Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program."— Előadás másolata:

1 A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program keretében Készítette: Hollósi Hajnalka PhD hallgató

2 Szatmárnémeti térsége Szatmárnémeti lakossága  Összlakosság 131.987  Magyarok  Magyarok száma 54.013 aránya 40,92%

3 A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe kihelyezett tagozata A Babeş- Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémetibe kihelyezett tagozata

4 A főiskola bejárata

5 A főiskola belső bejárati része

6 A főiskola folyosója

7 A háromnyelvű képzés „demonstrálása”

8 A főiskola alapítása  A „forradalmat” (1989) követő években merült fel a gondolata.  A helyi magyar értelmiség a „változások hordozói” kezdeményezték.  Ún. „felzárkózási stratégiákat” alkalmaztak.  A tanítóképző kar egy évig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium pincéjében működött.  Egy volt kaszárnya épületében kezdte meg működését 1999/2000-es tanévtől.  Két külön karon indult be a képzés: - Tanítóképző Kar - Helyi közigazgatási Főiskolai Kar.  Három nyelven (magyar, román, német) tanulhatnak a hallgatók.  A főiskola keretein belül kétféle képzés valósul meg: alapképzés és továbbképzés.

9 A főiskola felépítése  A Babeş –Bolyai Tudományegyetem Politológia Kara kihelyezett tagozataként 1998-ban létesült a Helyi Közigazgatási Főiskola.  A főiskolán, három nyelven tanulhatnak a hallgatók- románul, magyarul és németül, a képzés időtartama 3 év.  A nappali képzés mellett ún. távoktatás is működik a karon. A 2005/06-os tanévben a kihelyezett tagozatot akkreditálták.  A bolognai folyamat keretében indult évfolyam hallgatói már egyetemi diplomát kapnak.  A Babeş - Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kara kihelyezett tagozataként 1999/2000-es tanévben kezdte meg működését a Tanítóképző Kar.  A főiskola 3 éves képzéssel indult, a hallgatók az első két évben, tanító – intenzív angol nyelv szakosítást, a 2002/2003-as tanévben végzettek, tanító – óvónő- intenzív angol szakosítást, míg a 2003/04-es tanévtől csak tanítói oklevelet kaptak.  A főiskolát 2005-ben akkreditálták, ettől kezdve megszűnt a főiskolai képzés, a bolognai rendszerű oktatás keretében bevezették a háromlépcsős egyetemi rendszert.  A 2005/06-os tanévtől a hallgatók, az elemi és óvodai oktatás tanára szakképesítést (egyetemi oklevelet) kapják.

10 A főiskola kapcsolatrendszere  Határon túli intézményekkel tart fent kapcsolatot, mint pl. a Nyíregyházi Főiskola.  Jó kapcsolatot ápol helyi intézményekkel, pl. helyi egyházakkal.  Több magyarországi civil szervezettel van kapcsolata.  A város kulturális életébe bekapcsolódik, különböző rendezvények szervezésében segíti a helyi civil szervezeteket. Pl.: Évente megrendezésre kerülő Magyar napok rendezvényén ún. gyermekutcát rendeznek be /kézműves foglalkozásokkal/.  Nagy szerepet vállalnak Erdély tudományos életében.

11 A Főiskola jelentősége  Egy felsőfokú intézmény, ahol magyar nyelven folyik a képzés, nemcsak a magyar kultúra ápolását, a magyar nyelv terjesztését, megőrzését segíti elő, de nagyban hozzájárul a nemzeti identitás megőrzéséhez is.  Szimbolizálja a város magyarságát, a magyarság helyét, szerepét a város életében, egyfajta önigazolás ez a magyar kisebbség számára.  A város közel 40%-os magyarsága az ilyen „intézményeken” keresztül tudja kifejezni és érvényre juttatni kisebbségi kompetenciáját.  A főiskola működése túlmutat az eredeti funkcióján, nemcsak a helyi magyar fiataloknak nyújt tanulási lehetőséget, hanem a helyi magyarság egyik legfontosabb érdekérvényesítési terepe is.  A főiskolának számos civil szervezettel van kapcsolata, közös programokat szerveznek, támogatják egymást, szervesen részt vesznek a város életében, a városban zajló eseményeken.

12 Összegzés  Romániában egyetemi oktatás – csekély kivétellel – román nyelven folyik.  A BBTE kihelyezett főiskoláján megvalósul a magyar nyelvű képzés.  A főiskola ún. rejtett funkciókat is ellát.  A magyarság önkifejezésének terepe.  A főiskola szimbolikus jelentéssel bír.  A helyi magyarság egyik legfontosabb érdekérvényesítési terepe.  A főiskolának számos civil szervezettel van kapcsolata.


Letölteni ppt "A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program."

Hasonló előadás


Google Hirdetések