A Teozófiai Társulat küldetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Advertisements

Az Ószövetség könyvei.
Copyright B. McNutt A BIBLIA rövid vázlata Copyright B. McNutt
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
A zsidó kultúra Vallás.
Sámuel királlyá keni Sault
E l m é l e t „A S Z E M T A N A” „A S Z Í V T A N A” KÖNYV – TUDÁS
A keresztség A befogadás szentsége.
Mi Atyánk Mi Atyánk, ki vagy a mennyekben, Varga Miklós és a Kormorán
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
A HÚSVÉTI IDŐ SZIMBÓLUMAI
A vallás, mint világnézet
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
. . . De sokan nem értették meg az életet amit ajánlott.
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Fordulópontok a millennium értelmezésében Nagy Zsófia Sola Scriptura Teológiai Főiskola.
Másság-tisztelet vagy személyi méltóság: a társadalompolitika válaszútja Kővári János
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Zene: J.S. Bach: d-moll Toccata és Fuga
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
Folyamodjatok az Úrhoz,
F E J L Õ D É S É S K I B O N T A K O Z Á S
A k i s é n ÉS A N A G Y É n. K É T Á L L Í T Á S Leszületni jó, mert fejlôdünkLeszületni jó, mert fejlôdünk Leszületni kudarc és meg kell szabadulni.
A T E O Z Ó F I A A K T U A L I T Á S A
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben,
Az Úr az én kősziklám, váram és szabadítóm; az én Istenem, az én kősziklám, ő benne bízom: az én paizsom, idvességem szarva, menedékem. Zsoltár 18:3.
Az Élet Igéje július.
A tisztelet különböző fajtái
A Biblia.
Az Újszövetség könyvei
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
A Swadisthan Chakra Középhaladó Előadás Második Hét.
ISTEN hozott köztünk!.
Nagyböjt 2011 …Kezdjük el együtt nagyböjt szent Idejét!
NAGYKILENCED Csodatévő Szent Miklós püspök tiszteletére
1 Továbblépés - Az üzenet.
KERESZTÉNY VALLÁS.
Szent Miklós Ünnepe Vác
Miatyánk Pecznyík Pál verse. Miatyánk, ki vagy a mennyekben, a nagy világegyetemben. Jelenléted mindent áthat, azt is, mit a szem nem láthat. Mikrovilág,
Mt 19,16-30.
Szent Anna.
Az Özönvíz.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
Jézus és a tízparancsolat
Isten igéje megvilágítja az életünket
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
A „hegyi beszéd” (Mt 5, 1-7, 28.): az evangélium „radikalitása”.
18. óra Világvallások.
Advent alatt ti földön él ő emberek Kongassátok az elhallgatott szíveket, Legyen csengés-bongás a föld terén át, Úgy várjátok az örök Isten szent Fiát!
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
vasárnapi istentisztelet. Énekek Olyan békét, mint a folyó Olyan békét, mint a folyó, Olyan békét kaptam Tőled lelkembe. (2X)
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
Kialakulása, nyugati és keleti
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
XVII Évközi VasárnapC - év
Mi a megbocsátás jelentősége? What is the significant of forgivness?
A Wycliffe bibliafordítók nemzetközi világimanapja november 12.
Nem mond le rólad, vissza fogad téged
AZ ÚJSZÖVETSÉGI EKKLÉZSIA II.
AZ ISTEN ÁLTAL ADOTT KÖNYVTÁR
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

A Teozófiai Társulat küldetése Az emberiség szolgálata az Időtlen Bölcsesség egyre mélyebb megértésén, minden élet egységének felismerésén és a spirituális önfejlesztés gyakorlati alkalmazásán keresztül.

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG

KÖNYV – TUDÁS „A S Z E M T A N A” SZELLEMI TUDÁS Az érzékelt (“látott”) világhoz kötött ismeretek halmaza Az ismeretek – tanulhatók/taníthatók – felvett alaptételek köré – logikával rendezhetők – szembeállíthatók Az intellektus világa: – okos(kodó) emberek vitatkozás/fanatizmus – a formával foglalkozik – a részletek elfedik az egészet „A S Z E M T A N A” SZELLEMI TUDÁS Az élményekből, felismerésekbôl származó/felépülő belső tudás Ez a tudás – megszerezhető – de nem tanítható – bölcs mondásokba, hasonlatokba befoglalható – nincs szembenállás Az intuíció világa – bölcs emberek, bölcs mosoly – a tartalommal foglalkozik – az egész tartalmazza a részleteket „A S Z Í V T A N A” . .

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Keleti nagy vallások: hinduizmus buddhizmus zoroasztriánizmus stb. „Ábrahámi” vallások: judaizmus kereszténység iszlám

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Idő fogalma: ciklikus idő – a keleti nagy vallásokban teremtés – pusztulás – teremtés – … hosszú távú szemlélet lineáris idő – a nyugati egyisten-hitben teremtés („alfa”) – pusztulás („omega”) „Utolsó Ítélet”: befejezés rövid távú szemlélet – körív egyenes

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: Biblia – „Ószövetség”: történelem – törvények – tanítások – költészet – kanonizált – apokrif (pl. Énoch Könyve) Biblia – „Újszövetség”: evangéliumok – apostolok cselekedetei – apostoli levelek – Jelenések Könyve kanonizált – apokrif (Nag Hammadi, stb.)

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Történelem: Ábrahám előtt – teremtés (i.e. 3760?.) Ábrahám (i.e. 18.sz.) Mózes (i.e. 13. sz.) egyiptomi fogság – egyiptomi tanítások babiloni fogság – zoroaszteri tanítások római megszállás kereszténység megjelenése szétszóratás

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: Tóra – Mózes öt könyve (i.e. 7.sz.) az „Ószövetség” könyvei kabbala rabbinikus irodalom

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: Kabbala „hagyomány” – életmód és ezoterikus tudomány „Ábrahám kapta az angyaloktól” elméleti – meditatív – mágikus „szájból fülbe” – írott – betű-kabbala – gyakorlati Széfer Jecirá – (Rabbi Akivá, i.u. 4./6-10. sz.) Zóhár – (Simon bár Jocháj, i.u. 2./13. sz.) Széfer Bahir – (Rabbi Nehunjá, i.u. 12. sz.)

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Kabbala: univerzális modell: életfa – szefirot-fa tíz (tizenegy) szefira szimbólumok tárháza: oszlopok – „két arc” „Dávid-csillag” – ank keresztek – Grál-kehely

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Kabbala: kozmogóniai modell négy világ: atzilut: kiáradás beriah: teremtés jetzirah: megalakítás asiah: cselekvés négy júga: krita – treta – dvapara – káli

Az élet-fa és a Tíz parancsolat: Én vagyok az Örökkévaló Ne vedd Isten nevét hiába Ne legyenek más isteneid Emlékezz meg a szombatról Tiszteld apádat és anyádat Ne ölj. Ne lopj Ne légy házasságtörő Ne tégy hamis tanúbizonyságot Ne kívánd felebarátod házát, feleségét

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: Evangéliumok történelem időpontok meghatározása „a CNN helyszíni tudósításai a palesztiniai eseményekről” mitológia: Nap-mítoszok misztériumok: karácsonytól pünkösdig

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: ‘Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből’.  Ez a legnagyobb, az első parancs. A második hasonló ehhez: ‘Szeresd felebarátodat, mint önmagadat’.  Ezen a két parancson alapul az egész törvény és a próféták. (Máté 22, 37-40.)

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Szent írások: a Hegyi Beszéd (Máté 5.1 – 7.29) „Boldogok a …” analógia: a Négy Nemes Igazság és a Nemes Nyolcszoros Ösvény Szenvedés ténye / oka / múlása – Út Szemlélet/elhatározás/beszéd/cselekvés/ életmód/erőfeszítés/éberség/elmélyedés

JUDAIZMUS ÉS KERESZTÉNYSÉG Keresztény ünnepek és a beavatások: előkészület: ádvent – négy követelmény megkülönböztető-képesség – vágytalanság – magaviselet – szeretet 1.: megszületés: karácsony 2.: keresztelés: a Jordán vizében 3.: színeváltozás: a Hegyen 4.: húsvét: a bevonulástól a feltámadásig 5.: mennybemenetel – pünkösd

Az élet-fa szimbólum-világa: a Miatyánk szenteltessék meg a Te neved, Aki a mennyekben vagy, legyen meg a Te akaratod, jöjjön el a Te országod, miként a mennyben, úgy itt a földön is. és bocsásd meg a vétkeinket, miként mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, Segíts minket a kísértésben, és szabadíts meg a gonosztól, Mert Tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség, örökkön örökké. Ámen.

Óh, Rejtett Élet, amely ott rezegsz minden atomban, Óh, Rejtett Világosság, amely ott ragyogsz minden teremtményben, Óh, Rejtett Szeretet, amely egységben mindent átölelsz, Tudja meg mindenki, aki magát Veled egynek érzi, hogy M I N D E N M Á S S A L I S E G Y !

Köszönöm a figyelmüket!