A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. ÚJSZÁSZ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT „21. századi módszerek.
Advertisements

„Döntés a kezedben van: egészség- és környezettudatos szemléletformálás a Magyar Táncművészeti Főiskola Nádasi Ferenc Gimnáziumában” április 22.
Emberformáló folyamatok Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE november 24. Szakmai programok és kihívások az FSZK jelenében és jövőjében.
T ÁRSADALMI M EGÚJULÁS O PERATÍV P ROGRAM /08/1. K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS – I NNOVATÍV I NTÉZMÉNYEKBEN Ö NÁLLÓ I NTÉZMÉNYI.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP B-13/ SZAKMAI-MÓDSZERTANI TÁMOGATÁS A KOMPLEX TELEPPROGRAM ÉS AZ ELNÉPTELENEDŐ FALVAK TÁRSADALMI GAZDASÁGI FOLYAMATAINAK MEGFORDÍTÁSÁT.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése.
Jubileumi év partnertalálkozójaPécs, február 29. „Új típusú partnerséggel együtt a jövőért” Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
Jó gyakorlatok a tanórán kívüli tevékenységekhez kapcsolódóan Kasza Georgina témavezető.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Barcsák Marianna KPSZTI
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
Köszöntünk mindenkit a Nyíregyházi Egyetem Nyílt Napján!
A magyar LLG Tanács ülése
Mayer József Budapest február 27.
Általános kerettantervű képzés emelt szintű biológia oktatással
„Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kompetenciák az osztott tanárképzésben
A MOTIVÁCIÓ SZEREPE ÉS HATÁSKÖRE A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A FELSŐOKTATÁSBAN
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Mátészalkai Szakképző Iskola
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Projektmunka Földrajzolok
Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
Zenei tehetségek mentorálása és egyéni fejlesztése
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Bemutatkozik az iskolapszichológus
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Felnőttképzés a közművelődésben
A személyiség mint komponensrendszer
Általános iskola eredménye, értékelése
AZ INTÉZMÉNY NEVELÉSI CÉLJAI
Az iskolai szervezet és fejlesztése
ÉRINTŐ Sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok integrációs programja óvodától a munkába állásig TÁMOP A/
Lorem ipsum.
Belügyi Rendészeti Ismeretek
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Érettségi 2006-os év Szülői ért okt. 28.
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Intézményvezetők tájékoztatása Nyíregyházi Egyetem
Előadás másolata:

A 21. SZÁZADI TANÁR – TRENDEK, ELVÁRÁSOK, DILEMMÁK Dr. habil. GYŐRI JÁNOS Eötvös Loránd TUDOMÁNYEGYETEM, Budapest

A HOLNAPI ÓRÁK

21. századi tanuló MAGAS SZINTŰ TANULÁSI KÉPESSÉG KÉPESSÉG A SPECIALIZÁCIÓRA, KOMPLEX TERÜLETEKHEZ TUDÁSÉPÍTÉSRE ÉS TRANSZFERRE, MAJD MINDENNEK AZ ÚJRAÍRÁSÁRA FLEXIBILIS VISZONYULÁS A KIHÍVÁSOKHOZ DIGITÁLIS LITERACY/MŰVELTSÉG SZOCIÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉGEK

21. századi tanár MAGAS SZINTŰ TANULÁSI KÉPESSÉG KÉPESSÉG A SPECIALIZÁCIÓRA, KOMPLEX TERÜLETEKHEZ TUDÁSÉPÍTÉSRE ÉS TRANSZFERRE, MAJD MINDENNEK AZ ÚJRAÍRÁSÁRA FLEXIBILIS VISZONYULÁS A KIHÍVÁSOKHOZ DIGITÁLIS LITERACY/MŰVELTSÉG SZOCIÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉGEK

Az új és a régi A HIVATALNOK TÍPUSÚ TANÁR AZ INNOVATÍV TANÁR EGY SZAKMAI ÉLETHOSSZ – EGY KÉPZÉS A STANDARD TUDÁS DISSZEMINÁCIÓJA ÉRDEKÉBEN AZ INNOVATÍV TANÁR FOLYAMATOS TANULÁS A MAGAS SZINTŰ TUDÁSÁTADÁS ÉS TUDÁSKONSTRUÁLÁS ÉRDEKÉBEN A PIACI IGÉNYEKNEK MEGFELELNI TUDÓ TANÁR A TUDÁSRÓL, TUDÁSÁTADÁSRÓL, TUDÁSKONSTURÁLÁSRÓL ALKOTOTT FOGALMAK ADAPTÍV ALAKÍTÁSA A FOGYASZTÓI IGÉNYEK SZERINT A SOKFÉLESÉG INTEGRÁLÁSÁRA KÉPES TANÁR (Linda Darling Hammond nyomán) A TUDÁSRÓL, TUDÁSÁTADÁSRÓL, TUDÁSKONSTRUÁLÁSRÓL ALKOTOTT TÁRSADALMI FOGALMAK FLEXIBILITÁSÁN ALAPULÓ TEVÉKENYYSÉG AZ ÚJ A LEGTÖB RÉGIT NEM SZÜNTETI MEG, DE ÁTALAKÍTJA, ÁTALAKÍTJA A KÖRNYEZETÉT, JELENTÉSÉT STB. A DOLOG MAGA (ITT: A TANÁR MIVOLT, A TANÁRI MUNKA) EGYRE ÖSSZETETTEBBÉ, EGYRE RÉTEGZETTEBBÉ VÁLIK. A PROFESSZIONALIZÁCIÓ EGY EGYRE KIDOLGOZOTTABB JELENSÉGBEN VALÓSUL MEG.

1. MAGAS SZINTŰ TANULÁSI KÉPESSÉG ÚJ TÉMÁK, ÚJ ISMERETEK MEGTANULÁSA AZ ORVOS, AKI 50 ÉVES MÓDSZERREL MŰTENE A TANÁRI TEVÉKENYSÉG FOLYAMATOS TANULÁSA; FOLYAMATOS KÉPZŐDÉS (MINT MOST IS) A GYEREKEKKEL VALÓ TANULÁS KÉPESSÉGE A TANÍTÁSBÓL VALÓ TANULÁS KÉPESSÉGE A TÁRSAS TANULÁS ÁLTAL IS TÖRTÉNŐ TANULÁS KÉPESSÉGE A TANULÁS ÖRÖMÉNEK, FEJLESZTŐ MIVOLTÁNAK KÉPVISELÉSÉRE VALÓ KÉPESSÉG

2. KÉPESSÉG A SPECIALIZÁCIÓRA, KOMPLEX TERÜLETEKHEZ TUDÁSÉPÍTÉSRE ÉS TRANSZFERRE, MAJD MINDENNEK AZ ÚJRAÍRÁSÁRA LÁTSZÓLAG EGY ÉLETPÁLYA, EGY KARRIER, VALÓJÁBAN TÖBB ELTŰNŐ TÁRSADALMI TEVÉKENYSÉGTERÜLTEK, ÁLLANDÓ ISKOLAI TUDÁSTERÜLETEK, TANTÁRGYAK? https://www.slideshare.net/vvcsilla/pedaggus-letplya-2015tl-vargn-vrszegi-csilla

MODULÁRIS RENDSZERŰ OKTATÁS – MODULÁRISAN FELÉPÜLŐ, TÖBB TERÜLETBŐL INTEGRÁLÓDÓ OKTATÁS, ÁLLANDÓ MEGÚJULÁSSAL, ÁTALAKULÁSSAL, FLEXIBILISEN VÁLTOZÓ TANÁRI EGYÜTTMŰKÖDÉSEKKEL A TELJES, INTEGRÁLT EGÉSZ ÁTADÁSA ALPKONCEPCIÓJÁNAK ÚJRAÍRÁSA, AZ OKTATÁSI SZINTEK SZERINTI ELOSZTÁSÁNAK ÚJRAGONDOLÁSA (A MUNKAERŐPIAC FŐ IGÉNYE: A MINÉL MAGASABB SZINTŰ ÉS MINÉL FLEXIBILISEBB TANULÁSI KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSA /A KORÁBBI SZÉLESKÖRŰEN MŰVELT EMBERESZMÉNY HELYETT/) A TANÁRI SPECIALIZÁCIÓ ÉS ENNEK FLEXIBILITÁSA A HIERARCHIKUSAN-ALGORITMIKUSAN ÉS SZINKRETIKUSAN IS FELÉPÜLŐ TUDÁSTERÜLETEK ÁTÍRÓDÓ FESZÜLTSÉGE MATEMATIKA, IDEGEN NYELV STB. – KÉPZŐMŰVÉSZET, IRODALOM STB.

FLEXIBILIS VISZONYULÁS A KIHÍVÁSOKHOZ

DIGITÁLIS LITERACY/MŰVELTSÉG DIGITÁLIS MŰVELTSÉG ÉS OKTATÁSI TEVÉKENYSÉG (NEMCSAK TANTERMI, LD. PL. A FLIP-IT MÓDSZERÉT) A MESTERSÉGES ÉS A BIOLÓGIAI INTELLIGENCIA INTEGRÁCIÓJÁNAK TERÉBEN MŰKÖDŐ PEDAGÓGIA

SZOCIÁLIS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉGEK VALAMINT MENEDZSERKÉSZSÉGEK

ÉS JÓ TANÍTÁST/TANULÁST HOLNAP! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! ÉS JÓ TANÍTÁST/TANULÁST HOLNAP!