Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázis Hasonlóság- elemzés Előrejelzés Stratégia- elemzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázis Hasonlóság- elemzés Előrejelzés Stratégia- elemzés"— Előadás másolata:

1 Adatbázis Hasonlóság- elemzés Előrejelzés Stratégia- elemzés
Esetalapú következtetések (CBR) és autonóm adaptív ágensek (AAA) prognosztikai célokra (tőzsdei elemzés példáján keresztül) objektum-attribútum struktúrával, ahol a sorok tetszőleges időpontok (pl. napok) és az oszlopok tetszőleges gazdasági mutatószámok (pl. árfolyamok). Adatbázis Hasonlóság- elemzés tetszőleges célmintázat és tetszőleges hasonlósági függvény alapján rangsorolandók a múltban előfordult mintázatok a jelenhez való hasonlóságuk alapján. Előrejelzés a lehetséges múltbeli mintázatok közül a leghasonlóbb kiválasztása, mely következményei egyben a jelenlegi helyzetből elsődlegesen várható jövőképet adják meg. Stratégia- elemzés paraméterezhető szabályrendszerek kialakítása és optimalizálása az előrejelzett jövő alapján meghozandó döntések megalapozásához.

2 EXCEL-DEMONSTRÁCIÓ Hasonlóságelemzés

3 ? …. EXCEL-DEMONSTRÁCIÓ Előrejelzés (módosítás nélkül)
Leghasonlóbb múlt Múltbeli következmény = Lehetséges jövő Célminta

4 DEMONSTRÁCIÓ Autonóm Adaptív Ágens
Szabályrendszer: VÁSÁRLONI, ha a holnapra prognosztizált árfolyam * pk = jelenlegi árfolyam ELADNI, ha a holnapra prognosztizált árfolyam = vásárláskori érték * pv különben VÁRNI. Magyarázat: pk és pv = relatív küszöbértékek, melyek a múltbeli adatok alapján optimalizálhatók. Az optimalizálás nem más, mint a múltra legjobb paraméterértékek kiválasztása. Fontos tudni: hogy az itt bemutatott DEMO csak a potenciális lehetőségi kör egy triviális szeletét tárja fel. Egy tényleges CBR&AAA-algoritmus egyrészt a céltalanság tételét áthidalni segítő szakértői hipotézisek, másrészt automatikus összefüggéskeresési eljárások alapján realizálható.

5 Paraméteroptimalizálás
Autonóm Adaptív Ágens Paraméteroptimalizálás (Forrás: Bunkóczi, 1997) Magyarázat: Mint elvárható, a legjobb hozamok ott érhetők el, ahol az eladás-paraméter 1 felett, ill. a vétel-paraméter 1 alatt található. A függőleges tengelyen a várható hozamokat lehet leolvasni a lehetséges maximum százalékában. A potenciális maximum nem más, mint a felszálló árfolyamszakaszok összege a tranzakciós költségek figyelembe vétele után.

6


Letölteni ppt "Adatbázis Hasonlóság- elemzés Előrejelzés Stratégia- elemzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések