Mesterséges intelligencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Advertisements

BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE Roadshow Bőcs, január 20.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
A év értékelése és a év újdonságai
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
WinVill működése a 10 vonal példáján bemutatva
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Valószínűségi kísérletek
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék ET Erőforrás tervezés Resource Planning.
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Káros szenvedélyek A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is,
Kockázat és megbízhatóság
Mesterséges intelligencia
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Downstream Power Back Off (DPBO)
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Struktúra predikció ápr. 6.
Reflexiók, áthallások és az ellenük való védekezés
Rangsorolás tanulása ápr. 13..
Környezetgazdaságtan 1
Mesterséges intelligencia
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
Számításelmélet 1.
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2. Bevezetés A programozásba
Meghatározása, formái, mikéntje és „forrásai”
Downstream Power Back Off (DPBO)
Business Mathematics
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
Teljes visszalépéses elemzés
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
Tilk Bence Konzulens: Dr. Horváth Gábor
AVL fák.
Adatbázis Hasonlóság- elemzés Előrejelzés Stratégia- elemzés
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Minimális feszítőfák Definíció: Egy irányítatlan gráf feszítőfája a gráfnak az a részgráfja, amely fagráf és tartalmazza a gráf összes cúcspontját. Definíció:
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Háztartási termelés, család, életciklus
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Az ELQ 30A+ automatikus hangfrekvenciás mérései
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
A szállítási probléma.
Binomiális fák elmélete
SQL jogosultság-kezelés
Családi vállalkozások
Ki mit tud?- művészeti nap december 15. szombat
Munkagazdaságtani feladatok
A tudáspiacok.
Körmentes irányított gráfban legrövidebb utak
Háttértárak Merevlemezek.
A POWERPOINT 2007 újdonságai
Algoritmusok.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Háttértárak Merevlemezek.
Név: Pókó Róbert Neptun: OYJPVP
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Mesterséges intelligencia 7

Költség és heurisztika Optimális kereső: a „múltba” tekint Best-first kereső: a „jövőbe” tekint

A-algoritmus Ötvözi az optimális és a best-first keresőt. Minden n csúcsban tároljuk: f(n) = g(n) + h(n) az s-ből a n-en keresztül valamely célcsúcsba vezető út becsült költsége A „múltba” és a „jövőbe” is tekint. s g(n) n h(n) f(n) t

A-algoritmus A legkisebb f-értékű nyílt csúcsot választja kiterjesztésre. A nyílt csúcsok listája legyen a csúcsok f-értéke szerint rendezett. Körfigyelés: zárt csúcsok problémája?

Körfigyelés S n m o o m

Körfigyelés Zárt csúcsok problémája n m o Fel kell frissíteni az m-ből induló részfa csúcsainak költségét (g-értékét)!

Zárt csúcsok problémája Járjuk be a részfát! Gond: szülőre mutatókat használunk. Bízzuk a frissítést az A-algoritmusra! A m-et visszaminősítjük nyílttá. (Mintha nem jártuk volna be a részfát.) Előzzük meg! Az optimális keresőnél nem volt ilyen gond. Mi a titka?

A-algoritmus ELVÁRT tulajdonságai ? Teljesség: Ha van megoldás, akkor tetszőleges állapottér gráfban megtalálja. Ha nincs megoldás, akkor véges állapottér gráfban felismeri. Optimalitás: garantálja az optimális megoldás megtalálását.

Teljesség vizsgálata Állítás: bármely csúcs csak véges sokszor lesz visszaminősítve nyílttá. Minden operátoralkalmazás költsége pozitív. Jelöljük a legkisebb ilyen költséget  -val! Minden visszaminősítés során a csúcs g-értéke min.  -val csökken. Minden csúcs g-értékének van egy alsó korlátja: a csúcsba jutás optimális költsége.

Teljesség vizsgálata Következmény: bármely nyílt csúcs véges sok lépés után kiterjesztésre kerül, hacsak az A-algoritmus előbb nem talál célállapotot.

A-algoritmus ELVÁRT tulajdonságai Teljesség: Ha van megoldás, akkor tetszőleges állapottér gráfban megtalálja. Ha nincs megoldás, akkor véges állapottér gráfban felismeri. Optimalitás: garantálja az optimális megoldás megtalálását.  ?

Optimalitás vizsgálata Ellenpélda: 5 s 2 3 3 4 a b 4 2 t

A-algoritmus tulajdonságai Teljesség: Ha van megoldás, akkor tetszőleges állapottér gráfban megtalálja. Ha nincs megoldás, akkor véges állapottér gráfban felismeri. Optimalitás: nem garantálja az optimális megoldás megtalálását.

A*-algoritmus Az optimális kereső speciális A-algoritmus: h*(n): az n-ből célba jutás optimális költsége g*(n): a startcsúcsból n-be jutás optimális költsége f*(n) = g*(n)+h*(n) : a startcsúcsból n-en keresztül célba jutás optimális költsége Az optimális kereső speciális A-algoritmus: minden n csúcsra: h(n)=0 garantálja az optimális megoldás előállítását Milyen heurisztikával garantálja az A-algoritmus az optimális megoldást? a heurisztika legyen alsó becslés: minden n csúcsra: h(n)  h*(n)

A*-algoritmus – 1. lemma 1. lemma: az optimális megoldásnak mindig van eleme a nyílt csúcsok között. Inicializálás után egyetlen nyílt csúcs van: s Induktív feltevés: aktuálisan ni nyílt. Ha nem ni –t terjesztjük ki  ni nyílt marad. s= n1 Ha ni –t terjesztjük ki  ha ni+1 nincs az adatbázisban  felvesszük ni+1 –et nyílt csúcsként. ha ni+1 az adatbázisban van (zártként)  utódjai közül némelyek nyílt csúcsként szerepelnek. n2   t=  nr

A*-algoritmus – 2. lemma 2. lemma: ha n nyílt csúcsot választjuk kiterjesztésre  f(n) f*(s) 1. lemma alapján: az optimális útnak van eleme a nyílt csúcsok között. vegyük a legelső ilyen csúcsot: ni g(ni) = g*(ni) Jelöljük n-nel a kiterjesztésre választott csúcsot. f(n) bármely nyílt csúcs f-értékénél  f(n) f(ni) f(n)  f(ni) = g(ni)+h(ni)  g*(ni)+h*(ni) = f*(ni) = f*(s) =  g*(ni) h*(ni)

A*-algoritmus – Tétel Tétel: az A*-algoritmus az optimális megoldást állítja elő. A megoldás előállításának pillanata: a t célcsúcsot terjeszti ki a vezérlő A 2. lemma alapján: f(t)  f*(s) f(t) = g(t)+h(t) = g(t)  f*(s) =

A*-algoritmus tulajdonságai Teljesség: Ha van megoldás, akkor tetszőleges állapottér gráfban megtalálja. Ha nincs megoldás, akkor véges állapottér gráfban felismeri. Optimalitás: GARANTÁLJA az optimális megoldás megtalálását.

Szélességi, optimális keresők, A- és A*-algoritmusok h(n)  h*(n) A*-algoritmus h(n)=0 Optimális kereső k(o,n)=1 Szélességi kereső

Zárt csúcsok problémája Járjuk be a részfát! Gond: szülőre mutatókat használunk. Bízzuk a frissítést az A-algoritmusra! A m-et visszaminősítjük nyílttá. (Mintha nem jártuk volna be a részfát.) Előzzük meg! Az optimális keresőnél nem volt ilyen gond. Mi a titka?

monoton A-algoritmus Az optimális kereső speciális A-algoritmus: minden n csúcsra: h(n)=0 nem fordul elő a zárt csúcsok problémája Milyen heurisztikával eliminálja az A-algoritmus a zárt csúcsok problémáját? a heurisztika legyen monoton: ha n gyermeke m: h(n)  h(m)+k(o,n)

A*- és monoton A-algoritmusok A monoton A-algoritmus A*-algoritmus is. Tétel: ha h monoton, akkor h alsó becslés is. Bármely n csúcsra: h(n)  h*(n) Ha n-ből nem érhető el célcsúcs  h*(n) =  Ha n-ből elérhető valamelyik t célcsúcs 

A*- és monoton A-algoritmusok Ha n-ből elérhető valamelyik t célcsúcs  n= n1 n2 Optimális út n-ből egy célcsúcsba t= nr

Szélességi, optimális keresők, A-, A* és monoton A-algoritmusok h(n)  h*(n) A*-algoritmus h(n)  h(m)+k(o,n) monoton A-algoritmus h(n)=0 Optimális kereső k(o,n)=1 Szélességi kereső

monoton A-algoritmus Zárt csúcsok problémája Tétel: Ha a monoton A-algoritmus az n nyílt csúcsot választjuk kiterjesztésre  g(n)= g*(n) s= n1 Indirekt feltevés: g(n) > g*(n) Legyen ni a startcsúcsból az n-be vezető optimális út első nyílt eleme. n2 Optimális út n-be n= nr

monoton A-algoritmus Zárt csúcsok problémája Optimális út n-be n= nr Ellentmondás: nem n-et kellett volna kiterjesztésre kiválasztanunk!