Ágazati stratégia vs. intézményi implementáció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A többfokozatú képzés kezelésének problémái a TVSZ-ben László Gyula.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Dr. Juhász Erika Tanszékvezető, főiskolai docens Debreceni Egyetem
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Egyéni látogatás a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft.-ben ( ) Készítette: Alföldy-Boruss Zsófia.
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Mátyus Mihály Osztályvezető
Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem University of West Hungary – Campus Savaria.
Dél-dunántúli Regionális Pedagógusképzési Szolgáltató és Kutatóközpont
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
Hatékonyság – Esély - IntegrációHatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C SZEPTEMBER 30.
„Út a munkához”program 2009-es képzési tapasztalatainak bemutatása az Észak-magyarországi Régióban „Út a munkához” program 2009-es képzési tapasztalatainak.
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Esélyek egyenlősége a felsőoktatásban
Alberti Réka Apró Zoltán Baranyi Zsuzsaanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény A KONFERENCIA.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
LB értékelési módszerek, technikák MAB Budapest, 2007 január 17. Topár József.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum évi gazdálkodása.
Szakképzési programok kidolgozása az FSZ szakképesítésekhez
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Erasmus program az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Orosz Magdolna tudományos rektorhelyettes Budapest, október 2.
Szakmódszertani fejlesztés
Gazdaságtudományi Kar Faculty of Economics Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről Miskolc, március 25. Veresné dr. Somosi.
A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS FELHASZNÁLÁSA, ELSZÁMOLÁSA 2011.
Kurtán Zsuzsa A felsőoktatásban folyó nyelvi és szaknyelvi képzések Helyzetkép és fejlesztési lehetőségek „A szaknyelvoktatás szerepe a foglalkoztathatóság.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
Lejtmenetből lendület
3. célterület keretében részt vevő 3 fő szakorvos jelölt
Mérnökinformatikus szak
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar
Előadás másolata:

Ágazati stratégia vs. intézményi implementáció

Intézményi implementáció – Debreceni Egyetem Az implementáció szintjei: Szabályzatok: SZMSZ: „az egész életen át tartó tanulás keretében a felnőttképzésről szóló törvényben foglaltak szerinti felnőttképzési tevékenység folytatása” Kari szabályzatok: 4 kar rendelkezik szabályzati szinten is (EK, MTK, AVK, MK) (a ténylegesen folytatott képzésekkel nem teljes az összhang) Egy karnak a nevében is szerepel a felnőttképzés, gyakorlatilag ez nem jelent elköteleződést Ami nincs: egyetemi egységes szabályzat, Ami van: stratégia elvileg igen, gyakorlatilag „idény”-jellegű

Intézményi implementáció – Debreceni Egyetem Az implementáció szintjei: Képzési tervek: 2006-tól emelkedő számú FSz-es képzés 2004: 4 db 2010: 37 db Megjelenik hagyományosan akadémikus karokon is (BTK, TTK, ÁJK, KTK) Leginkább: a szakirányú/szakvizsgás képzésekben valósul meg (ezek felnőttképzési megítélése nem egyértelmű): 124 db képzés

Intézményi implementáció – Debreceni Egyetem Az implementáció szintjei: Működési értékelések (éves beszámolók) Jelentősége alatt kezeli: „Az illetékes egyetemi testületek megtárgyalták és jóváhagyták a 2010. évi felnőttképzési beszámolót és a 2011. évi felnőttképzési tervet. 2010-ben nem bővült a megtartott felnőttképzési tanfolyamok száma, 52 képzés valósult, amelyeken 2238 fő vett részt. A DEOEC a szakmai továbbképzésre kötelezettek számára 709 tanfolyamot szervezett 7625 fő részvételével. Örvendetes tény, hogy a felnőttképzésből származó bevétel az előző évihez viszonyítva 12,8%-kal nőtt. 2011 februárjában Felnőttképzési Központ alakult 6 hónapos időtartamra kísérleti jelleggel, amelynek tevékenysége főleg igényfelmérő, koordinációs és technikai jellegű.” „2010 októberében Berényi András Esélyegyenlőségi referens a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány által szervezett TÁMOP 5.4.5. projekt keretében meghirdetett Képzők képzése Esélyegyenlőségi és akadálymentesítési szakoktató érzékenyesítés és lélektan és a kommunikációs szakoktató című képzési programot elvégezte, így a képzés után az egyetemen is indíthatóak lesznek az esélyegyenlőséggel kapcsolatos egyetemi és felnőttképzési programok.”

Intézményi implementáció – Debreceni Egyetem Az implementáció esélyei: Adatok: A képzések okai: Hallgatói létszám (fölös oktatói kapacitás) Bevételnövelés Tanév Összes hallgató Finanszírozott Költségtérítéses 2010 431 422 9 2009 437 429 8 2008 362 2007 220 219 1 2006 115 96 19 2005 97 94 2004 152

Intézményi implementáció – Debreceni Egyetem Az implementáció esélyei: az egyetemi hagyományok távol állnak az FSz-es képzésektől; a bologna-típusú képzéseket is lassan szokta meg az egyetem (elitképzés → tömegesedő alapképzés), erre a felnőttképzés „kényszere” rossz ütemben rakódott rá; tényleges esélyei csak azokon a karokon, ahol egyébként is a versenyszférának képezik a szakembereket (a közszféra nem piacképes); a validáció komoly esélyt adhat; az új Ftv. azonban teljes átrendeződést okoz (kizárólagossá válhatnak a szakirányú továbbképzések).