiotikum-kezelést alkalmazni. Antibiotikummal a baktériumok pusztíthatók el, így használatuk a bakteriális felülfertőződés kezelésében jön csak számításba. Diagnózis: klinikai kép, toroktörlet. Amennyiben a beteg állapota nem javul, gennyes mandulagyulladásra, középfül-, vagy arcüreggyulladásra utaló tünetek jelentkeznek ajánlott orvoshoz fordulni.

Mandulagyulladás - Tonsillitis Mandulagyulladásnak a torokmandula gyulladásos állapotát nevezzük, amely gyakran jelentkezik a torokgyulladás kísérőjeként. A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) legtöbbször Streptococcus okozta heveny gyulladás. A mandulák elgennyedésével jár. Jellemzően hidegrázással, magas lázzal, hirtelen kezdődik.

A tüszős mandulagyulladás tünetei: hidegrázás, magas láz, nyelésre erősödő torokfájás, a mandulák vörösek és duzzadtak, gennyes váladék és lepedék a mandulákon, lepedékes nyelv, étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, hányás. A tüszős mandulagyulladás mindenképpen orvosi kezelést igényel. A megfelelő antibiotikumot viszonylag hosszú ideig (10 napig) kell szedni, figyelembevéve a beteg penicillin allergiáját.

Skarlát (scarlatina) A skarlát, köznapi nevén vörheny baktérium – Streptococcus pyogenes – által okozott akut fertőző betegség. Cseppfertőzéssel terjed. Lappangási ideje két-nyolc, többnyire három nap. Tipikusan lázzal, hidegrázással, hányással és garatgyulladással kezdődik, de fej- és hasfájás is kísérheti. A láz akár 40 fokra is felszöket. A garat mélyvörös, a mandulák duzzadtak, majd fehér lepedékesek. A nyelés fájdalmassá válik, és az állkapocs alatti nyirokcsomók megdagadnak. A nyelv fehér lepedékes, majd a lepedék feloszlása után fénylő vörös kiálló ízlelőbimbókkal „málnanyelv”.

Egy-négy nap múlva megjelenik a jellegzetes élénkvörös kiütés (exanthema), gombostűfej nagyságúak, és sűrűek. A leginkább érintett helyek a hónalj és az ágyék, de az egész testre is kiterjedhet, kivéve a száj-áll háromszöget. A bőr érdes tapintású.

A betegség kezdetét követő két hét múlva testszerte hámlani kezd a bőr A betegség kezdetét követő két hét múlva testszerte hámlani kezd a bőr. Néha ez alapján állapítják meg a skarlátot, mivel a kiütés még nem elég bizonyíték, hiszen vannak más betegségek is, amik szintén kiütéssel járnak, és sok ilyen betegség vírusos. Emellett a kiütések esetleg allergiával is magyarázhatók. A betegség lehet súlyos magas lázzal, erős fájdalmakkal és kifejezett kiütésekkel, de lehet enyhe is nyakfájással és kevés jellemző tünettel, sőt láz, kiütések és a nyelv elszíneződése nélkül is jelentkezhet, emiatt nem is ismerik fel mindig a skarlátot.

A skarlát jól reagál penicillinre, az antibiotikum-terápiát legalább 10 napig alkalmazni kell. Emellett tüneti kezelést is végeznek, úgymint láz- és fájdalomcsillapítást, és a nyelés könnyítését gargalizálással. A kezelés idejére a beteget el kell különíteni. A skarlát ellen nincs védőoltás. A kilátások jók, a legtöbb skarlátos beteg maradéktalanul és szövődmények nélkül meggyógyul.

Nem felismert, antibiotikummal nem kezelt esetekben késői szövődmények jelentkezhetnek. Ilyenkor a kórokozó már nem található meg a szervezetben, a tünetek kialakulásában immunológiai okok játszanak szerepet. Ilyen utóbetegség lehet a szívizomgyulladás, aminek következtében súlyos, életre szóló szívbetegség is kialakulhat. Kifejlődhet vesegyulladás is, mely szintén hosszú távú következményekkel járhat. A skarlát veszélyes következménye lehet a reumás-ízületi betegség is. Az antibiotikus kezelés bevezetése óta a késői szövődmények kialakulása nagyon ritka.

Köszönöm a figyelmet!