Szöveges adatok tárolása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Advertisements

A felhasználói interfész A felhasználói interfész az a felület, amellyel a szoftver az ember felé „fordul”; amellyel a felhasználó nap mint nap találkozik.
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Karakter kódolások UCS, UTF, Base 64 Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
TÖMÖRÍTÉS. Fogalma A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. A tömörítési arány függ a fájl típusától,
Készítsünk DIP-et! Szatucsek Zoltán. OAIS DIP Dissemination Information Package (DIP): The Information Package, derived from one or more AIPs, received.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
Jelátalakítás 1.. Számok története A történelem előtti időkben a számokat fából vagy kövekből faragott „pálcikák” reprezentálták. A kőkorszaki kultúráknál.
Hardver: a számítógép fizikailag megépített elektronikus és mechanikus részeinek összessége. A HW-hez tartozik a központi egység, az operatív memória,
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
Az IKER önértékelő IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
HOGYAN ZAJLIK AZ ÁTÁLLÁS A FELHŐBE? LISZAI LÁSZLÓ – FUTURION KFT ALAPÍTÓ.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
: az első elektronikus számítógép, az ENIAC  áramköri eleme az elektroncső (18 ezer)  nagy energia-felhasználás, gyakori meghibásodás 
Regős Gábor Könyvelőirodák Országos Szövetségének elnöke Hagyományos számlázás sajátosságai integrált környezetben KÖNYVELŐIRODÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
Internet tudományos használata
időskorban felmerülő Problémák és megoldásmódok
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
Operációs rendszerek.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Térkép készítése adataiból
2. előadás Viszonyszámok
Adatbázis normalizálás
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium
Becslés gyakorlat november 3.
Áramlástani alapok évfolyam
Elemi adattípusok.
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében

videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
Adatok importálása, rendezése és szűrése
Lineáris függvények.
A mozgóképi közlésmód sajátosságai
LabVIEW bevezetéstől a feszültség-áram karakterisztikáig Vida Andrea
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Downstream Power Back Off (DPBO)
Komplex természettudomány 9.évfolyam
Adatbázis-kezelés (PL/SQL)
KATRIN 2D DWG SZIMBÓLUMOK ÉS GDL KÖNYVTÁR
Bevezetés az informatikába
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
VB ADATTÍPUSOK.
Downstream Power Back Off (DPBO)
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Teljes visszalépéses elemzés
IDŐZÍTÉS PROGRAMOZÁSA
3. A robot képernyőmenüje
Vonalkódok Kajdocsi László Informatika tanszék A602 iroda
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Ez az előadás alcíme vagy a tárgy neve vagy a konferencia neve
Vasbeton falvasalás megadása és ellenőrzése EC2 szerint
A számítógép története
A kutatási projekt címe Név Oktató neve Tanulmányi intézmény neve
A szállítási probléma.
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
Algoritmusok.
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Szöveges adatok tárolása ASCII és UNICODE

A szöveges adatok alapegysége a karakter. Karakternek nevezünk pl. egy betűt, egy számjegyet, egy szóközt, egy írásjelet stb.

Karakterek tárolása A számítógép „nyelve” a kettes számrendszer. A szöveges adatok tárolása is kettes számrendszerben történik. Minden karakterhez (jelhez) egy kettes számrendszerbeli számot (kódot) kell rendelni. A hozzárendeléshez egy kódtábla szükséges.

Elterjedt kódolások Kiterjesztett ASCII 8 bites kódolás 256 karakter Unicode 16 bites kódolás 65536 karakter

# ASCII # [ejtsd: esz'kii] American Standard Code for Information Interchange (amerikai szabványos kódrendszer információcseréhez) Nemzetközi szabvánnyá vált rendszer a karakterek számítógépes kódolására. Eredetileg egy karakter kódolása 7 biten történt (standard, 128 féle jel), majd ezt kiterjesztették 8 bitre (kiterjesztett, 256 féle jel).

ASCII kódlapok 256 bitsorozat nem elég a szükséges karakterek tárolására (lásd speciális nemzeti karakterek) két részre bontották az ASCII kódtáblát: Állandó rész Cserélhető rész (6 db kódlap)

Az ASCII kódtábla 00000000-01111111 (0-127) Standard rész Vezérlőkarakterek (soremelés, lapváltás stb.) Írásjelek, műv. jelek, stb. (szóköz, (, ), /, ! ,stb.) Számjegyek (0-9) Betűk: angol abc kis-, nagybetűk 10000000-11111111 (128-255) Kiterjesztett rész (kódlap) Speciális nemzeti karakterek (á, í, ö stb.) Grafikus karakterek (pl. keretező karakterek)

A 852-es kódlap A kódlapokat számmal is ellátták. Az alapértelmezés szerinti kódlap az amerikai (437-es). A magyar ékezetes betűket a 852-es latin-II nevű kódlap tartalmazza. ASCII kód használata esetén problémákba ütközhetünk több nyelvű szöveg készítésénél!

# Unicode # [ejtsd: junikód vagy magyarosan: unikód] Terjedőben levő nemzetközi szabvány a karakterek számítógépes kódolására. 16 bites kódokat használ, így a 7 vagy 8 bites ASCII korlátozott lehetőségeivel szemben szinte az emberiség által használt valamennyi írásjel leírható vele.

universal (univerzális) Unicode alapelvek unique (egyedi) universal (univerzális) uniform (egységes) "holt" nyelvek is beletartoznak (pl. Szankszkrit) 16 bites hosszúságú és mindegyik egy tényleges létező karaktert reprezentál. Nincsenek sem vezérlő kódok sem vezérlő kódsorozatok.

Unicode tartalma-I. Az első 8192: szabványos alfabetikus karakterek számára foglalták le, helyett hagyva a később szabványba bekerülő régi írások ABC-inek. A következő 4096 kód tartalmazza az írásjeleket, matematikai, műszaki és piktogram szimbólumokat. Az ezt követő 4096 karaktert foglalták le a kínai, japán és koreai ABC-nek és írásjeleknek.

Unicode részei-II. A kód legnagyobb részét mintegy 27000 karaktert az egységesített Han karakterek részére foglalták le. Az egységesített Han karakterkészletet a GB 13000 Kínai Nemzeti Szabvány definiálja. Végül az utolsó előtti 5632 hely a felhasználók által használható és definiálható, Az utolsó 495 kód az Unicode alá konvertálást segítő karakterek tartománya.