Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapesti Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda –
Advertisements

Mit lehet tudni a célcsoportról?
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
A népszámlálás szerepe a hajléktalanok számbavételében Nemzeti tanácskozás a hajléktalanügyet támogató információs rendszerek kialakításának lehetőségeiről.
Az Oltalom Karitatív Egyesület 1989 óta működik. Célja a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben lévő különféle.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
LámpásLámpás Keresztyén Ifjúsági Dicsőítő Csoport.
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr Győr, Kálóczy tér
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
S IROKI R OMA - M AGYAR E GYESÜLET. A Z EGYESÜLETRŐL ban alakult - Székhelye: a Közösségi Ház és Információs Központ (volt Tűzoltó szertár) Szervezeti.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
Esély a munkára – Civil együttműködés a hátrányos helyzetű rétegek munkaerő-piaci integrációjáért Projektazonosító: NCA-DP-09-A-0185 Dolgozzunk együtt!
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
Hányan élnek fedél nélkül?
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Támogatott lakhatási programok a fővárosban Adatok és módszertan szerepe a fővárosi lakhatási programok lebonyolításában.
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
Együtt a Jövőnkért Alapítvány Tapolca. Tapolca – a barlangok és vizek városa, ahol az alapítvány működik.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
a Nemzeti Együttműködési Alap
Konzorciumi együttműködés
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerepe a szociális város- és település-rehabilitációs folyamatokban.
BMSZKI Szabolcs utcai Átmeneti Szálló bemutatása
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
CSODAVÁRÁSCSODAVÁRÁS avagy, küzdelem a kiégés ellen. Nők a szociális munkában.
Sorskerék Alapítvány. Sorskerék Alapítvány Sorskerék Alapítvány 2004-ben alapították Cél: egészségmegőrzés Nevelés, oktatás, ifjúságvédelem,
Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr
A betegellátás keretei és rendszere
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Hajléktalanügy 2015 Hajléktalanellátás Országos Konferenciája
Rászoruló személyeket támogató operatív program RSZTOP
Salgótarján május 8.. Mit értünk érdekvédelem alatt? Milyen feladatokat jelenthet? Kik védenek érdeket? Hogyan lehet érdeket védeni? Alkossuk.
Hajléktalanügy 2015 Elakadások,átlépések,továbblépések Sikerek Dilemmák HÜT.
Az Evangélikus Egyház szerepe szociális kérdésekben, jó gyakorlatok és egyházi programok.
A szervezet alapítói: Elnök: Bokor Ildikó, Tiszteletbeli elnök: Kolcsár József, a kézdivásárhelyi színház igazgatója, Alelnök: Fodor György, Főtitkár:
Műhelytalálkozó SOPRON Május 26.. Soproni ellátás Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata Szociális Szolgáltató Intézmény Idősek ellátása Fogyatékosok.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
SZOCIÁLIS HÁLÓ SIÓFOKON Szociális gazdaság Készítette: Potocskáné Kőrösi Anita Siófok Város alpolgármestere december 4.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
„Referenciaintézmény kialakítása a II
Gyorsjelentés a hajléktalan emberek kérdőíves adatfelvételéről
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Töréspont Stratégiai Alapítvány
Előadás másolata:

Oltalom karitatív egyesület bemutatkozása BUDAPEST, MAGYARORSZÁG

Magyarország a számok tükrében Fővárosa: Budapest Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: magyar EU csatlakozás: 2004. május 1. Népesség: 9 982 000 fő Terület: ~ 93 000 km2 Infláció: 6,4 % Munkanélküliség: 10,6 % PIB (données du 3e trimestre) : -1,5% (3.negyedéves GDP)

A hajléktalanság kialakulása magyarországon Urbanizáció folyamata Családok felbomlása – az emberek mentek a munka és lehetőség irányába Új munkaerő megjelenése, lakáshiány Munkához, munkahelyekhez kötött szálláshelyek; munkásszállók Rendészeti kérdésként kezelték a hajléktalanság problémáját (most szinte ugyanez van – 2010-11-12-ben) 1989-1991 rendszerváltás időszaka Munka – és a szállás megszűnése Emberek ezrei lettek „az utcán” – munka és lakóhely, otthon nélkül „otthontalanság” érzése „utcán való tartózkodás” Utcai tömegdemonstrációk – a hajléktalanság mint társadalmi probléma

Az első hajléktalanellátó szervezetek Akik elsőként látták a problémát, és reagáltak – 1989-1992 Nappali melegedők, éjjeli menhelyek létrehozása Menhely Alapítvány Fővárosi Szociális Intézményrendszer Oltalom Karitatív Egyesület Magyar Máltai Szeretetszolgálat Üdvhadsereg 1991. megalakul a Szegényeket Támogató Alap tagjai kutatják a szociális problémákat 1992. férőhely normatíva 1993. szociális törvény

Oltalom karitatív egyesület Az Oltalom Karitatív Egyesület olyan személyek közösségeként jött létre 1989-ben, akik lelkiismereti ügyüknek tekintik a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatását. Az Egyesület célja: a rászoruló, társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint érdekükben a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése. Munkánkat azzal a hittel végezzük, hogy bármelyik gondozottunk visszasegíthető egy emberhez méltó életbe. www.oltalom.hu

Oltalom – Wesley - MET Oltalom Karitatív Egyesület Wesley János Lelkészképző Főiskola Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Ez a 3 szervezet egy, közös elgondolás útján próbál segítséget nyújtani a rászorulóknak. A LLL-elv megvalósulásának jó példája e 3 szervezet kooperációja.

Tevékenységünk: Felvilágosítás, ismeretterjesztés, lelkigondozás és rehabilitációs foglalkoztatás Szociális szolgáltatás, családsegítés, időskorúak gondozása Karitatív, egészségmegőrzést elősegítő, betegségmegelőző, gyógyító és egészségügyi rehabilitációs tevékenységek Nevelés és oktatás, személyiségfejlesztés, közösségformálás, képességfejlesztés A társadalom perifériájára sodródott, hátrányos helyzetű emberek, rétegek képességeinek fejlesztése, foglalkoztatásuk elősegítése A magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységek Gyermek- és ifjúságvédelem, érdekképviselet Mindezekhez kapcsolódóan tudományos tevékenységek, kutatások, felmérések készítése Hajléktalanellátás, gyermek-, ifjúság-és családvédelem

A központunk Budapest szívében helyezkedik el – ahol található: Próbáljuk a szociális ellátás minden területét lefedni – így a gyermekektől kezdve, óvodától, iskolásképzéseken keresztül, szakmák megszerzésének lehetőségén túl, munkahelyteremtéssel, egészen az idősek ellátásáig, illetve egészen az „utolsó útig” történő elkísérésig. A központunk Budapest szívében helyezkedik el – ahol található: 2 nappali melegedő, 2 éjjeli menedékhely, férfi átmeneti szálló, menekült szálló, rehabilitációs részleg, hajléktalan kórház Óvoda – nehéz sorsú családok gyermekei számára Főiskola Az intézményrendszerünk országosan működik – vidéken és a főváros más területein belül: Női átmeneti szálló, anya-gyermek otthon, családos otthon, menekültszálló, több idősotthon, több általános-és középiskola – napi szinten országosan 3000 gyermek étkezéséről gondoskodunk

Budapest, dankó u.

A hajléktalan emberek programokban való részvételére tett kísérletek Oltalom Sportegyesület – Utcai Foci Rehabilitációs – kézműves Foglalkozások Oltalom Kulturális Kör „Kimászom a Gödörből” életvezetési tanfolyam „Csillagszálló” lap terjesztése

Oltalom sportegyesület Foci Sakk Boksz Ping-pong Csocsó Focival a legnagyobb sikerek Hajléktalan Foci VB Fairplay Road Show A Homeless World Cup elnevezésű hajléktalan labdarúgó világbajnokságotit idén hetedik alkalommal rendezik meg, ezúttal Milánóban, 48 ország részvételével. Társadalmi hasznossága az ilyen rendezvényeknek!! Közelebb hozhatjuk ezáltal a hajléktalan embereket és a társadalmunkat.

Rehabilitációs-kézműves foglalkozások Rendszeres kézműves foglalkozásokkal különböző kézügyességeket, technikákat, készségeket lehet visszaállítani. Heti alkalmakkor – kosárfonás, virágkötészet, bőrözés – technikák elsajátítása Rehabilitációnak számít a közös kirándulás is: állatkertbe, múzeumokba, színházakba.

Oltalom kulturális kör Irodalmi, zenei kör – saját hangszerekkel színvonalas műsort adva lépnek fel hajléktalan zenekarunk az ország számos területén. 1 fő szociális munkás segíti a zenekar munkáját.

„Kimászom a gödörből” életvezetési tanfolyam Ingyenes, 3 hónapos képzés, mely a mindennapi életben nyújt eligazodást Amit nyújtunk: kommunikáció szóban és írásban, konfliktuskezelési- életmódbeli tanácsadás , észszerű takarékoskodás, háztartási ismeretek, szociális ügyintézés – jártasság a jogban, számítógép napi használata.

„Csillagszálló” lap terjesztése A „csillagszálló” kifejezés az utcai szakzsargonból származik: a csillagszálló lakói mindazok, akik a szabad ég alatt töltik az éjszakát. A Csillagszálló kulturális létrehozásával az volt a célunk, hogy újszerű módon segítsük a hajléktalanokon. Az újság árusítása nem pusztán munkalehetőséget biztosít számukra, hanem alkalmat a kapcsolatfelvételre és önmaguk elfogadtatására. A lap terjesztőit az őket kísérő szociális munkások abban is segítik, hogy az árusítás – más utcalapoktól eltérően – alá-fölérendeltségtől mentes partneri viszonnyá alakulhasson, ahol az árus valódi kulturális értéket kínál az érdeklődőknek, akik a Csillagszálló megvásárlásával adományozókból vevőkké válnak, hiszen pénzükért a lap árát messze felülmúló, igényes olvasnivalóhoz jutnak.

További hazai jó gyakorlatok Magyar Vöröskereszt – AHA Színpad 2001-ben egy karácsonyi műsort adtak elő egy hajléktalanszálló dolgozói a lakóknak. Hiányzott egy szereplő, így az egyik lakót kérték fel, hogy segítse ki őket. Ekkor pattant ki az ötlet, hogy létre lehetne hozni egy kizárólag hajléktalanokból álló színpadot. Azóta több fellépésük volt. Több színházi díjat is megnyertek.

A Város Mindenkié Csoport 2009 augusztusában alakult olyan hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével, akik tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló és igazságos társadalomért. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak saját méltóságukért és küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. Ezért a szervezet minden tevékenységében a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

Hajléktalanok Éjszakája kezdeményezés Egy éjszaka a hajléktalan emberekkel kint az utcán. Minden évben megrendezésre kerül. Különböző hajléktalanellátó szervezetek szociális munkásai fognak össze hajléktalan emberekkel és szervezik meg az éjszakát. A megmozdulás célja mindig többes, de két szóban összefoglalható: szolidaritás és társadalmi nyomás.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket! Laura Botos Ákos Forczek Tímea Bagdi