Gennykeltő baktériumok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Élelmiszer biztonsági követelmények a nemzetközi kereskedelemben.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Ökológia állattenyésztésünk értékei és felhasználási lehetőségei versenyképességünk növelése céljából Seregi J. – Holló G. – Holló I. – Repa I. Mosonmagyaróvár,
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Land of Opportunities… …. and hard work By dr. George NAGY, Chairman.
A vállalkozások kihívásai és tapasztalatai a termékfelelősség és az élelmiszerbiztonság területén Győri Keksz Kft. BELSŐ PIACI HÉT II
Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium, Monitoring vizsgálatok eredményei Előadó: dr. Fekete Attila
AZ ÁLLATI EREDETŰ ÉLELMISZEREKKEL KAPCSOLATOS KOCKÁZATOK Laczay Péter Informatio Medicata szeptember.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
A probiotikumok helyes terápiás alkalmazása HU.MGP
Dr. Szánthó Zoltán BME Épületgépészeti Tanszék A legionellózis épületgépészeti vonatkozásai Legionella Szimpózium Budapest november 25.
Magyarország gyógyfürd ő i és gazdasági vonzata. Magyarország különösen gazdag gyógyvizekben, termál- és gyógyvíz készletei alapján Európa országai közül.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A LONDON-TÍPUSÚ SZMOG Balázs Katalin. London Térkép és látkép Jellemzők Szigetországban található Nagyváros, nagy autóforgalom, ipar Óceáni éghajlat,
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
Epidemiológiai Felügyeleti Rendszer és Informatikai Rendszer
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
A Levegő összetétele.
Egészség, baleset-megelőzés és környezet
Egészséges táplálkozás
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Védőoltások immunológiája
Fehérjék szabályozása II
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
PANNON-LNG Projekt Tanulmány LNG lehetséges hazai előállításának
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Adatbázis normalizálás
ELŐNYÖK – megbízható működés
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kápia termesztése talajon
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
A talajok szervesanyag-készlete
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Környezetgazdaságtan 1
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Körmendi Dániel MAS Meeting Scheduler.
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Gennykeltő baktériumok
Spórátlan, fakultatív anaerob, aerotoleráns anaerob baktériumok
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Spórátlan, fakultatív anaerob, aerotoleráns anaerob baktériumok
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
Gennykeltő baktériumok
A VÍZ.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
A BIOTIKUS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK RENDSZERE POPULÁCIÓÖKOLÓGIA
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Családi vállalkozások
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A bioszféra.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Környezet egészségtan
CO Mérgezés megelőzése
Előadás másolata:

Gennykeltő baktériumok Élelmiszer mikrobiológia Spórátlan baktériumok 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG Előfordulás: ember és az állatok bőre, a légző- és nemi szervek nyálkahártyája, emésztőcső, tej, tejtermékek Morfológia: 1 m kokkuszok – halmazokba rendeződnek (staphilos=szőlőfürt) Burkot nem képeznek Csillóik nincsenek Nem spórásodnak Festõdés: Gram+ Tenyésztés: igénytelen, Topt = 37 °C (18-40 °C tartományban szaporodnak és toxint termelnek) szelektív tenyésztés: 10 % nátrium-klorid (halofil), mannit (mannit bontás), fenolvörös Baird-Parker agar: telluritredukció, lipáz-lecitináz-aktivitás Véres agaron a patogén törzsek erős hemolízist mutatnak. BP: szelektiv: LiCl2, tellurit, differenciáló: tellurit, tojássárga-emulzió, elektiv: glicin, piruvát Tipikus telepek feketék a telluritredukció miatt, lipáz-lecitináz aktivitás esetén a felületük gyöngyházfényű, és körülöttük az egyébként opálos táptalaj gyűrű alakban feltisztul (Nagler reakció) 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG Biokémiai tulajdonságok: aerob/fakultatív anaerob, fermentatív szénhidrátbontás (savtermelés mellett, gáztermelés nélkül) kataláz+ karotinoid típusú pigmentek csoportosítás koaguláz-termelés alapján koaguláz+ - Staphylococcus aureus koaguláz- - Staphylococcus epidermidis kötött koaguláz - Staphylococcus intermedius További extracellukáris enzimek: fibrinolizin, hialuronidáz, lipáz, lecitináz exotoxinok: hemolizinek, leukocidinek, enterotoxinok     Ü   -, -, - és -hemolizin (különböző fajú állatok és az ember vvs-it oldják) Ü   leukocidinek - fvs-re, makrofágokra nézve toxikusak Ü   enterotoxinok - A, B, C, D, E és F típus – vízben oldódó, hőstabil polipeptidek (20 percig tartó 121 °C-os hőkezelés kell az inaktiválásához. 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS NEMZETSÉG   St. aureus St. intermedius St. epidermidis Koaguláz-aktivitás + - -hemolízis +/- Mannit-bontás Toxintermelés Acetointermelés Antigénszerkezet: Összetett, csoportosításra nem alkalmas Ellanállóképesség: nagy, beszáradt váladékokban hetekig életképes marad Patogenitás: St. epidermidis, St. intermedius szaprofita, de bőrgyulladásokból izolálták St. aureus fakultatív patogén: gócbetegség, vérfertőzés, ételmérgezés Fakultatív patogén, vagyis legyengült szervezetben másodlagos fertőzést okoz lokális gennyesedés formájában (gócbetegség), súlyosan legyengült szervezetben a kórokozó betörhet a véráramba, és vérfertőzést okozhat. A St. aureus élelmiszerekben elszaporodva toxintermelése révén ételmérgezést okoz. 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS A S. aureus Gram-pozitív gömb alakú baktérium (kokkusz; átmérő: 0,8-1,0 μm), amely mikroszkopikus képen párokat rövid láncot vagy szőlőfürt alakot képez. A S. aureus a második leggyakrabban fertőzést okozó mikroorganizmus, az 1993-1998 között bejelentett járványok közül Európában. A járványok 4,1%-ért, az esetek 4,7%-ért felelős. A megbetegedéshez a szervezet ellenállóképességének csökkenése, étel útján történő intoxikációhoz elégséges mennyiségű mikroba, illetve toxin jelenléte szükséges. 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS Jellemzés: Kataláz +, Oxidáz – Aerob/fakultatív anaerob Pigment termelés Nem mozgó Glükózt, laktóz, glicerin és mannitot aerob és anaerob módon bontja (savtermelés) Nitrát  nitrit Pepton  ammónia 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS 7,5% NaCl mellett is szaporodik Lecitináz termelés; hemolízis (, , ,  hemolizin) Ember, nyúl vérplazma koaguláció, v. termostabil dezoxiribonukleáz reakció Ételmérgezés (gasztroenteritis): 106/g (enterotoxin A, D) 20-45°C Teheneknél mastitist okoz Pasztőrőzéskor elpusztul T: 6-47°C; pH: 4,3-8,0; aw: 0,86 (0,92) Jól bírja a fagyasztást és a beszáradást Adaptív enzimképzés (penicilláz) Abban térnek el, hogy különböző fajú állatok éa az ember vörösvérsejtjeit oldják. A koaguláz termelés jár együtt a patogenitással és az enterotoxin termeléssel a leggyakrabban. 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS Az egyik legelterjedtebb baktérium. Környezeti források: levegő, por, szennyvíz, víz, tej, hús és egyéb élelmiszerek. Az emberek és az állatok az elsődleges hordozók. A Staphylococcus-ok jelen vannak az orrüregben és a garatban és az egészséges egyéneknél a hajon és a bőrfelületen is. Az élelmiszerkereskedők általában az élelmiszer-szennyeződés terjedésének a fő forrásai, de a berendezések és a munkafelületek is lehetnek a S. aureus forrásai. Viszonylag kevés gondot okoz: Vegyes mikroba populációban rosszul szaporodik Nem rendelkezik minden törzs enterotoxin termelő képességgel. 2019.05.24.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS A S. aureus törzsek áItal termelt enterotoxint tartalmazó élelmiszer elfogyasztása humán mérgezést okoz. A törzsek identifikálása fágtipizálással történik. (III. fágtípus) A sztafilokokkusz mérgezést okozó élelmiszerek közé tartoznak: hús és hústermékek, a baromfi- és a tojástermékek: tojásos, tonhalas, csirkés, burgonyás, tésztás saláták; sütőipari termékek, mint a krémmel töltött tészták, krémes sütemények, szendvicstöltelékek; a tej és tejipari termékek. Disznósajt (2 személy halála 1992-ben), desszert 109 megbetegedés, tojásos parajleves 50 beteg, Baromfihús saláta 60 kórházi beteg, nemzetközi méreteket öltött az Olaszországban készült lasagne. 2019.05.24.

Tünetek Neorotixikus hatású enterotoxint tartalmazó étel elfogyasztása után akár 30 perc alatt, általában 3-5 órán belül jelentkeznek. Hányinger, hasi görcs, hasmenés Izomgörcs, fejfájás, látási zavarok, levertség 1-3 nap alatt rendeződik 2019.05.24.

St. aureus gátlása A fogyasztók védelme érdekében nagyon fontos, hogy a nyersanyagokat és a félkész termékeket olyan körülmények között tárolják, hogy megelőzzék a sztafilokokkuszok szaporodását és enterotoxin-képzését A Staphylococcus nem képes szaporodni: 7 °C alatt. 4.2-nél kisebb pH-értéken vízaktivitás kisebb 0.86-nál, ami >22% (w/v) NaCl oldatnak felel meg. 2019.05.24.

St. aureus gátlása A helyesen elvégzett hőkezelés (pasztőrözés és sterilezés) általában hatékony a sztafilokokkuszok inaktiválására az élelmiszerekben, de az enterotoxinok a hővel szemben ellenállóak és aktívak maradnak a hőkezelés után is. 121 °C felett legalább 20 percig kell hőkezelni, hogy a toxin tönkremenjen. A személyi higiénia, különösen a késztermék csomagolását végzők körében, jelentős tényező az állati eredetű élelmiszerek S. aureus-szal való szennyeződésének megakadályozásában. 2019.05.24.