Lássunk tisztán az egészségügyben!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Advertisements

Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Gyakori kérdések a közbeszerzések terén.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
Regionalitás, regionális fejlesztéspolitika Bordás István ESZCSM 2003.április 23.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Részekre bontás tilalma
Egészségügyi Menedzserképző Központ
Dr. Kovács László Főtitkár
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Kockázat és megbízhatóság
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
Egészségügyi közbeszerzések
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Korrupció és közbeszerzési kartellek
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Bemutatkozik az iskolapszichológus
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Magyar Kórházszövetség XXX. Kongresszus Eger, április
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az értékelési szempontok.
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A gyermeki jogok érvényesítése
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Az innovációs célú beszerzések gyakorlata
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Lássunk tisztán az egészségügyben! A kórházak által tapasztalt problémák

Bevezetés Külső környezeti tényezők: Az egészségügy világszerte: egyike a leggyorsabban fejlődő ágazatoknak, valamint az egyik legmeghatározóbb piaci tényező (az egészségügy nagyobb üzlet, mint az autógyártás), ezért a nagy volumenű befektetések okán rendkívül gyorsan fejlődik, változik (ami 5 éve korszerű technológia, műszer, gyógyszer volt, az ma már nem az) Hazai környezet: Magyarország: jelentős átalakulás zajlik az egészségügyben és még jelentősebb átalakulások történnek a következő években. Közbeszerzések rendszere: ajánlatkérő → ÁEEK → ellenőrző szerv → Közbeszerzési Hatóság → gazdasági szereplők → ellenőrző szerv Sokszereplős rendszer, bonyolult jogi szabályozás Ebbe a környezetbe illeszkedve szükséges a közbeszerzések sikeres és eredményes megvalósítása. Nem egyszerű feladat (kellő szakértelmű és aktivitású apparátus, a szereplők jó együttműködése)

Szakmai környezet Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása: A felmerülő igények alapján a beszerzés mennyiségét nehéz (sokszor lehetetlen) előre meghatározni (nem ismert pontosan, hogy milyen betegséggel és hány beteget kell/lehet ellátni a jövőben). Orvos-beteg kapcsolat – gyógyítás folyamat – ehhez felhasznált termék, szolgáltatás → bizalmi viszonyon alapul A beszerzésre kerülő termék, szolgáltatás műszaki leírásának, specifikációjának meghatározása során nehézkesen, vagy csak nagy veszteségek árán lehet elkerülni a szubjektívnak tűnő elemeket (orvos-beteg, szubjektum).  

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Egyszerre van jelen az igény a szakmában jól bevált, begyakorolt technikák és anyagok alkalmazására és az új, korszerű csúcstechnikák alkalmazására: Jól bevált technikák és anyagok szükségessége (bizalom!) alátámasztott (traumatológia, sürgősség) Az új technika (gépek) szükségessége alátámasztott (diagnosztika) Közös jellemző az adott rendszer stabil és biztonságos működtetéséhez rutinszerű gyakorlat szükséges (sok a beteg, gyors cselekvésre van szükség: pl. sürgősségi ellátás) megtanulta és együtt tud működni az egész apparátus az evidenciák nyomán (orvos, ápoló, segédek) az új technológia megszokása, betanulása, bevezetése időigényes és kockázatos, felboríthatja a kialakult rendszert ebben az esetben a kényszerű váltás minőségvesztést eredményez pontosabb, jobb diagnosztika precízebb műtét kíméletesebb megoldások ebben az esetben a nem váltás a minőség stagnáláshoz vezet Közös jellemző 1.: Mindkét eset relatív minőségvesztést eredményez Közös jellemző 2.: Mindkét eset általában egy konkrét céghez köthető (egy cég képes az elvárásokat teljesíteni) Közös jellemző 3.: Gyakran szubjektívnek tűnnek (közbeszerzési szempontból) a szakmai igényekhez kötött érvek (nehezen illeszthetők a közbeszerzések objektív feltételrendszeréhez)

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Az áru alkalmasságának megítélésére vonatkozó egyik speciális és gyakran igényelt (egyben a leginkább szubjektivitás lehetőségét magában hordozó) módszer a mintadarab benyújtásának előírása

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Mintadarab előírásának és bírálatának problémája: A szakma igényelné, de a szakma nincs tisztában a közbeszerzés során a mintadarab felhasználási és bírálati lehetőségeivel 321/2015. (X.30.) Korm. rendelet következőt írja elő a mintadarabról: 21. § (1) Az ajánlattevőnek és a részvételre jelentkezőnek a szerződés teljesítéséhez szükséges műszaki, illetve szakmai alkalmasságának igazolása árubeszerzés esetében - figyelemmel annak jellegére, mennyiségére, rendeltetésére – előírható: h) a beszerzendő áru ..... mintapéldányának ….. bemutatásával, amelynek hitelességét az ajánlatkérő felhívására igazolni kell; Aránytalan teher elé nem állítható az ajánlattevő (CT berendezés / infúziós szerelék)

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Mintadarab előírásának és bírálatának problémája (2): Objektív követelmény meghatározás szükséges (többségében mérhető követelmények) Ha mérhetőek a követelmények, hol mérünk?! A mintadarab szubjektív módon nem bírálható (pl. „jól felhasználható a gyógyítási folyamathoz”), az objektív bírálat pedig nehézkes és költséges (méretek, jellemzők, akkreditált szaklaboratórium). Szubjektív véleményeltérést (bírálatot) el kell kerülni (zsűri ránéz). A termék gyakorlati kipróbálására a legtöbb esetben nincs lehetőség. A mintadarab a gyakorlatban nehézkesen és csak kellő körültekintéssel, ritkán használható módszer

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Egészségügyi szakmai közreműködők (orvosok / nővérek) szerződéseinek közbeszerzése

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Kiegészítő, kisegítő és hiányzó szakmák esetében jellemző ÁSZ ellenőrzés során került fókuszba Az erre vonatkozó szerződések többségében közbeszerzés kötelesek Egybeszámítási szabályok pontatlansága lehetőséget biztosít a különféle megítélésre Sokféle jogviszonyban látják el (szabadfoglalkozás, egyéni vállalkozó, egyszemélyes Kft., stb.) Megjelentek a bérorvosokat és bérnővéreket közvetítő vállalkozások Alapvetően bizalmi viszonyon alapul a szerződés

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Az ismert személyzethez való ragaszkodás jogos igénye felmerül (bizalmi viszonyt feltételez az egészségügyi szolgálat és az orvos között) A közreműködő személyzetnek ismernie kell a kórházat, a működési mechanizmust, az ellátandó betegek körét, stb. ezért a kórház szakmai és bizalmi okokból ragaszkodik az „ismert” kollegákhoz egymásra épülő szakmák esetén a megbízható szakmaisághoz. A speciális bizalmi viszony okán nehézkes kizárólag objektív szempontok alapján a személyeket kiválasztani. Nem írható elő, a közbeszerzés során megoldhatatlan, hogy azok a „kollegák” nyerjék a versenyt, akik ismerik a kórházat és már „bejáratódtak” (alkalmassági követelmények ilyen módon nem szűkíthetők, az értékelési szempontok körében a helyismeret nem értékelhető)

Az egészségügyi beszerzések néhány kiemelt specialitása Az ajánlattevők nem „közbeszerzés képesek” (nincs rutin, tartanak tőle, nem képesek az ajánlatot összeállításával megbirkózni) Attól tart a kórház, mint ajánlatkérő, hogy a közbeszerzés során egy olyan cég nyer, aki nem képes ellátni a feladatát, erre minden esélye megvan: a folyamatos, zavartalan egészségügyi ellátás sérülhet

Általános probléma A jelenlegi beszerzési módszerekkel (kórházi felkészültség + általánosnak mondható jogi szabályozási környezet + ellenőrzés) az ajánlatkérők által csak standard beszerzési / közbeszerzési módszerek (egybeszámítási szabályok pontatlansága, általánosan megfogalmazható alkalmassági követelmények; a széleskörű verseny minden körülmények közötti preferálása; referenciák szűkítési lehetőségének általános jellege) kerülnek alkalmazásra, amelyekkel a felmerülő szakmai igények nehézkesen vagy egyáltalán nem elégíthetők ki maradéktalanul. A szakmai elvárásoknak, az egészségügyi feladatellátásnak megfelelő közbeszerzés esélye csökken. Hosszadalmasak, nehézkesek az eljárások és különféle „varázslatokra” van szükség a szakmailag is eredményes eljáráshoz.

Megoldás felé vezető javaslatok Folyamatos párbeszéd megteremtése a közbeszerzési rendszer résztvevői (kórház, ÁEEK, ellenőrző szerv, Közbeszerzési Hatóság, gazdasági szereplő) között: dokumentált iránymutatásul szolgáló, konkrét probléma megbeszélések Az ÁEEK a párbeszéd megteremtése érdekében konkrét lépéseket kíván tenni a jövőben. Egészségügyi specialitások konkrét keretek közötti egyértelmű részletszabályozása Egyértelműsítés (egybeszámítás) Egyszerűsítés (pl. nemzeti eljárásrendben összefoglaló tájékoztatás szükségessége ilyen tartalommal?) Kivételi körök bővítése (bizalmi viszony ↔ egyes termékek, szolgáltatások) A kórházi igénylők (specifikálók) közbeszerzési felkészültségének növelése (híd a jogi-közbeszerzési szakértelem és az orvos-/ápolás szakma között) Jó példa: - gyógyszerek (ATC egybeszámítás) - 75%-os referencia szabály - élelmiszer nyersanyagok, alapanyagok - jogi szolgáltatások

Köszönöm a figyelmet!