és leggyakoribb betegségei gyermekkorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Porckorongsérv (más néven gerincsérv) latinul:discus hernia
Advertisements

A mozgásrendszer elváltozásai
Az anyagi pont dinamikája A merev testek mechanikája
Energia a középpontban
A csípőficam.
Gyetván Erzsébet Parádfürdő
Genetikai vizsgálatok jelentősége
I S A A C N E W T O N.
IV. fejezet Összefoglalás
13. Tétel.
A folyadékok nyomása.
Csontvázrendszer 2011 masszőr évfolyam.
Gerincferdülés Scoliosis.
Gerincferdülés Scoliosis.
Rheumatoid Arthritis (AR), azaz az ízületi gyulladás
Rheumatoid arthritis.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
A GERINCOSZLOP SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Műszaki és környezeti áramlástan I.
1. Feladat Két gyerek ül egy 4,5m hosszú súlytalan mérleghinta két végén. Határozzuk meg azt az alátámasztási pontot, mely a hinta egyensúlyát biztosítja,
Mozgás szervrendszere CSOTVÁZ ÉS csontokhoz tapadó vázIZOMZAT
Erőhatások a gerincoszlopon
Helytelen testtartásból kialakuló betegségek
A Helytelen Testtartás
Helytelen testtartás.
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
Immunrendszer Betegségei.
A gerinc felépítése, mozgásai
Mi az erő ? A fizikában az erő bármi olyan dolog, ami egy tömeggel rendelkező testet gyorsulásra késztet.
EGYENSÚLY, ÁLLÁSBIZTONSÁG.
Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak, ha a teher súlyereje 200 N, erőkarja 0,5 m és az izom erőkarja 0,05 m? Mekkora erőt kell kifejtenie az izomnak,
A CSONTOK BIOMECHANIKÁJA
A mozgatórendszerre ható erők
A mozgásszervrendszerünk
Csontok, ízületek, vázizomzat jellemzői, felosztásuk
Gyógytorna Spondylitis Ankylopoeticaban
Összefoglalás Dinamika.
Szék és helyes testtartás
Rezgés elleni védelem.
Gerinc CT vizsgálata.
Gerinc CT vizsgálata.
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
A törzs csontjai Humánbiológia gyakorlat 1. by Ősz Brigitta.
Mechanika KINEMATIKA: Mozgások leírása DINAMIKA: a mozgás oka erőhatás
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
LUMBAGO OKAI A MUNKAALKALMASSÁG ELBÍRÁLÁSA Az alkalmasság okai
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Gerincvédelem a mindennapokban
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Talpvizsgálat segédlet
Hajlító igénybevétel Példa 1.
A mozgásszervrendszerünk
Új jel a spina bifida occulta diagnosztikájában: a conus medullaris
Leggyakoribb mozgásszervi eltérések gyermekkorban
A funkcionális tréning jelentősége és alkalmazása a kosárlabdában
Gyógytorna a gerinc-rehabilitációban
Gerinc és biomechanikája
rendellenességei, betegségei
Rezgések Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Dr. Lukáts Ákos A gerinc és a mellkas Dr. Lukáts Ákos
A gerincoszlop statikája, dinamikája
Gerincoszlop, articulatio atlantooccipitalis, articulatio atlantoaxialis Dr. Németh Anna 2016.
A medence csontjai, ízületei, felépítése és mechanikája
rendellenességei, betegségei
A MOZGÁS SZERVRENDSZERE
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

és leggyakoribb betegségei gyermekkorban A gerinc és leggyakoribb betegségei gyermekkorban   Gyermekkorban a gerinc megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi eltérések.

Az emberi test jellegzetes szerkezeti sajátossága a kétoldali részarányosság, azaz a bilateralis szimmetria. Ez azt jelenti, hogy a test közepén áthaladó nyílirányú sík ( median sagittalis sík ) a testet két, egymásnak tükörképét képező egyforma részre osztja.

A gerinc a frontalis sík és a középső nyílirányú sík metszésvonalában van. Normálisan a gerinc a frontalis síkban egyenes. A sagittalis síkban viszont az álló gerincen normálisan váltakozó irányú görbületek jelennek meg: a nyaki lordosis, a háti kyphosis és az ágyéki lordosis. Ezek az élettani görbületek, melyek jelenléte szükséges, és meghatározott mértéken belül fiziológiás.

Ezek az egyedfejlődés folyamán fokozatosan változva, a csecsemőkortól kezdve teljes mértékben a nemi érés utáni időszakig alakulnak ki. Idős korban a gerinc hosszának ¼ részét kitöltő porckorongok dehidratáltsága következtében a görbületek fokozódnak.

A fiziológiás görbületek jelentősége mechanikai szempontból a nagyobb teherbírás, statikai szempontból az egyensúly biztosítása. A gerinc nem egy tömbből álló oszlop, hanem 24 csigolyából, porckorongokból, ízületekből álló funkcionális egység, kinetikus lánc.

C3 -tól L4-ig a gerinc elemi strukturális felépítése három pillérrel modellezhető, ahol az elülső pillér a csigolyatest, míg a másik kettő a hátsó ízfelszínek, azaz a processus articularisok.

Az egymás fölé helyezett elemi struktúrák pillérei függőleges oszlopokat alkotnak, ugyanakkor egymáshoz viszonyítottan a discusokkal együtt három ízületi felszínnel rendelkező mobil szegmensek.

A gerinc vertikális stabilitását a gravitációs erőt viselő elemi struktúráknak a test minden fiziológiás pozíciójában való összetartozása adja. (R.Luis)  

A gerinc görbületei statikus és dinamikus körülmények között módosítják ugyan a függőleges oszlopok tengelyét, de semmiképpen sem változtatják meg az axialis stabilitás alapelvét.

Mindezek ellenére a gerinc önmagában igen kicsi belső stabilitással rendelkezik. A gerinc egyensúlyának megtartásához mindenképpen szükséges az izomzat. Mérések szerint aktív izomerő - és a bordák merevítő hatása - nélkül már 2 kg-os axiális erőhatásra is összecsuklana a gerinc.  

A gerinc egészére nyomó és nyíró erők hatnak. A nyomóerőt elsősorban a csigolyatest trabecularis szerkezete viseli. De sem a csigolyatest, sem a zárólemezek nem rigidek. ( 75oo N kompressziós erő hatására a zárólemez o,5 mm-t nyomódik be, ami a csigolyatest 3%-os alakváltozását jelenti.)

Az intervertebralis discus három részből áll: anulus fibrosus, mely gyermekkorban más típusú kollagén rostokból épül fel, mint felnőtteknél, nucleus pulposus porcos lemez.

Az anulus fibrosus horizontalis síkú, körkörös, gyűrűszerű lemezekből áll. Rostjai hagymalevél-szerűen, rétegesen rendeződnek el. A nucleus pulposus laza, fibrillaris felépítésű, mucopolysaccharidokból és collagen rostokból álló, erősen hydrophil, 85%-nyi vizet tartalmazó struktúra, mely az anulus fibrosus központi részét foglalja el. A hyalin porcból álló porcos lemez alkotja az átmenetet a discus és a csigolyatest között, egyben biztosítja az anulus fibrosus fibrilláinak eredését, és a folyadék-diffusiot a csigolya vérkeringéséből a nucleus pulposus feltöltéséhez.

A discus a rá nehezedő axialis nyomóerőt a nucleus hydratált állapotában annak ozmotikus nyomása révén viseli el. Növekvő terhelés esetén a nucleus vizet veszít, amíg új egyensúlyi helyzet nem alakul ki.

A nyomóerő ciklikus ismétlődése esetén a discus vízvesztése hatványozottan fokozódik. Vizsgálatok szerint a nucleus másfél órai állás során bekövetkező magasság-vesztése fekvő helyzetben 15 perc alatt normalizálódik.

Minthogy a gerinc 3 függőleges oszlopból áll, így minden mobil szegmentumban három ízületi felszín – a discus és a két hátsó ízület – együtt viseli el az erőhatásokat.   Álló helyzetben a gerinc előtt ható gravitációs erő, valamint az - ezt a gerinc mögött - egyensúlyozó izomerő eredője nyomóerőt fejt ki a discusra és a csigolyatestre, és nyíró erőt a hátsó ízületekre.

Minthogy a gerincre ható megterhelés caudal felé fokozódik, ennek megfelelően a teljes ízületi felszín is minden mobil szegmensben caudal felé növekszik.

Az intervertebralis discusok is a lumbalis regióban a legnagyobbak - felnőttben magasságuk 10-15 mm, felszínük 50 x 30 mm.

A gerinc mozgásai is az ízületek felépítésétől függenek. Minden mobil szegmensben a három pillérnek megfelelően három ízület van.

Maga a discus gömbízületként funkcionálhatna, de Két, részben ugyanazon csont által alkotott ízület mechanizmusa közös kell, hogy legyen, azaz a mozgási tengelynek mindkét ízület geometriai viszonyait ki kell elégítenie. Ez a közös kompromisszumos tengely. /Szentágothai/ A mozgásokat tehát mindig a közös, kompromisszumos tengely határozza meg, vagyis – lévén a discus felépítése minden szegmensben azonos – a hátsó ízületek síkjai.

A hátsó kisízületek (zygoapophysealis articulatio ) : mechanizmususk szerint trochoid , azaz forgó ízületek. A hátsó ízületek síkjai a gerinc különböző szakaszain eltérőek: - a nyaki szakaszon a horizontalis - a háti szakaszon a frontalis - a lumbalis szakaszon a sagittalis síkban vannak.

A gerinc mozgásai – a flexio-extensio, a rotatio valamint az inclinatio – a gerinc különböző szakaszain ennek megfelelően különböző módon és mértékben mennek végbe.

A sagittalis síkban végbemenő flexio - extensio egy circularis, haránt tengely körül történő mozgás. A lumbalis gerincen ez a mozgás a legnagyobb terjedelmű.

A rotatio a nyaki szakaszon egy ellipszis szegmentjét írja le. A háti szakaszon a frontalis síkú ízfelszínek egy körív mentén rotálódnak. A háti szakaszon ez a mozgásforma a legszabadabb, a bordák csatlakozása miatt a többi korlátozott.. A lumbalis szakaszon a hátsó ízületek sagittalis helyzete miatt a rotatio jelentősen korlátozott.

A lateral-inclinatio, vagy oldalra hajlás szimultán rotatioval jár együtt, és megfordítva. Ez, valamint minden egyéb mozgásforma is a nyaki szakaszon a legszabadabb.

Minden, két szomszédos csigolyából álló mobil szegmens csak kis amplitúdójú mozgásokra képes. Ezeknek a mozgásoknak az összegződése eredményezi a kinetikus láncként működő gerinc nagyfokú mozgékonyságát.

A gerinc statikai funkciója a fej és a törzs egyensúlyának a biztosítása a gerinc sagittalis síkban létrejött, fiziológiás görbületeinek segítségével.

Állás   A két lábon álló testhelyzet fajspecifikus pozíció.

Az egyensúlyi helyzet szerkezetileg meghatározott, a függőleges – antigravitációs - testtartást az izom hosszának, ezáltal az ízület helyzetének állandóságát szabályozó myotatikus, vagy proprioceptív reflex biztosítja.   A test közepén áthaladó nyílirányú sík – a median sagittalis sík – a testet két, egymásnak tükörképét képező, egyforma részre osztja.

A gravitációs erő, mely párhuzamos, megoszló erőrendszernek tekinthető, a test minden elemére hat. A párhuzamos súlyerők középpontja - a súlypont – a median-sagittalis síkban van, így a súlyvonalnak is megfelel. Normálisan a súlyvonal a talpak által határolt trapéz, mint alátámasztó felület középpontján megy át.

A súlyvonal két oldalán lévő testfelek súlya egyenlő. Álló emberben számítások szerint a súlypont a II. sacralis csigolya magasságában, és attól 1-2 cm-rel ventralisan, a kismedencében van.

Oldalnézetben az atlanto-occipitalis ízülettől meghúzott súlyvonal a test valamennyi nagy, súly hordó ízületén áthalad. A gerincet többször metsző súlyvonal előtti és mögötti részek súlya egyenlő, ami az egyensúlyi helyzetet biztosítja.

Ezáltal a test labilis egyensúlyban lévő szerkezet.   Az álló ember stabilitását szerkezetileg meghatározó tényezők a gerinc élettani görbületei, a medence dőlésszöge és a sacroiliacalis szalagrendszer.

A gerinc a sacrumon keresztül támaszkodik a medencére A gerinc a sacrumon keresztül támaszkodik a medencére. A medence a csípőízületekben, a femur fejen-nyakon keresztül adja át a törzs súlyát az alsó végtagoknak. Az egyensúly érdekében ezen pontoknak a frontalis síkban egy egyenesbe kell esniük.

 Az egyensúly érdekében a gerinc sacrumon való megtámaszkodási pontjának és a csípőízületeknek a frontalis síkban egy függőleges egyenesbe kell esnie. Ehhez a medencének előre kell dőlnie, ami együtt jár a lumbalis gerincszakasz lordosisával.   Normálisan a medence bemeneti síkja a vízszintessel 60-65 fokos szöget zár be.

A medence a frontalis síkban gyűrű alakú, kettős boltíves szerkezet, melynek feladata, hogy biztosítsa a gerinc egypontos megterhelésének kétpontos alátámasztásra való szétosztását. A sacrum ennek a boltívnek a záróköve.

A sacrum keresztmetszetében felfelé néző ék alakú, mégsem „szakad” bele a kismedencébe, mert a gerinc a sacrumot nem a medencecsonttal való ízesülése tengelyében, hanem az előtt és fölött terheli.

A sacrum – kétkarú emelőként működve – terhelés hatására coccygealis végével szinte belefeszül a medencébe, és teszi lehetővé a medence csontos gyűrűjének a változó megterhelésekhez való rugalmas alkalmazkodást.

A helyes tartás    A két lábon, nyugalomban álló és egyensúlyban lévő ember függőleges testhelyzetét nevezzük a konvenció szerint normális tartásnak.

A normál testtartás (posture) szerkezetileg meghatározott, de fenntartásához aktív izomerő szükséges, mely részben akaratlagos, részben reflexes mechanizmusok következménye. A reflexes mechanizmusok is kétfélék: elsődleges és másodlagos automatizmusok. Elsődleges automatizmus az egyensúlyra való törekvés, míg a másodlagos automatizmus mindig tanult folyamat eredménye.

A normál tartás feltétele a fiziológiai görbék élettani mértékű jelenléte a sagittalis síkban. - A nyaki lordosis átlagosan 9 (2-24) fok, - A háti kyphosis normál átlagértéke 39 (22-56) fok, - A lumbális lordosis 41 (26-57) fokos.

„Hanyag tartás”   Ha a normálistól eltérő testtartás akaratlagosan teljes mértékben korrigálható, hanyag vagy helytelen tartásról beszélünk. A hanyag tartás a helyes testtaráshoz szükséges akaraterő hiánya. Ez kezelést nem, csak (test)nevelést igényel.

? Mi a tartáshiba? Lehet-e egy óvodás korú gyereknek tartáshibája? Szükséges-e az óvodai „gyógytestnevelés”?

Scheuermann kór   Több csigolyára kiterjedő juvenilis osteochondrosis, azaz a csigolyatestek növekvő csontfelszíneinek gyulladása. Egyértelmű következménye az, amit Schanz "insufficientia vertebrae" néven említ: a gerinc, mint funkcionális egység válik elégtelenné. A rá nehezedő test (törzs) ventral felé forgató nyomatékot jelentő súlyát a háti izomzat nem képes ellensúlyozni, és a mechanikailag csökkent ellenállásúvá vált csigolyatestek ventral felé keskenyedő ék alakúvá deformálódnak.

A Sheuermann kór diagnózisa lényegében radiológiai: szükséges hozzá a Schmorl hernia megjelenése.

A Scheuermann-betegség öröklődő A Scheuermann-betegség öröklődő. Gyakorisága hazánkban 11%, nemek közti eltérés nincs. A panaszok, a háti fájdalom jelentkezése és az elváltozás súlyossága között semmilyen összefüggés nincs. Ezért, különösen a prepubertás idején jelentkező, a gyors növekedés időszaka előtt kezdődő progresszív típusú Scheuermann kórban szinte észrevétlenül alakulhat ki jelentős deformitás.

Ilyenkor a „hanyagtartás” vagy inkább a hanyagnak tűnő tartás fixálódik, akaratlagosan nem korrigálható, sőt: maradandó csontos deformitás alakulhat ki.

A kórkép aetiológiája változatlan, de megjelenési formája az utóbbi időben módosulni látszik. A Scheuermann kórt egyértelműen a háti kyphosis kóros és fixalt fokozódásával kötjük össze, de vannak ennél rosszabb formák is: az inverz fiziológiai görbék megjelenése, illetve a junctionalis kyphosis.

Junctionak a thoraco-lumbalis átmenetet, a kyphosisból a lordosisba való áthajlás területét nevezzük.

Míg a „klasszikus” megjelenésű Scheuermann kórban a görbület apex-e, vagyis a strukturálisan legnagyobb mértékben károsodott csigolya a Th 6-10 között van, addig a junctionalis kyphosis eseteiben az apex a T11 és az L1 között van.

A kyphosist meghatározza: Mértéke Helye Jellege

MI A SCOLIOSIS ? - népbetegség? - múlékony gyermekbetegség, melyen kötelező jelleggel mindenki átesik? - iskolai testnevelés alóli felmentések alapvető oka?

A gerinc frontalis síkban létrejövő elhajlását nevezzük scoliosisnak. Míg a sagittalis síkú görbületek fiziológiásak és szükségesek, addig a frontalis síkban lévők mindig kórosak.

A scoliosis lehet: - funkcionális scoliosis - congenitalis scoliosis - neuromuszkularis eredetű scoliosis - fibropathiás eredetű (neurofibromatosis) scoliosis - idiopathiás strukturalis scoliosis

Funkcionális scoliosis a gerinc frontalis síkban való elhajlása a csigolyatestek deformitása nélkül. A primer funkcionális scoliosis gyakorisága a 15%-ot is elérheti. A funkcionális scoliosis okozta deformitás soha nem térbeli, és soha nem kíséri bordapúp. Ha a medence síkja jelentősen ferdül ( PSIS cw, vagy ccw), akkor a lumbalis, esetleg a ThL szakaszon megjelenhet az izomzat prominentiája, de ez funkcionalis scoliosis esetén nem a convexitás, hanem a concavitás oldalán van.

A vállak ferdesége A vállak szintjének ferdesége lehet figyelemfelhívó jel, jelentősége körülbelül megegyezik a ráncaszimmetria megjelenésével a veleszületett csípőficam esetén.

A medence ferdesége - időszakos absolut hosszkülönbség (eltérő növekedési ütem) - eltérő collodiaphysealis szög - végtag-tengely deformitások - scoliosis

„Múló folyamat, mely spontán gyógyul.”   „A kóros görbület tartós fennmaradása végül is rögzülhet, és súlyos panaszokhoz vezethet.”

A gyakorlatban a görbe enyhe és hosszú ívű, egy-ívű, és csaknem a teljes gerincet érinti. Többnyire statikai zavarnak imponál: a medence szintbehozásával korrigálódik.

Congenitalis scoliosis   Oka lehet egyoldalon elhelyezkedő ékcsigolyák, félcsigolyák, vagy aszimmetrikus blokkcsigolyák kialakulása. Gerincen kívüli oka lehet a bordák synostosisa. Kezelésük többnyire műtéti.

Paralytikus scoliosis   Rendszerint a gerinc – külső vagy belső - stabilizálása szükséges.

Idiopathiás strukturális scoliosis   A strukturalis scoliosis genetikailag meghatározott, a csigolyák aszimmetrikus növekedése következtében kialakuló oldalirányú gerincgörbület. A kórkép a gerinc 3 dimenziós deformitásán kívül: - a testtartás (posture) Desorganizációjának, - a neuromusculoskeletalis Diszfunkciónak, valamint - a Diszharmonikus csontnövekedési és érési folyamat tünet-együttesét jelenti.

A scoliosis morbiditási adatai azért nem pontosak, mert előfordulási gyakorisága nagyobb, mint a kezelendő esetek száma. Progrediáló betegség, de ennek mértéke és üteme is változó.   A gerincferdülés sokszor együtt járhat a fogak szabálytalan növekedésével, szemészeti problémákkal, vagy szívfejlődési rendellenességekkel ( ezen szervek ugyanis a magzati életben azonos csíratelepből fejlődnek)

Az oldalirányú görbület mértékét ap Az oldalirányú görbület mértékét ap. rtg felvétel alapján Cobb szerint mérve, fokokban határozzuk meg. Ez a térbeli görbület 2 síkra vetített vetülete.

A stukturális scoliosist a funkcionálistól az különbözteti meg, hogy a görbület területén nemcsak az egyes csigolyák között van tengelyirányú elfordulás, azaz rotatio, hanem az egyes csigolyákon belül, a két zárólemez között is elfordulás, azaz torsio alakul ki.

Ez a szerkezeti eltérés a felelős a klinikailag legszembetűnőbb deformitásért, az előrehajláskor a gerinc egyik oldalán látható, prominenciának nevezett aszimmetrikus előemelkedéséért. A mellkas, illetve a bordák területén látható prominencia a bordapúp. A bordapúp hátul a convexitás oldalán, elől a concavitás oldalán van. A prominenciát scoliometerrel mérjük, mértékét fokokban adjuk meg.

Mechanikai szempontból az axialis nyomóerő a strukturalis scoliosist egyértelműen tovább fokozza a Cobb fok mértékétől függő mértékben.

A mechanikában ismert Euler kritériuma, mely szerint meghatározható az a hossz és keresztmetszet arány, mely fölött egy oszlop a rá ható erőtől függetlenül kihajlik. Ugyancsak Euler kritériuma szerint, ha egy oszlop már kihajlott, akkor ezt a kihajlást minden axiális erő tovább fokozza, mivel az erő karja egyre nő, ahogy a kritikus keresztmetszettől távolodik.  

Cobb szög () A 10 0,021 20 0,0437 30 0,0658 40 0,0881 Terhelő nyomaték: M = F .x ahol

Ez voltaképpen két tényezőtől függ: a görbület sugarától, és az ív hosszától. A számítások szerint a Cobb szög a meghatározó tényező, az erő a görbületi sugár mértékével gyakorlatilag lineárisan nő.   Ha egy görbített rudat terhelünk rúdirányban, akkor ez a keresztmetszet 60%-ában nyomó, 40%-ában húzóerőt jelent.

MIKOR KELL KEZDENI A SCOLIOSIS KEZELÉSÉT?

Az idiopathiás strukturális scoliosis 6-12 év es korban, leggyakrabban a prepubertásban, azaz 10-12 év között kezdődik. Jóllehet, nem igazolt az a nézet, hogy minden scoliosis szükségszerűen romlik a csontos növekedés befejeződéséig, de 25-30 %- ban a progresszió a fiatal felnőtt kor idején is folytatódik.

Ha a Cobb szögérték félévente 2-3 fokot romlik, akkor enyhe, ha 5 fokot meghaladó mértékben, akkor egyértelműen jelentős progresszióról van szó.   Sem a romlás üteme, sem a várható progresszió mértéke nem ítélhető meg biztonsággal, de a növekedési potenciál és a scoliosis alakulása közti összefüggés egyértelmű. A scoliosis progressziója a pubertás kezdetén, a gyorsnövekedés időszakában következik be.

Minél korábban indul a scoliosis, minél több idő van a skeletális érettségig, rendszerint annál nagyobb a progresszió.

Lonstein és Carlson : Stagnara : Risser 0-2 stádiumban 20-29 Cobb értékű scoliosisok 68%-a progrediál a gyors növekedés időszakában. Stagnara : Risser 0-2 stádiumban 30 Cobb fok felett egyértelmű progresszió várható.

A progresszív esetek 10 %-a minden konzervatív kezelés ellenére is megállíthatatlanul progrediál, kezelésük műtéti. Viszont azon betegeknél, akik a gyorsnövekedési időszak kezdetéig nem érik el a 20 Cobb fokot, érdemi progresszióval nem kell számolni.

Scoliosis típusok a SpineCor System felosztásában: L Eu R Eu L T / I.II.III. R T / I.II.III. L T „11” R T „11” L TL / I.II. R TL / I.II. LL RL LT-RL / I. III. RT –LL / I. III. A görbület csúcsát nem az ív geometriai közepe, hanem a strukturálisan legnagyobb mértékben károsodott csigolya jelenti.

Ma Magyarországon a scoliosis kezelése az ortopéd szakmai állásfoglalás szerint: - 15-20 Cobb fokig gerinctorna - 15-40 fok közötti görbület esetén fűző viselése - 40 Cobb fok felett műtét

MI A KEZELÉS CÉLJA ?

A kezelés célja: a scoliosis redukciója, a neuromusculo-skeletalis dysfunkció és a növekedési dysharmónia csökkentése. A gerincdeformitások csökkentése révén a testtartás javítása, és kompenzált, mobilis, a fiziológiás görbületeket megtartó gerinc kialakítása, ami a beteg számára is elfogadható kozmetikai eredménnyel jár.

Ez a konzervatív ( torna- vagy fűzőkezelésre) és a műtéti kezelésre egyaránt érvényes, és az átmenet a három között folyamatos,   Fűzőkezelés: - alacsony profilú merev fűzők (Cheneau, Boston, Stagnara) - Kétfunkciós (Charlston) - dinamikus (SpineCor, TriaC )

SpineCor rendszer A scoliosis konzervatív kezelésére kifejlesztett kanadai SpineCor System a korábbiaktól eltérő kezelési rendszert jelent. A rendszer három fő elemet tartalmaz:

Free Point a scoliosis következtében létrejött térbeli deformitásoknak, a testtartás dezorganizációjának 3 dimenzionális mérésére szolgáló egycsatornás UH készülék. SAS (SpineCor Assistant Software) a mért adatokat feldolgozó és megjelenítő szoftver, amely ezek alapján az adott scoliosis típusának megfelelő korrekciós mozgások végrehajtásához, illetve fűző-felhelyezéshez útmutatást ad. Megjeleníti és tárolja a korrigált helyzetben, a fűző felhelyezése után végzett kontroll mérés eredményeit is. Dynamic Brace aktív korrekciós fűző.

A SpineCor rendszerben a scoliosis klasszifikációjának meghatározásához a kétsíkú, álló helyzetben készített rtg. felvételen kívül a testtartás térbeli deformitásainak mérése is szükséges.

A posture alakulását a FreePoint egycsatornás UH rendszerrel mérjük, és speciális szoftverrel (SAS) jelenítjük meg. Különösen a progresszív esetekben, a testtartás desorganizációja jellegzetes torzulásokat eredményez.

Korrigált testhelyzetben, az adott scoliosis típusának megfelelően helyezzük fel a fűzőt. A különböző korrekciós mozgásokat illetve ezek kombinációját végezzük, a scoliosis típusától függően .

KELL – E KEZELNI A SCOLIOSIST ? „Mindenképpen” „Attól függ, hogy”…

KI ÉS HOGYAN KEZELJE A SCOLIOSIST ? - az iskola? - az úszómester? - házilagosan, kazettával? - egészségügyi szakellátás ( feladata a kezelés, vagy a gyerekek igazolásokkal való ellátása? )

A SCOLIOSIS NEM GYÓGYÍTHATÓ, DE rendszerint EREDMÉNYESEN KEZELHETŐ.   A gyerek számára minden fűző kényszer. Bármely fűző csak akkor fejti ki hatását, ha a gyerek viseli.

Műtéti kezelés:   CD módszerrel fúziós fúzió nélkül

  Záródási zavarok - nyitott gerinc A magzati életben kialakul a három csíralemez, ( ecto-, endo-, és a közöttük lévő endoderma) ezután a velőlemez két széle velősánc formájában kiemelkedik, és a nyitott könyv becsukására emlékeztető mechanizmussal összezárul, majd felette az ectoderma összenő, így alakul ki a velőcső.

A velőcső záródása az emberi embrióban a 21. napon kezdődik meg.   A velőcső-záródási rendellenességek multifaktorialisan öröklődőek. Gyakoriságuk 1,5 : 1000. Aetiológiájában a környezeti tényezők hatása bizonyított.

A spina bifida / gerinchasadék = a gerincoszlop záródásának elmaradása. A gerinchasadék az ágyéki, az alsó háti-, vagy keresztcsonti szakaszon a leggyakoribb, általában 3-6 csigolyát érint.   Súlyossága Rejtett hólyagos gerinchasadék

Spina bifida cystica: az előtüremkedő zsák tartalma szerint agyhártya tartalmú = meningocele gerincvelő tartalmú = myelocele ( ez a legritkább forma) mindkettő = meningomyelocele ( kétszer olyan gyakori, mint a meningocele)

Amennyiben a gerinchasadék a gerincvelőt és az ideggyököket is érinti, a hasadék alatti szakaszok különböző fokban bénulnak. A bénulások az alsó végtagokban rendszerint szimmetrikusan jelentkeznek, és többnyire a hólyag- illetve a végbélműködés zavara kíséri.  

A velőcsőzáródási zavar késői tünetei:   A gerinccsatorna tartalma a születéskor még sértetlennek tűnhet, de a borító szövetek fejlődési zavara progresszív károsodást idézhet elő a gerincvelőn, vagy a cauda equinan. tractios sérülés – a cauda ascensusa során, adhesio, csontos septum vagy feszülő filum terminale miatt kompressziós sérülés – többnyire intratechalis lipoma miatt

A spina bifida occulta nem tekinthető velőcsőzáródási rendellenességnek. Nagyon gyakori és rendszerint tünetmentes malformáció.   Olykor azonban társulhat myelodysplasiával. Ilyen esetekben a tünetek a defektus szintjétől függőek. Többnyire a LS regio érintett, a neurológiai tünetek kétoldaliak, gyakran szimmetrikusak.

LS asszimilációs zavarok   Lumbalisatio, hemilumbalisatio, sacralisatio. Proc. transversusok, articularisok aszimmetriája, synostosisai. Gyakran radiológiai melléklelet a panaszmentes betegen, de lehet krónikus derékfájdalom oka is.