A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nagy Átalakitás televiziós trendek Várdy Zoltán TV2, vezérigazgató ProSiebenSat.1, Kelet-közép európai ügyvezető m á rcius 18. M é diapiac.
Advertisements

Számítógépes alapismeretek Kommunikáció Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT)
Térinformatika a Soproni Vízmű Rt. - nél Bódis Gábor Varga Ákos Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése 1. Kommunikáció, a meggyőző kommunikáció.
ECM/DMS A GYAKORLATBAN E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS E-SZÁMLA KIBOCSÁTÁS ÉS BEFOGADÁS
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
Az ipari forradalom Az ipari forradalom Angliája ( )
Elhárító mechanizmusok. A szorongásról A szorongás két típusa ( ) A szorongás két típusa ( ) reális szorongás neurotikus szorongás: a.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A PIACBEFOLYÁSOLÁS TERVEZÉSE Az 5M rendszere 1. A Brief.
LT01-KA OER Megjelenés Jó és Rossz tervezés Universidade Aberta Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 4.0 Nemzetközi.
NTP-TSZV- M CSEÖH MŰHELYFOGLALKOZÁS Kutatási eredmények ismertetése Szegő Dóra.
1 Számítógép Hálózatok A hálózatok kialakulása, alapfogalmak Készítette: Csökmei István Péter ( CsIP ) Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Kar levelező.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az információs forradalom  Minden jog fenntartva.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
AZ ELEKTRONIKUS KÉPZÉS MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSA INFORMATIKA A FELSŐOKTATÁSBAN DEBRECEN DR. ZÁRDA SAROLTA GÁBOR DÉNES FŐISKOLA.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: 1.Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
„Internetes kommunikáció” pótkurzus Készítette: Tóth Tímea Szak: Tantárgykódja: Tanár neve:
A digitális kultúra kettős köre és az ifjúság viszonya Rab Árpád Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont VIII. Nemzetközi.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Gazdasági informatika - bevezető
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Nemzeti Audiovizuális Archívum
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Nagyméretű állományok küldése
A hálózatok fogalma, előnyei
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Számítógépek jellemzői, ügyfél - kiszolgálók jellemzői, számítógépházak, tápegységek elnevezései, funkciói, főbb jellemzői Elmélet 1.
Gyűjtőköri szabályzat
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Készítette Tanuló: Kereszturi Patrik
Az Internet megismerése
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Készítette: Szabó Krisztiánné
A CMYK.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Balaton Marcell Balázs
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
A humán kognitív architektúra és a tanulás
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
NE LÁZADJ, MOST AZ A COOL PRESENTATION TITLE 2012.
ADAT ÉS TECHNOLÓGIA ORIENTÁLT MARKETING TEVÉKENYSÉG, VÉGE A MEGÉRZÉSEK ÉS AZ ÉRZELMI ALAPÚ DÖNTÉSHOZATALNAK.
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégium
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
13. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Önköltségszámítás.
DARUS.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Közösen a fogyasztókért! A FŐTÁV Zrt. Közös Képviselők konferenciája
REKLÁMESZKÖZÖK ÉS REKLÁMHORDOZÓK
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Készítette: Koleszár Gábor
A gazdasági fejlettség mérőszámai
Az MKET új stratégiája – Szolgáltató MKET
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Kultúra.
Stratégiai gondolkodás
Előadás másolata:

A kommunikáció fejlődése, analóg vs. digitális Vargyasi Levente előadása

A kommunikáció korszakai: 1. A beszéd megjelenése 2. Az írás kialakulása 3. A könyvnyomtatás forradalma (Gutenberg-galaxis) 4. Az elektromos hírközlő eszközök - távíró, telefon, rádió, televízió - forradalma 5. A számítógépes hálózatok által vagy másként a számítógépek közvetítette kommunikáció (CMC: computer-mediated communication)

A kommunikáció fejlődése: A kommunikáció fejlődése kép forrása: Merlin, Donald: Origins of the Modern Mind: Three Stages in the Evolution of Culture and Cognition, Cambridge, MA: Harvard University Press, 1991

Médiatörténeti korszakolás Herbert Marshall McLuhan szerint: A törzsek kora Az írásbeliség kora A tipográfiai kor (Gutenberg-galaxis) Az elektronikus kor (Neumann-galaxis)

A törzsek kora: Akusztikus korszaknak is nevezik, hiszen a legmeghatározóbb érzékszerv a fül volt. Ebben a korszakban az információ szájról szájra terjedt. http://tortenelemcikkek.hu/sites/default/files/1.01Lovas.jpg

Az írásbeliség kora: Megjelenik az írás, itt már a szemünk is szerepet kap, és ugyancsak az információ átadás a szerepe. https://www.nyest.hu/media/vigyazzatok-a-megvadult-irogepre-br-avagy-szeretne-e-kosztolanyi-a-tableteket.jpg

A tipográfiai kor (Gutenberg-galaxis) Megjelenik a könyvnyomtatás (Gutenberg-galaxis), az információátadás felgyorsul egy kicsit, könnyebben elérhető, terjeszthető az információ. http://horvathnyomda.hu/images/anno.jpg

Az elektronikus kor (Neumann-galaxis) A technikai változásoknak köszönhetően megjelenik a távíró, televízió, rádió, majd a számítógépes hálózatok. http://www.ilan.es/images/listings/96f3b324-1357286320-d_pic.jpg

Elektromos hírközlő eszközök - távíró, telefon, rádió, televízió Mc Luhan elmélete szerint a technológia határozza meg az emberek mindennapjait. A technológia átformálja a kultúrát is, befolyásolja az emberek életét, hatással van a munkájukra, a családra, iskolára, szórakozásra. http://media.mandiner.hu/attachment/0083/82545_media.jpg

Castells tömegmédiája A második világháború után a televízió köré szerveződő tömegmédia otthoni tevékenységi formává vált, és drámai hatást gyakorol az emberek társas viselkedésére. Castell elmélete: Maga a médium az üzenet. http://pictureperfect.com.au/wp-content/uploads/2014/06/old-tv.jpg

Torzul a valóság a tömegmédia következtében Castells szerint két okból torzul a valóság: Az üzenetek szelektálásával csak egy része jut el az üzeneteknek. 2) Különböző típusú üzenetek “szabványosítása” révén elhomályosítja a tartalmakat. https://media.treehugger.com/assets/images/2014/09/watching-tv.jpg.860x0_q70_crop-scale.jpg

Digitalizáció Ahogy a CD legyőzte a bakelit lemezt és a digitális fényképezőgép a filmes gépeket, úgy váltja le a digitális televíziózás a 60 éve velünk lévő analóg televízió rendszereket. Digitális televízió = jobb képminőség, alacsonyabb előállítási költség.

A sepsiszentgyörgyi STV analógról digitálisra váltása 1993-1998 között a rögzítés, vágás analóg SVHS rendszeren történik.

Digitális korszak az STV-nél kb. 1998 körül beszereztük az első digitális vágóállomást, a vágás felgyorsul. (két munkaponton lehetett egyidőben vágni, analóg és lineáris). http://2.bp.blogspot.com/_m4dD1oALtzk/TD82nhsi8hI/AAAAAAAAABE/cy7174TvKF0/s1600/Proses+Editing.jpg

Felhasznált irodalom https://forgos.uni-eszterhazy.hu/wp-content/tananyagok/ fs_komm_egyetemi/obj/ie_0006_0_0_0/0006_0_0_0.htm http://www.c3.hu/~jelkep/JK992/barbara/barbara.htm marshallmcluhanppt-151112175018-lva1-app6891 http://buvosvolgy.hu/dokumentum/108/aczel_muveljuk_a_mediat.pdf https://etervilag.wordpress.com/2018/03/21/sajtokommunikacio-digitalis-media/ http://www.onastra.hu/17696350/digitization

Köszönöm a figyelmet!