Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó"— Előadás másolata:

1 1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó
1. Pénzügyi eszközökre és forrásokra vonatkozó döntés (befektetés, finanszírozás) 2. Valós eszközökre (jószágokra) vonatkozó döntés (fogyasztás). B fogyasztó A fogyasztó Valós Eszköz (jószág) Egyéni Gazdagság Valós Eszköz (jószág)* Egyéni Gazdagság * A valós eszközöket és az uralkodó elmélet jószágfogalma nem azonos, de ezen a szinten tekintsük azonosnak. Pénzügyi eszköz Pénzügyi forrás 1.1. Finanszírozási döntések Hitel

2 Hitel 1/ Mekkora a törlesztőrészlete (x) egy 2 év futamidejű 12% kamatra felvett havi fix törlesztésű 100Ft-os hitelnek? (nincs tört hónap) (annuitásos hitel) Megoldás: x=4,71. 2/ Mekkora e hitel THM-je, ha tudjuk, hogy a folyósítási díj a hitel összegének 1%-a, az értékbecslési díj 2Ft és kötelező számlát nyitni a hitelező banknál. A számlavezetési díj évente 1Ft melyet az év első napján vonnak le? (17,03%) 3/ Ft-ban vegyem-e fel a fenti (1)-es hitelt, vagy inkább CHF-ben vegyem fel ugyanezt a hitelt, aminek a törlesztője csak 3Ft a jelenlegi árfolyamon számolva? Megoldás: Mekkora árfolyamváltozás tenné azonossá a két konstrukciót? Számoljuk ki azt, amikor azt várom, hogy folyamatosan (havonta) pontosan ugyanannyi Ft-ot gyengül a HUF a CHF-hez képest (MNB árfolyamokkal)!

3 1.2 Befektetési döntések A fenti hitelt pontosan 1 éve folyósították. Az adós biztosan fizet. Érdemes-e megvenni 50Ft-ért? (!) Faktorálás Megoldás: attól függ mik az alternatív lehetőségek. Az alternatívák: B/ Bankba teszem a pénzem 6%-os kamatra. C/ 50Ft-ot befizetek ma, és 15 éven át kapok 4Ft-ot. Belső megtérülési ráta: az a kamat, ami a pénzáram jelenértékét 0-vá teszi. Euro-ban tartsam? Forintban tartsam? 1000Ft-om van és azon gondolkozom, hogy HUF-ban vagy EUR-ban tegyem-e félre? A pénzre pontosan 1 év múlva van csak szükségem HUF-ban és teljesen kockázatkerülő vagyok. Megoldás: ugyanaz, mint a HUF/CHF hitelnél alkalmazott logika. Ft-ban a MÁK-nál vásárolhatok 2% kamatozású kincstárjegyet, euro lekötés esetén 0% kamatot kapok.

4 1.3 Fogyasztási döntés Mitől függ? Preferencia, ár és jövedelem Preferenciák: alapmodellben független a többiektől (nincs: nyájhatás, altruizmus) Minimális megkövetelt tulajdonsága: tranzitív (nincs körbeverés), teljes (egyéb) Választás adott preferenciák mellett x(p,I) Alapmodellben feltehető kérdések: 1/ Ha ár/jövedelem változik hogyan változik a kereslet? (normál/ alsórendű (inferior), közönséges/Giffen; állítás: egy normál jószág közönséges is. Kereslet törvénye) 2/ Menyivel? (rugalmasság) 3/ Mennyivel változik a fogyasztó teljes kiadása(=vállalat bevétele)? Alapmodell kibővítése: Választás nem tökéletes információ esetén: aszimmetrikus információ Tragacspiac Jelzés (signaling)


Letölteni ppt "1.1. FOGYASZTÓI DÖNTÉS B fogyasztó A fogyasztó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések