Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mikro- és makroökonómia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mikro- és makroökonómia"— Előadás másolata:

1 Mikro- és makroökonómia
1-2. EA: Társadalmi gazdagság változását akarjuk tudományosan (önellentmondásmentesen és tesztelhető formában) megmagyarázni. Ezért POSZTULÁTUMOKat teszünk. Gazdagságról; 2. Gazdasági szereplőkről 3. Pénzről. 3. EA: A pénzt hitellel teremtik a bankok, ami csak akkor lehetséges, ha a nem banki szereplők felvesznek hitelt. Egyéni szempontból nyilván azt a hitelt választjuk, amelyik olcsóbb, vagyis kevesebb pénzt kell visszafizetni. A különböző időszaki pénzek tulajdonképp különböző mértékegységek, amelyeket azonos mértékegységgé kell alakítani. Az „átalakítás” a hitel esetében a kamatláb (r), mert az egyén szempontjából végső soron az a döntési helyzet, hogy 1 mai forint (Ft0) megér-e nekem 1+r holnapi forintot (Ft1)? Több időszaki pénzkifizetéseket pénzáramlásnak nevezzük (cash-flow) és jelen időszaki forintokban végezzük az összehasonlítást (jelen értéken).

2 Pénzügyi döntések Pénzügyi eszközökre és forrásokra vonatkozó döntések. Befektetés Finanszírozás B fogyasztó A fogyasztó Valós Eszköz (jószág) Egyéni Gazdagság Valós Eszköz (jószág)* Egyéni Gazdagság * A valós eszközöket és az uralkodó elmélet jószágfogalma nem azonos, de ezen a szinten tekintsük azonosnak. Pénzügyi forrás Pénzügyi eszköz Valós eszközökre (jószágokra) vonatkozó döntés: fogyasztás.

3 BEFEKTETÉSI DÖNTÉSEK A fenti hitelt pontosan 1 éve folyósították. Az adós biztosan fizet. Érdemes-e megvenni 50Ft-ért? (!) Faktorálás Megoldás: attól függ mik az alternatív lehetőségek. Az alternatívák: B/ Bankba teszem a pénzem 6%-os kamatra. C/ 50Ft-ot befizetek ma, és 15 éven át kapok 4Ft-ot. Belső megtérülési ráta: az a kamat, ami a pénzáram jelenértékét 0-vá teszi. Euro-ban tartsam? Forintban tartsam? 1000Ft-om van és azon gondolkozom, hogy HUF-ban vagy EUR-ban tegyem-e félre? A pénzre pontosan 1 év múlva van csak szükségem HUF-ban és teljesen kockázatkerülő vagyok. Megoldás: ugyanaz, mint a HUF/CHF hitelnél alkalmazott logika. Ft-ban a MÁK-nál vásárolhatok 2% kamatozású kincstárjegyet, euro lekötés esetén 0% kamatot kapok.


Letölteni ppt "Mikro- és makroökonómia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések