Termeléstervezési számítások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Advertisements

Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
Állóeszköz-gazdálkodás
A termelésirányítás folyamata
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Szakmai folyamatszervezés 2.ea.
Teljesítménytervezés
Üzemszervezés gyakorlatok
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Tökéletes verseny és monopólium
Fogalma, összefüggések
IDŐBELI ORGANIZÁCIÓ – PROGRAMOZÁS:
10. Tétel.
Készítette / Author: Tuska Katalin
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Matematika II. 2. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév Műszaki térinformatika ágazat őszi félév.
Építőipari logisztika Termelői üzemmód Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék. Budapest 2014.
Értékteremtés folyamata
Munkaerő és Létszám tervezés
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje 3. előadás
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
Gyakorlati Üzemgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közbeszerzési, Pályázati és Beruházási ismeretek
Kapacitások mérése.
Egészségügyi finanszírozás
Gyártási rendszerek tervezésének módszertani alapjai
Hogyan valósíthatja meg a vállalat fő céljait a TPM segítségével? A.A. Stádium Kft. Péczely Csaba.
Kapacitás menedzsment
6. tétel.
Temelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kalkuláció.
A projektterv elkészítésének szakaszai
IV. A vállalkozások erőforrásainak elemzése
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Gyártási folyamatok tervezése
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
A termelés költségei.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 9.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Megbízhatóság és biztonság tervezése
A termelés költségei.
OPERÁCIÓKUTATÁS TÖBBCÉLÚ PROGRAMOZÁS. Operáció kutatás Több célú programozás A * x  b C T * x = max, ahol x  0. Alap összefüggés: C T 1 * x = max C.
A raktár teljesítményének mérése
Protean Process Monitoring System Rövid ismertető.
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
MENEDZSMENT és VÁLLALKOZÁSGAZDASÁGTAN dr. SZ abó G ábor CS aba.
A munkaidő beosztása a 2003/88/EK irányelv tükrében
Energetikai gazdaságtan
Hatékonyság és termelékenység
Kockázat és megbízhatóság
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Tanulási görbék.
Kapacitástervezés.
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

Termeléstervezési számítások Teljesítőképesség

A vállalat teljesítőképességét két oldalról szokás megközelíteni, elméleti és gyakorlati oldalról. A vállalat elméleti, maximális teljesítőképességét, amelyet a rendelkezésre álló eszközök tesznek lehetővé, kapacitásnak nevezzük. A reális, tényleges teljesítőképesség, amely a szokásos munkarendet és a rendelkezésre álló munkaerőt veszi figyelembe, az átbocsátó képesség.

A kapacitás számítása A termelési kapacitás a termelőberendezés (gép, gépcsoport, termelőtér) teljesítőképességének adott időpontban ismert azon felső határa, amely a berendezés állagának aránytalan romlása nélkül megengedhető legnagyobb terhelése, az adott berendezésen megvalósítható legjobb technika, technológia és gyártásszervezés mellett érhető el. A termelési kapacitást az egy év alatt előállítható termék mennyiséggel jellemezzük.

A rendelkezésre álló gépek száma az üzemelő (üzemben levő), a javítás alatt álló, az ideiglenesen nem működő és a fel nem szerelt gépeket tartalmazza. A számítás során figyelembe kell venni - üzemelési idejüknek megfelelően - az év során belépő- és kilépő gépek számát is. A gépek időalapja a kapacitás meghatározásánál a termelőberendezések naptári hasznos időalapját jelenti.

A naptári hasznos időalap Inh = In – ITMK - IŰb ahol: Inh = a naptári hasznos időalap, In = a naptári időalap, ITMK = a tervszerű megelőző karbantartáshoz szükséges idő, IŰb = a biztonsági vizsgálatokhoz, leállásokhoz szükséges idő.

Az előbbi összefüggésben a naptári időalap a következő módon számítható In = n * msz * mó * gsz ahol: In = a naptári időalap, n = a naptári napok száma (365), msz = a műszakok száma (3), mó = a műszak óráinak száma (8), gsz = az átlagosan rendelkezésre álló gépek száma.

A termelési kapacitásnorma kifejezi - a termékegység előállításához szükséges időmennyiséget és ezt kapacitás-időnormának (óra/db) nevezzük - az időegység alatt előállítható termékmennyiséget, amelyet kapacitás teljesítménynormának (db/óra) nevezünk. A kapacitásnorma ún. haladó norma, mivel az elérhető legnagyobb teljesítményt fejezi ki. A kapacitásnorma meghatározása: -Időnormában -Teljesítménynormában lehetséges.

Időnormában ahol: Kni = a kapacitásnorma időnormában, tn = időnorma (óra/db), teb = az előkészületi és befejezési idő, tdb = a darabidő, q = a gyártandó darabszám, telj%max = maximális teljesítmény%

Teljesítménynormában ahol: Knt = a kapacitásnorma teljesítménynormában, Nt = az időegység alatt előállítandó termékmennyiség (db/óra).

A három tényező ismeretében a termelési kapacitás a következőképpen határozható meg: ahol: K = a termelési kapacitás.

A szerelés hasznos területének számítása Ah = Aö – Ak (m2), ahol: Ah = a szerelés hasznos alapterülete (m2), Aö = a szerelés összes területe (m2), Ak = a kieső területek összege (m2).

A szerelés időszükséglete az egy termék szereléséhez szükséges idő ahol: SZi = a szerelés időszükséglete, Tnsz = a szerelésre utalványozott idő (ó/db), Lsz = a szerelői létszám, telj%átl = tartósan elért átlagteljesítmény %.

A szerelés hasznos területére számított időalap a következő módon határozható meg Ihsz = N * msz * mó * Ah (ó*m2), ahol: Ihsz = a hasznos területre számított időalap, N = a naptári napok száma, msz = a műszakszám mó = a műszak óráinak száma, Ah = a szerelés hasznos alapterülete.

A szerelés helyszükséglete (jelölése: SZt) az összeállítási rajz és a különböző normatívák alapján határozható meg. A szereléshez biztosítani kell a folyamatos és biztonságos munkavégzés helyigényét. Az előző feltételek alapján a szerelési kapacitás:

ahol: Ksz = a szerelési kapacitás, SZt = egységnyi termék szereléséhez szükséges terület. A kapacitásokra vonatkozó adatokat célszerű naprakészen nyilván tartani, mert segítségével: - az összes homogén munkahely kapacitásának naprakész ismerete, - a termeléstervezésnél az igények és lehetőségek egyensúlyának kialakítása, - a termelési feladat és a kapacitások terhelésének optimális összhangja biztosítható.

Az átbocsátóképesség számítása Az átbocsátóképesség a termelőberendezések kapacitáskihasználásának az adott időszakban elérhető kihasználási színvonalát jellemzi, amelyet műszaki-gazdasági-szervezési intézkedések foganatosításával kívánnak elérni. Az átbocsátóképesség meghatározása szorosan kapcsolódik a kapacitáskihasználáshoz, ugyanis az az elérhető kapacitáskihasználás meghatározását jelenti. A termelési keresztmetszet tervezett kapacitáskihasználását, azaz átbocsátóképességét az üzemelő berendezések átlagos száma, a tervezett produktív időalap és az átbocsátóképesség-norma határozza meg. Az üzemelő berendezések átlagos számának (g’sz) meghatározásánál üzemelő gépnek a működőképes gépeket tekintjük, tehát a rendelkezésre álló gépek közül nem vesszük számításba a javítás alatt levőket, az ideiglenesen nem működőket és a fel nem szerelteket.

A tervezett produktív időalap a következő Ipr = Im – IV - ITMK , ahol: Ipr = a produktív időalap, Im = a munkarend szerinti időalap, IV = a munkarenden belül felmerült veszteségidők ITMK = a tervszerű, megelőző karbantartás időszükséglete.

A munkarend szerinti időalap számítása Im = n” * m’sz * m’ó * g’sz ahol: n” = a munkanapok száma, m’sz = a tényleges műszakszám, m’ó = a műszak tényleges óraszáma (m 8 óra), g’sz = az üzemelő berendezések átlagos száma.

Az átbocsátóképesség-norma a kapacitásnormától annyiban tér el, hogy a maximális teljesítményszázalék helyett a tartósan elért átlag teljesítménnyel számolunk, azaz: (óra/db) időnormában kifejezve, ill. (óra/db) teljesítménynormában kifejezve.

E három tényező ismeretében az átbocsátóképesség számítása

Az átbocsátóképességet — hasonlóan a kapacitáshoz - vezértípusban, adott termékválasztékban és gépórában is meghatározhatjuk. Gépórában való számításnál az átbocsátóképesség a homogén gépcsoport produktív időalapjával megegyezik. A szerelési munkák azon eseteiben, ahol az átbocsátóképességre a terület jellemző, a számítási mód a kapacitásszámításnál megismerttől annyiban tér el, hogy a szerelés hasznos területére számított időalap (Inhsz) helyett a produktív időalapot (Ipr) kell számításba venni. Az egy termelőegység átbocsátóképességével kapcsolatban szükségszerű rámutatni arra, hogy azt az adott termelőegység legszűkebb keresztmetszete határozza meg. A szűk keresztmetszetek feloldása a kapacitáskihasználás, azaz az átbocsátóképesség növelését jelenti.

A kapacitás kihasználás növelésének főbb módszerei - a veszteségidők csökkentése - a munkarend szerinti időalap növelése - a dolgozók ösztönzése (teljesítményszázalék növelése) - túlmunka végzése - külső kooperáció igénybevétele.

THE END 