Református Pedagógiai Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csernátoni Katalin május 22. Biztos Kezdet-mentorképzés
Advertisements

A nevelési tanácsadók szerepe a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének tartós és súlyos organikus okra vissza nem vezethető rendellenessége.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2010-ben Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Az iskolai szociálismunka
Sajátos nevelési igényű tanulókat érintő változások
A Nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK, ÚJ FELADATOK A NEVELÉSI TANÁCSADÁSBAN
Peőcz Veronika Béki Andrea
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
A FEJLESZTŐ PEDAGÓGIA SZEREPE AZ ÓVODÁBAN
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
A Szaktanácsadók feladatai a 48/2012. (XII.12.) EMMI rendelet alapján
EGYMÁS-KÖZT Szakmai fórum l Nyíri Úti EGYMI - Kecskemét, Nyíri út Web:
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Integrált oktatás az 50 éves Trefort SZKI-ban
Az együttnevelés jogszabályi háttere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
SNI együttnevelés törvényi szabályozása és intézményi gyakorlata 2012
Jogszabályi változások a pedagógiai szakszolgálatok rendszerében
Csillag Ferenc MFPI közoktatási szakértő
A tanulók foglalkoztatását áthatja:
A hatósági ellenőrzés Fonyódi Ilona vezető főtanácsos
Az együttnevelés gyakorlata az óvodában (A pedagógusok együttműködésének lehetőségei az egyéni fejlesztés megvalósításában)
Méltányossági elvek a közoktatásban
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség, sajátos nevelési igény
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Intézményegységünk működésének törvényi szabályozói:
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései
A nevelési tanácsadás aktuális szakmai kérdései Martonné Tamás Márta Dr. Szvatkó Anna
A sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának új törvényi szabályozása
Pedagógiai szakszolgálat
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Törvények, feladatok, vizsgálatok, szakvélemények,
Óvodai és iskolai szűrő vizsgálatok
Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók ellátása a jogszabályi előírások alapján Ammerné Nagymihály Emília közoktatási szakértő.
Tájékoztató a 2011/2012-es tanév legfontosabb feladatairól
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A NEVELÉSI TANÁCSADÓ SZAKVÉLEMÉNYE KIRÁLY GABRIELLA KLINIKAI SZAKPSZICHOLÓGUS, GYÓGYPEDAGÓGUS készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Készítette: Gellénné dr. Nagy Valéria igazgató
1 Mégis, kinek az érdeke? Szakvélemények, tantárgyi felmentések a nevelési tanácsadó, a szakértői bizottság és az iskolák szemszögéből Fehérvári Katalin.
Óvoda-, és iskolapszichológia Magyarországon
14/1994 MKM r. változásai Nevelési tanácsadásra vonatkozó részek Dr. Szakács Katalin Készült az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
TEVÉKENYSÉGÜNK a tanév során. augusztus – szeptember őszi szűrés az óvodákban az 5. életévüket betöltött gyermekek részére logopédiai szűrés csoportos.
RMÁI Kazinczy Ferenc Tagiskola Kincsesbánya, Iskola u. 1.
Sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók nevelésének-oktatásának törvényi szabályozása Összeállította: JANKÓ ISTVÁN.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
Integráció és inklúzió
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Az Országos képesítési keretrendszer 0. szintje Katona Nóra ELTE, PPK, Pszichológai Intézet május 12.
Iskolapszichológus protokoll – vitapontok, dilemmák és megoldási javaslatok 2. N. Kollár Katalin és Martonné Tamás Márta március 22.
A PEDAGÓGUS KÖTELESSÉGEI ÉS JOGAI
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Nagyné Heidenwolf Erzsébet Hallássérült gyermekek integrált oktatásának segítése.
Farkasné Egyed Zsuzsanna. Fejlesztő nevelés színterei évi CXC. Törvény a nemzeti köznevelésről 5. § (1) A köznevelési intézményekben folyó pedagógiai.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Bicskei Tagintézménye
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
VÁLTOZÁSOK címszavakban.
Előadás másolata:

Református Pedagógiai Intézet Kuncz Eszter: A nevelési tanácsadók tevékenysége a közoktatásban a törvénymódosítások után, és szerepük a beilleszkedési és tanulási zavar ellátásában Református Pedagógiai Intézet 2009. október 9.

Rövid történeti áttekintés Ranschburg Pál (1899): Laufenauer Elmeklinika Psychophysikai Laboratórium: 1906-tól a Gyógypedagógiai Pszichológiai Magyar Királyi Laboratórium nevet vette fel. 1922. dr. Szondi Lipót, dr. Kaufman Irén, Schnell János Cél: a normálistól eltérő és a normális értelmi és erkölcsi fejlődés kutatása, a pályaválasztás tehetséges gyerekek kiválasztása Szondi : 1927-től a Gyógypedagógiai Kórtani és Gyógytani laboratórium vezetése

I.sz. Gyermekklinika : Liebermann Lucy (1937-től) Schnell János (1929): Gyógypedagógiai Pszichológiai Laboratórium keretei között - Állami Gyógypedagógiai, Nevelési és Pályaválasztási Tanácsadó Állomás; 1934: Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium a gyógypedagógia szakterületétől különválasztotta, és Magyar Királyi Gyermeklélektani Intézet néven szervezte át az állomást, ahol Nevelési és Pályaválasztási Tanácsadó működött. A tanácsadó felépítése: diagnosztikai osztály (felvétel, orv., pszich.,és megfigyelő) terápiás osztály (tanácsadás, orv., pszich., tan., beszéd- és mozgásterápiás) szociális gondozási osztály szülők iskolája I.sz. Gyermekklinika : Liebermann Lucy (1937-től)

A II. világháború után a kultuszminiszter által előírt feladat lett az egész ország területén gyermeklélektani állomások létrehozása. Megkezdődik a nevelési tanácsadók szervezése társadalmi szervezetek keretei között. 1949-50-ben világnézeti szemléletváltozás: a pszichológia háttérbe szorul; a fejlődés megtorpan;

1950-es évek vége: a gyakorlati pszichológia ismét fejlődésnek indul; az oktatásügy és az egészségügy egyaránt célként tűzi ki a személyiségfejlődésükben megzavart gyerekek pszichológiai és pedagógiai ellátását; Az egészségügy keretein belül elkezdődik a fővárosban a gyermek-ideggondozói hálózat kiépítése, ezzel párhuzamosan a művelődésügy ifjúságvédelmi felügyelői hálózatot hoz létre. Az ifjúságvédelmi felügyelők kezdeményezik a kerületekben nevelési tanácsadók létesítését.

1960. 11 fővárosi kerületben működik NT. -szakmai háttér fejlődése és a jogszabályi keretek kialakulása 1968. A Fővárosi Tanács VB valamennyi fővárosi kerületben engedélyezi NT-létesítését, a fővárosi nevelési tanácsadók megalakulása éve. Horányi Annabella, Schödl Lívia szerepe a nevelési tanácsadás módszertani alapelvei (I. sz. Gyermekklinika, Popper Péter )

1993. évi LXXIX Törvény a közoktatásról: Pedagógiai szakszolgálat - iskolai tevékenységet segítő intézmények egysége: - gyp. tanácsadás, korai fejl., gondozás - fejlesztő felkészítés - TKVSZRB tevékenység - nevelési tanácsadás - logopédiai ellátás - továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás - konduktív pedagógiai ellátás - gyógytestnevelés Folyamatos jogszabályi változások szabályozzák újra és újra a nevelési tanácsadó feladatait, tevékenységének jellegét, szervezeti felépítését.

A NT. működését szabályozzák: 1993. évi LXXIX tv. a közoktatásról; (35.§ /4/ bek.); 14/1994. (VI. 24.) MKM rendelet a képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról; 11/1994. évi MKM rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről;

A nevelési tanácsadás feladata (a 2007. évi Ktv. módosítás előtt) Tv.: „A nevelési tanácsadás feladata a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermek problémáinak feltárása, ennek alapján szakvélemény készítése, a gyermek rehabilitációs célú foglalkoztatása a pedagógus és a szülő bevonásával, továbbá az óvoda megkeresésére szakvélemény készítése az iskolakezdéshez, ha a gyermek egyéni adottsága, fejlettsége azt szükségessé teszi.”

Ktv. módosítás után (4) A nevelési tanácsadás feladata annak megállapítása, hogy a gyermek, a tanuló beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, ennek alapján szakvélemény készítése, valamint a gyermek fejlesztő foglalkoztatása a pedagógus és a szülő bevonásával. A nevelési tanácsadás az óvoda megkeresésére szakvéleményt készít az iskolakezdéshez, segítséget nyújt a gyermek óvodai neveléséhez, a tanuló iskolai neveléséhez és oktatásához, ha a gyermek, tanuló egyéni adottsága, fejlettsége, képessége, tehetsége, fejlődésének üteme indokolja. A nevelési tanácsadás segítségét kérheti a szülő, továbbá a szülő egyetértésével az óvoda, az iskola és a kollégium. A nevelési tanácsadás e feladatai körében pedagógiai, pszichológiai támogatást, fejlesztést, terápiás gondozást nyújt a gyermeknek, a tanulónak, illetve támogatja a pedagógus nevelő és oktató munkáját, segíti a családdal való kapcsolattartást. A nevelési tanácsadás elláthatja az iskolapszichológiai szolgáltatás feladatait is. Az óvodai nevelés, iskolai nevelés és oktatás, kollégiumi nevelés és oktatás keretében a fejlesztő foglalkozás, ha a gyermek, tanuló beilleszkedési, magatartási nehézséggel küzd, a nevelési tanácsadás keretében készített szakvéleményben meghatározottak alapján folyhat. A nevelési tanácsadást ellátó intézmény ellenőrzi a szakvéleményben foglaltak végrehajtását. A nevelési tanácsadás feladata továbbá, hogy a szakértői és rehabilitációs bizottság által készített és a nevelési tanácsadó részére megküldött szakvélemény alapján segítse azoknak a gyermekeknek, tanulóknak az óvodai, iskolai, kollégiumi ellátását, akik a megismerő funkciók vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra vissza nem vezethető tartós és súlyos rendellenességével küzdenek. Az e körbe tartozó tanulók részére az e törvény 52. §-a (6) bekezdésének b) pontjában meghatározott időkeret terhére kell az iskolai fejlesztő foglalkozást biztosítani. A nevelési-oktatási intézmény vezetője felelős a fejlesztő foglalkozások - e bekezdésben előírt - szakvéleményekben meghatározottak szerinti megszervezéséért.

BTM (nehézség) megállapítása szakvélemény készítése fejlesztő foglalkoztatás (szülő, pedagógus bevonása) szakvélemény készítése az iskolakezdéshez segítség az intézményi neveléshez, oktatáshoz - pedagógiai, pszichológiai támogatás - fejlesztés - terápiás gondozás - a pedagógus nevelő és oktató munkájának támogatása - segíti a családdal való kapcsolattartást - elláthatja az iskolapszichológiai szolgáltatás feladatait - ellenőrzi a szakvéleményben foglaltak végrehajtását - segíti az SNI/b tanulók ellátását (A nevelési-oktatási intézmény vezetője felelős a fejlesztő foglalkozások - e bekezdésben előírt – szakvéleményekben meghatározottak szerinti megszervezéséért.)

Fő különbségek: zavar nehézség rehabilitációs célú foglalkoztatás fejlesztő foglalkoztatás Új feladatok: - iskolapszichológiai szolgáltatás lehetősége - ellenőrzi a szakvéleményben foglaltak végrehajtását - SNI/b-s tanulók ellátásának segítése

Vizsgálatkérés menete: 14/1994. MKM rendelet 12.§ (3) alapján: Óvoda, iskola NT TKVSZRB Szülő bármikor kérheti (12.§ /2/)

Szakvélemény készítés (diagnosztika) Szűrővizsgálatok (középső csoportos szűrés) Iskolaérettségi vizsgálatok Vizsgálatok a szülő/intézmény kérésére Kontrollvizsgálatok (14/1994. MKM rend. 23.§ /5/ bek.)

A NT-ra vonatkozó Ktv. paragrafusok: 30.§ (7): a BTM és az SNI/b gyermek fejlesztő foglalkozásra jogosult. (Ehhez tartozik: 52.§ (6)- SNI/b,{SZB komp.!} (7)-BTM időkeret! Fejlesztő foglalkoztatás: NT, óvoda, iskola, kollégium Ellátást biztosító személy: pedagógus (ált.? fejl.? szaktanár?) óvónő gyógypedagógus

Jogosultságok, ellátási formák SNI „A” „B” mf./vis. zav. nem org. ok BTM (NT hagyományos feladata) fogyatékosságok mf./vis. zav. org. ok gyógyped. nev., okt. NT „keretében” Kontroll: SZB feladata! rehabilitációs célú foglalkozás fejlesztő foglalkozás

Fejlesztő foglalkoztatás: Ktv. 47.§ (óvoda), 48.§ (iskola), nevelési-, 49.§ (kollégium) pedagógiai programja: tartalmazza a felzárkóztatást segítő tevékenység elveit „a fejl. fogl. megtartására minden pedagógus jogosult lehet, akinél az érintett körbe tartozó gyermek, tanuló felkészítése folyik.” (Iskolaszolga, XVIII. sz. 1-2.) Konzekvencia: szakvéleményben pontosan meg kell jelölni a szakembert!

Szakvélemény készítése az iskolakezdéshez Iskolaérettségi vizsgálat: Célja annak megállapítása: - a gyermek elérte-e az iskola megkezdéséhez szükséges pszichés, mentális, szociális, szomatikus fejlettséget; - milyen segítséggel tudja tanulmányait eredményesen megkezdeni;

Pedagógiai, pszichológiai támogatás a gyermeknek (szülő bevonásával) családi konzultáció; serdülőkonzultáció; együttműködés a társ-szakmákkal;

Fejlesztés Egyéni fejlesztési terv alapján Munkanapló/forgalmi napló vezetése Számtalan területen: - komplex - grafomotoros - mozgásfejlesztő - stb. (törvényellenes a tanóráról „kivitt” fejlesztés!)

Terápiás gondozás pszichoanalitikusan orientált gyermek-pszichoterápiák; dinamikus rövid pszichoterápiák; krízisintervenció; pszichoterápiás konzultáció; pszichodráma; családterápia; családi konzultáció; szülő-gyerek terápiák, szenzoros integrációs terápia és egyéb mozgásterápiák; alapozó terápia; komplex, intenzív kiscsoportos fejlesztés; egyéni képességfejlesztés;

A pedagógus nevelő és oktató munkájának támogatása Konzultációs lehetőség biztosítása Esetmegbeszélő csoportok Szakvélemény értelmezés Előadások tartása Esetkonferenciák szervezése

Iskolapszichológia Prevenció A gyermekek intézményi ellátása (nem terápia!) (hospitálás, tanácsadás, pályaváltasztási tan. adás) Tanári konzultáció Mentálhigiénés foglalkozások csoportban Szülőknek tanácsadás Részvétel a vizsgálatokban, ellenőrzésben Szülői értekezleten részvétel

Ellenőrzés A szakvélemény javaslatának meg kell jelölnie (14/1994 Ellenőrzés A szakvélemény javaslatának meg kell jelölnie (14/1994. MKM rend.23.§ /1/ alapján): a foglalkozás típusát: felzárkóztatás, fejlesztő foglalkozás (szakmai kompetenciák) a foglalkozás szervezési formáját (egyéni, kiscsoportos) a foglalkozás heti időkeretét Kt. 52.§ (7) és (11) c. tantárgyi értékelés, minősítés alóli mentesítésre vonatkozó megállapításokat; fejlesztési, korrekciós területeket (esetenként magántanulói jogviszonyt) egyéb tennivalókat 24

Ellenőrzés A szakvélemény javaslatában foglaltak összevetése az alábbiakkal: - tárgyi, személyi feltételek - a fejl. fogl. szervezésének módja, gyakorisága - a fejlesztés tartalma - dokumentációs rendszer

Ellenőrzés (14/1994. MKM rend.22.§ /8/ alapján): „Feltárja a gyermek, tanuló fejlődését segítő, illetve hátráltató körülményeket, hiányosságokat. …szükség szerint tájékoztatást nyújt az intézmény érintett vezetőinek… közreműködik a megoldási javaslatok kidolgozásában, felhívja a fenntartó figyelmét, ha az intézkedés megtétele azt indokolja.”

SNI/b tanulók ellátásának segítése (Nem tisztázott!) Ellátható oly módon, mint a BTM gyerek: fejlesztő foglalkoztatásra jogosultak! Vita: gyógypedagógusi vagy „más” pedagógusi kompetencia „Támogassa a pedagógus nevelő és oktató munkáját, és segítséget nyújtson a családdal való kapcsolattartáshoz.” (Iskolaszolga) Ellenőrzés az ő ellátásukra is kiterjed!

SNI/b gyermekek ellátásának segítése: Esetmegbeszélés Időszakos konzultáció Segítségnyújtás a fejlesztési terv kidolgozásában Speciális részellátás biztosítása

A NT segítségét kérhetik: Szülő (önkéntes) KTV. 13.§ (8) bekezdés Óvoda Iskola Kollégium A szülő egyetértésével

A szülő joga, kötelessége és kötelezettsége Ktv 13.§ (8) A szülő joga, hogy gyermeke neveléséhez igénybe vegye a pedagógiai szakszolgálat intézményét. A szülő kötelessége, hogy gyermekével megjelenjen a nevelési tanácsadáson, továbbá biztosítsa gyermekének az iskolapszichológusi vizsgálaton és a fejlesztő foglalkozásokon való részvételét, ha a tanulóval foglalkozó pedagógusok kezdeményezésére a nevelőtestület erre javaslatot tesz. A jegyző kötelezheti a szülőt, hogy az e bekezdésben meghatározott kötelezettségének tegyen eleget.

Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó Köszönöm a figyelmet! Kuncz Eszter Ferencvárosi Nevelési Tanácsadó kilenc@fernevtan.hu