Mikro- és makroökonómia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
Advertisements

AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Hogyan készüljünk a francia nyelvi érettségi változásaira?
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
A pénz fogalma, funkciói, fajtái Előadó: Pete Péter.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Dorottya Szabo IRTA Europe/Azsia Elnöke Lánctartozás! Hörcsög az ördögi körben. Generation NINJA.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról Fodor Istvánné mb. főigazgató-helyettes.
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Bemutatkozik az Eximbank Rt. Előadó: Dr. Bodnár Zoltán, az Eximbank Rt. vezérigazgatója.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Hiteltörlesztési konstrukciók
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
Adatbázis normalizálás
SZÁMVITEL.
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Egészségügyi közbeszerzések
Az „Út a munkához” program évi változásai
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
Egyéb gyakorló feladatok (I.)
Nemzeti jövedelem és tőkefelhalmozás Magyarországon
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Pénzügyi terv Feladatok.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Feladat 1: decentralizáltság az általános egyensúlyelméletben
Gyakorló feladatok zh-ra
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Gazdaságpolitika 7. ea.
SWIFT csatlakozás Wittmann György
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
Közgazdaságtan II ppt előadás száma (hét)
KÖZGAZDASÁGTAN II Előadó: Gilányi Zsolt, Közgazdaságtan tanszék
Mikro- és makroökonómia
Mikro- és makroökonómia
Közgazdaságtan II 1. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Mikro- és makroökonómia
Gyakorló feladatok zh-ra
Mikro- és makroökonómia
Mikro- és makroökonómia
Az „Út a munkához” program évi változásai
Közgazdaságtan II 1-4. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat.
Orsós szabolcs Zalaapáti
Előadás másolata:

Mikro- és makroökonómia 1. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat teszünk. Gazdagságról; 2. Gazdasági szereplőkről 2. EA: 3. Pénzről. A pénz csak egy szabályrendszer keretei között nyer értelmet, úgy mint a bástya a sakkban. A szabályrendszer a társadalom „gazdaság” nevű játéka. Ez a „játék” (szabályrendszer) azt határozza meg, hogy hogyan lehet a társadalmi gazdagsághoz hozzájárulni (követelés keletkezik) és hogyan lehet abból kivenni (követelés megszűnik, azaz fizetve van) – ezt nevezzük fizetési rendszernek. A pénzrendszer egy speciális fizetési rendszer annyiban, hogy létezik benne egy („fiktív”) közös elszámolóegység, amelyen a társadalmi gazdagsághoz való hozzájárulásokat és kivéteket elszámolják, és létezik/nek benne olyan pénzügyi eszköz/ök, amivek/amikkel egy-egy szereplő az összes tartozását ki tudja fizetni. Konkrétan a mai modern gazdaságok pénzrendszere: 3.1 modern hitelpénzrendszer: Kettős bankrendszer van (kereskedelmi magán bankok és a legtöbb országban állami kézen lévő központi bank) A pénzt elsősorban a „semmiből” hitelművelettel teremtik a bankok, másodsorban pedig profitjuk elköltésével. A hitelművelet lényege, hogy a követelést pénzügyi eszközzel kell megszűntetni. A kereskedelmi bank – központi bank viszonyában pontosan ugyanaz a hitelművelet zajlik, mint a nem banki szereplők és a kereskedelmi bankok között, csak az elnevezések mások. Ezek rendre reserve R (tartalék)=LB látra szóló betét (számlapénz); Refinanszírozási hitel=hitel. Ha nem költik el teljes egészében a profitjukat a bankok, akkor csak növekvő pénz és hitelállomány mellett lehetséges, hogy mindenki mindig elvben vissza tudja fizetni a hitelét, vagyis hogy a gazdaság normálisan működik. Egy ilyen rendszer szükségképp ciklikus és ezek erősebbek, mint egy olyan rendszerben, ahol a pénzállomány nem függ a hitelállománytól, az államok szükségképp eladósodnak, a magánszféra kapja a pénzteremtés hasznának (seigniorage) nagy részét. Mivel a bank áll a hierarchia csúcsán és a világ első számú pénze az USA dollár és az USA jegybankja a FED magánkézen van, ezért a jelenlegi rendszer demokrácia (nép hatalma) helyett inkább plutokrácia (vagyon hatalma).

Pénzügyi döntések Pénzügyi eszközökre és forrásokra vonatkozó döntések. Befektetés Finanszírozás B fogyasztó A fogyasztó Valós Eszköz (jószág) Egyéni Gazdagság Valós Eszköz (jószág)* Egyéni Gazdagság * A valós eszközöket és az uralkodó elmélet jószágfogalma nem azonos, de ezen a szinten tekintsük azonosnak. Pénzügyi forrás Pénzügyi eszköz Valós eszközökre (jószágokra) vonatkozó döntés: fogyasztás.

FINANASZÍROZÁSI DÖNTÉSEK Feladat: hitel fogyasztói szempontból Megoldás: x=4,71. 1/ Mekkora a törlesztőrészlete (x) egy 2 év futamidejű 12% kamatra felvett havi fix törlesztésű 100Ft-os hitelnek? (nincs tört hónap) (annuitásos hitel)   2/ Mekkora e hitel THM-je, ha tudjuk, hogy a folyósítási díj a hitel összegének 1%-a, az értékbecslési díj 2Ft és kötelező számlát nyitni a hitelező banknál. A számlavezetési díj évente 1Ft melyet az év első napján vonnak le? (17,03%) 3/ Ft-ban vegyem-e fel a fenti (1)-es hitelt, vagy inkább CHF-ben vegyem fel ugyanezt a hitelt, aminek a törlesztője csak 3Ft a jelenlegi árfolyamon számolva? Megoldás: Mekkora árfolyamváltozás tenné azonossá a két konstrukciót? Számoljuk ki azt, amikor azt várom, hogy folyamatosan (havonta) pontosan ugyanannyi Ft-ot gyengül a HUF a CHF-hez képest (MNB árfolyamokkal)!