A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Kormányszóvivői tájékoztató A vizitdíj szabályok felülvizsgálata.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Javaslatok a zöld államháztartási reformra Lukács András Levegő Munkacsoport „A környezetvédelmi szempontból káros támogatások és megszüntetésük.
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai adjunktus Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
A támogatott lakhatás és a szükségletfelmérés
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Dr. Kincses Gyula 17/1 A keresleti oldal élénkítésének lehetőségei az egészségügyi szolgáltatások piacán Dr. Kincses Gyula Dr. Kincses Gyula Zell.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.
Tovább lépéshez mindig nyomjon meg egy billentyűt!
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Adóamnesztia ig.
Kormányszóvivői tájékoztató Újabb elfogadott reformtörvények 4/5.
Miként lehetnék érdekelt az egészségügyi reformban, avagy szubjektív megjegyzések az egészségügyi reform egyetlen kérdéséhez.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Beutalási rend megváltoztatása (vitaindító) Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ rendkívüli február 14. Országos.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Mediátor képzés Kártérítés.
A piacszegmentáció és a célpiaci marketing
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
TÁMOP A távhőszolgáltatás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
Nevelés és nevelői attitűdök
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
A hippokratészi eskü értelmezése
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Miről lehett felismerni??? Talán fekete???.  Teljesen illegális  A munkáltatód nem jelent be  Így nincs TB, adó egyéb kötelezettség  A fizetésed levonások.
Ajánlások a külföldön kutatók hazatérésével és az alapkutatási eredmények magánosításával kapcsolatban Dr. Radnai Márton Elnök Pro Scientia Aranyérmesek.
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
Ápolói hivatás megítélése középiskolás korúak körében
Mit jelent gazdálkodni?
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Egészségügy 5 Dimenzióban augusztus 31. Leitner György
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Az emberi erőforrás menedzsment (EEM)
Előadás másolata:

A paraszolvencia kérdéséről – a tulajdonosok szemével is Dr. Kincses Gyula Főigazgató 2005. augusztus.

„… Sajnos nem tudni, hogy miért…” ennek próbálunk utána menni ebben az előadásban

Elvi megfontolások A hálapénz kérdés a magyar egészségügy örök-zöld témája. Torz klisék Gerő Ernőtől az alacsony orvosi fizetésekig. Összetett jelenség: mást jelent a „hálapénz”, és mást a „paraszolvencia”: paraszolvencia: betegtől kapott orvosi mellék- jövedelem, hálapénz: a paraszolvencia egy fajtája, az önként, hálából adott, ajándék-kiváltó pénzadomány. Nem ez a meghatározó. A két fogalmat sokszor szinonimaként használják, holott nem az.

A paraszolvencia problémái Egyéni teher nem definiált vásárlás: miért is fizettem tulajdonképpen? (sok esetben áldozat-bemutatás jellegű teher a jóindulat felkeltéséért), nem meghatározott (Eleget adtam? Sokat adtam?), nem számonkérhető az ellentételezés, nem kapcsolható hozzá fogyasztóvédelem, nem kapcsolható hozzá adókedvezmény, nem kapcsolható hozzá kompenzáció. Társadalmi teher (lásd a következő slide-ot)

A paraszolvencia, mint társadalmi teher Reform fék: ellenérdekelté teszi a vélemény-vezér orvosokat: a szerkezet átalakításában, ésszerűsítésében (intézmény és osztályok összevonása), torzítja/kioltja a finanszírozási rendszer alapüzeneteit (túlápolás, esetszám növelés, polipragmázia), Erősíti a szürke és fekete-gazdaságot: adó és járulékmentes jövedelem (ami ráadásul nemcsak az APEH, de a feleség előtt is eltitkolható), közinvesztíció – magán-haszon: az önkormányzat/állam végzi a beruházást, az orvos-elit inkasszál. A feudalista belső struktúra konzerválása.

Az SZJA megfizetése legalizálja-e a paraszolvenciát? Az előny nélkül adottat igen. A számla nélkül vásárolt többletszolgáltatás semmiképpen sem jogszerű, hiszen vagy más tulajdonában levő erőforrást (kórházi tulajdonú emelt szintű hotel-részleg, stb.) árul valaki saját zsebre, vagy saját munkáját adja el illegális körülmények között (azaz az éjjel bemenő szülész munkajogilag nem hálapénzt kap, hanem fekete munkát végez), mindez közteher-elkerülés is.

Mit akar vásárolni a beteg a paraszolvenciáért? Konkrét szolgáltatást: személyre szabott választást (orvos, intézmény, technológia), soronkívüliséget, gyorsabb ügyintézést, eltérő hotelkörülményt. Nem konkrét szolgáltatást, hanem biztonságot: Személyes kapcsolatot (nem ketteske vagyok, hanem Én) a jóindulat felkeltése, (vélt) hátrány elkerülése. Önigazolást: („én megtettem mindent”)

A paraszolvencia fajtái Előny-szerzés nélkül adott paraszolvencia a tényleges hálapénz, a szokásból adott paraszolvencia, a hátrány elkerülése miatt adott paraszolvencia. előnyért adott paraszolvencia: más kárára előnyt szerző paraszolvencia: kriminális! más egészségi állapotát nem károsító előny: hotelszolgáltatás, eltérő szakmai tartalom vásárlása, humán szolgáltatás vásárlása (szakmailag nem indokolt orvosválasztás).

Egy más felosztás a betegtől kapott (adófizetéssel legalizálható), az orvos által a „normál” ellátásért kért (kriminalizált) paraszolvencia. Ebben az esetben a hálapénz a feltétele annak, hogy a beteg megkapja azt, ami a járulékáért jár.

Célkitűzések A más kárára előnyt szerző paraszolvencia ellen a törvény szigorával kell fellépni, mind az adó, mind az elfogadó oldaláról. A más egészségi állapotát nem károsító paraszolvenciát legális piac kialakításával kell felszámolni, legális szolgáltatásvásárlássá alakítani.

Lehetséges javítási technikák Béremelés A béremelés elengedhetetlen feltétele a paraszolvencia megszűntetésének, de a kérdést önmagában nem rendezi. A paraszolvencia a szakma azon rétegeiben a leg-jelentősebb, ahol a rászorultság a legkisebb. A leginkább kikövetelt, az elvárt paraszolvenciáról szóló történetek is a szakma legjobban kereső rétegéről keringenek. (megoldja-e ezt 3X-os fizetés???) Nem igaz az, hogy ott nincs „paraszolvencia”, ahol rendezett a fizetés. Lásd MERKUR telep, majd bankok hitelbírálata. Az 50%-os béremelés semmilyen hatással nem volt a hálapénzre.

Lehetséges javítási technikák Szigor Történeti példák bizonyítják, hogy legtöbbször az elvárt megoldás (béremelés + szigor) együttesen sem hoz érdemi eredményt. Nyíltság, átlátható szakmai szabályok. Ez érdemi eszköz. Az egyén választásához kötött szolgáltatások legális megvásárolhatósága. Ez is érdemi eszköz.

Lehetséges megoldási irányok Tisztázott rendszerben legálissá tenni a szolgáltatás-vásárlást, és a hiányokat meg kell szüntetni. Hiányok: egyes ellátások, egyes technikák, körülmények, bizalom, emberszámba vevés.

Lehetséges javítási technikák Az intézményi management megerősítése, az intézményi átalakulás elősegítése. (a köz invesztíció a köz-nek is hozzon hasznot, és a szerkezeti átalakítást nem akadályozhatják meg személyi kérdések) A betegek-attitűd megváltoztatása „Amíg van aki adja, mindig lesz, aki elfogadja”. A „paraszolvencia nyomás” létező fogalom.

A közgondolkodás átfogó változása szükséges Nincs ingyenes ellátás, csak térítés-mentes, azaz valakinek mindenért fizetnie kell. A betegeknek az egészségügyben is fel kell ismerniük azt, hogy nagyobb biztonságot jelent a számla szerinti legális szolgáltatásvásárlás, mert ahhoz fogyasztóvédelem, „garancia”, számonkérhetőség, (vagy legalábbis elvárhatóság) kapcsolódik. A betegekben csökkenteni kell a kiszolgáltatottság érzést, és el kell érni, hogy abban az esetben ha úgy érzik, követelik tőlük a hálapénzt, és ennek hiányában nem kapják meg a nekik járó ellátást, forduljanak a betegjogi képviseleti rendszerhez. El kell hitetni, hogy lehet, érdemes másként, vannak alternatívák, létezik szolgáltatói verseny az egészségügyben is.

Tényleg, hol nincs paraszolvencia? Ahol nincs korrupciós nyomás betegoldalról: Nincs személyes kontaktus, A beteg nem látja általa befolyásolhatónak az ellátást (adunk-e borravalót a McDonald's-ban?) A magánellátásban Ártábla van, a beteg már legálisan fizetett, azt kapja ami jár, tiszták a viszonyok. A tulajdonosnak nem érdeke, hogy ellenőrizetlen bevétel keletkezzen.

Összegzés A paraszolvencia komplex társadalmi jelenség, és megoldása is csak a társadalom evolúciós folyamatai kapcsán lehetséges. A fekete-piac kifehérítése csak legális piaccal lehetséges (MERKUR példa) A tisztázott viszonyok feltétele: legálisan megvásárolható szolgáltatások, (az ellátási csomag pontosítása, lásd 21 lépés), könnyített adózási feltételek, felelős tulajdonosi magatartás, a tájékozott fogyasztói magatartás erősödése.

Köszönöm a figyelmet.