Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az érintőképernyők.
Advertisements

Szerver oldali programozás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Számítógép bemeneti egységei
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Interaktív táblák Bevezetés.
Billentyűzet és egér.
Hegyközi Dorina Damján Evelin Zsák Regina
Adatbeviteli eszközök
Videó kártyák újdonságai Készítette: Villás Tibor.
Hardver, szoftver A hardver
Készítette : Barati István Médiatechnológus asszisztens
Jellemző eszközök: billentyűzet (keyboard)
Fontos fogalmak az informatikában.
Billentyűzet Az egyik legtöbbet használt bemeneti eszköz
Mai Számítógép perifériák
A nyomtató.
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
104 gombos amerikai angol QWERTY kiosztású PC-billetyűzet
Informatikai eszközök
Számítógép részei.
A számítógép felépítése
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
A számítógép Szűkebb értelemben a számítógép olyan elektronikus információ feldolgozó gép, amely információk (adatok és programok) tárolására alkalmas.
A Windows grafikus felülete
Perifériák.
Billentyűzet szolgáltatások
1. A digitális fényképezőgép felépítése
A billentyűzet és a szkenner
Mai számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Mai számítógépes perifériák
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Bekezdésformázás Fűrész Attila Salamon Róza (felkészítő tanár) 8.A
Bemeneti perifériák, vagyis beviteli eszközök
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Készítette: Bokor Csaba
Készítette: Hován Adrienn
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Számítógép-hálózatok
Billentyűzet (keyboard) az alapértelmezett beviteli eszköz
Összefoglalás.
Egerek, nyomtatók.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Csatlakozók A számítógépen levő csatlakozók. A számítógépek hátán portok(csatlakozók találhatók) Ennek a segítségével lehet összekapcsolni -külső eszközökkel.
A számítógépen levő csatalakozók
Visual Basic 2008 Express Edition
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
Mai számítógépes perifériák Lovász Áron. A periféria Kibővíti a számítógép lehetőségeit. Vannak kötelezőek és opcionálisak. Lehet külső vagy belső csatlakozású.
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
Hardware: (=kemény áru)
Mi a különbség a számítógépek és a Laptop-ok felépítése között?
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Készítette: Rajta Armand
Billentyűzet.
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Írja fel a tizes számrendszerbeli
AZ EGÉR.
Az IBM kompatibilis PC hardverismeretei – perifériák
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
A számítógép felépítése
Bemeneti perifériák Készítette: Szabóné Lukács Éva.
Bemeneti perifériák.
A billentyűzet és részei
Total commander.
Az információ.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Billentyűzetek Készítette: Böde Andrea

„Billentyűzet”-történet (röviden) 1864 1879 1921 1935 Peter Mitterhofer billentyűs berendezése az első írógép. Önéletrajzában mégis csak „a sikertelen”-ként emlegeti. 1879 A „Crandall” az első amerikai írógép, amely látható-an írt. A gyűjtők között ez számít a világ legszebb írógépének. 1921 A Mercedes Elektra volt az első teljesen elektromos írógép. A jobb oldalán látható a motorja. 1935 Bár 1920-ban már készen volt, rengeteg gyártó-tulajdonosváltás után az IBM jelentette meg ELEKTROMATIC néven.

A történet folytatása (képekben) II. vh. 1949- 1970 1977 1984 1995 A német tengeralatjárókat szerelték fel ezzel a különös írógéppel, hogy kódolják vele a fontos híreket és parancsokat. Ez volt az ENIGMA. 1949- 1970 1977 1984 1995 2003

Mi is a billentyűzet? A billentyűzet a számítógép szabványos (standard) beviteli eszköze. Írógép billentyűzetéhez hasonló kapcsolóhalmaz, amely információkat szállít a felhasználótól a számítógépig. Ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkezünk másként akkor a számítógép a billentyűzetről várja az adatokat. Jelentőségét mutatja, hogy billentyűzet nélkül a PC nem indul el. A számítógéphez ilyen csatlakozókkal kapcsolhatjuk.

A billentyűzet működése Egy billentyű lenyomása úgynevezett billentyűkódot állít elő. E kódot a billentyűzet belső vezérlője alakítja át számmá vagy ASCII kódokká, amely bekerül a gép memóriájába. A billentyűzet sorai ciklikusan feszültség alá kerülnek, másodpercenként többször vé-gigpásztázva az összes soron. Amikor lenyomunk egy gombot, a gomb érintkezésbe hoz egy kapcsolót, ami zárja az áramkört. Az érzékelt jel attól függ, hogy melyik oszlop és sor keresztezése ez. Ezt a scan-kódnak (pásztázási kód) neve- zett értéket dolgozza fel a billentyűzet pro- cesszora, méghozzá úgy, hogy a jelhez rendelt karakter kódját továbbítja a számí- tógép többi egységének.

Típusai Magyarországon és Európában eleinte (főleg alacsony áruk miatt) a mikrokapcsolós billentyűzetek terjedtek el . A gombok alatt itt rugózó gumimembránok helyezkednek el, amelyek egyúttal érintkezőként is szolgálnak. Hátrányuk, hogy a gyakran használt billentyűk idő előtt elfáradnak, azaz megjelennek a kettőzött betűk, a végső stádiumban pedig már alig vagy egyáltalán nem reagálnak a lenyomásra. Előnyük azonban, hogy a gumiszőnyeg szinte teljesen elzárja az elektromos részeket a külvilágtól, így a portól és piszoktól is megvédi a belső részeket.

Típusai Az úgynevezett Hall-generátoros technikával viszonylag ritkán találkozhatunk. E megoldás lényege, hogy valamennyi billentyűhöz egy-egy tekercs tartozik, amelyben vasmag mozdul el a billentyű lenyomásakor. Itt nincs olyan alkatrész, amely elkophatna vagy elfáradna, ezért az előzőekhez képest ennek a billentyűzetnek a leghosszabb az élettartama, de a technikai megoldás miatt mérete igen robosztus, kevésbé tűri a port és a rázkódást, ezenkívül körülbelül duplája a mikrokapcsolós árának.

Típusai A fénynyalábokat megszakító módszerre épülő billentyűzetek - mint a nevük is mutatja - optikai elven működnek. A gomb lenyomásakor kis henger kerül a fény útjába, és fotocella érzékeli az egyes karaktereket. A fém érintkezős, rugós gomb, amely "ugráló" hangot ad. Ezekben 2 fém lapot rugó nyom szét egymástól, és a megnyomással összenyomjuk a rugót is.

A billentyűzet részei Az Escape billentyű segítségével érvény-teleníthetünk egy kiadott parancsot A funkcióbillentyűkkel gyorsan elérhetjük a program egyes funkcióit, például a nyomtatást, vagy egy fájl elmentését. Javító billentyűk: a visszatörlés (back- space), a törlés (de- lete) és a beszúrás (insert). A módosító billentytűket más billen-tyűkkel együtt használhatjuk a programok bizonyos funkcióinak eléréséhez. Az alfa-numerikus billentyűzet. (szabványos írógép billen-tyűzet). A kurzormozgató billentyűk segítségével az egér hasz-nálata nélkül el tudjuk moz-dítani a kurzort függőlege-sen vagy vízszentesen. A numerikus billentyűzet. Ezek használatához le kell nyomnunk a Num Lock gombot.

Újdonságok A drótnélküli billentyûzet használatához egy vevõegységet kell a számítógéphez csatlakoztatnunk, s ez veszi a billentyûzet jeleit és továbbítja a számítógépnek. A jeleket közvetítheti infravörös fény vagy rádióhullám. A virtuális billentyűzet gombjait bármilyen sima felületre kivetíthetjük, az azon végzett munkát az eszköz képes megbízhatóan felismerni. Az eszköz egyelőre csak prototipus szintjén létezik, piaci megjelené-sének időpontja ismeretlen. A Korean Flexis új fejlesztése, a görgethető billentyűzet. A Flexis FX100 billentyűzet kezelőfelülete gumi, ami vízhatlanná és rugalmassá teszi a billentyűzetet, így akár a strandon is használhatjuk.

Alternatív billentyűzetek Az arizónai DataHand System egyik fejlesztése. Minden ujj számára több olyan "hely" is van, ahol különböző irányokban lenyomhatóak a billentyűk. Az eszköz összesen 132 billentyűvel rendelkezik. A piramis-billentyűzetet Jerry Dodd fejlesztette ki. Ez egy háromélű pira-mis, melyet mindkét kezünkkel manipulálhatunk. Miközben nyolc ujjunk a piramis közepén, addig a két nagyujjunk a piramis szélén mozog. Belül minden ujj számára három billentyű található, összesen 24 billentyű áll rendelkezésünkre. A függőleges billentyűzet fejlesztője a nevadai Safe Type. Képzeljünk el egy hagyományos billentyűzetet, amelyet kétfelé vágtunk. Elhelyeztük függőlegesen kétoldalt a kettévágott darabokat, és elfordítottuk billentyűkkel kifelé. A numerikus billentyűket pedig középet helyeztük el.

Árak €-ban Tipus: Technikai adatok: min.ár: BTC/Kolink HU - PS2/AT 7,2 7,2   Acer Accufeel HU - PS2 8,8  Genius HU-PS2, US-PS2 8,9  HU-PS2 +csuklótámasz 11,2   Samsung SEM-M2A Multimédia HU-PS2 19,0   Acer Accufeel 6512UP HU-PS2, de-luxe, multimédiás 21,4   Genius Media HU-PS2, multimédiás 22,4   Acer Infra infrás, multimédia 38,0   Logitech Cordless optical 101,3   Logitech Cordless Pro optical +mouseman wheel + multimédia 135,8  

Források www.typewritermuseum.com/en/index_2.htm www.idv.uni-linz.ac.at/bueroaut/anisch/felmeal.htm www.fortunecity.com/marina/reach/435/micro.htm www.besi.hu/dsne/tanulo/OKTP/Tananyag/input.htm mek.oszk.hu/01200/01230/html/#bill www.cp.hu/cp/teszt/hard/drot2/ portal.runet.hu/article105.html primo.homeserver.hu/html/hardverhallbillentyu.html www.cp.hu/cp/compass/bill/ Rozgonyi-Borus Ferenc: Számítástechnika 9. (Mozaik Kiadó – Szeged, 2001)