Készítette: Koleszár Gábor

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Önkormányzatok finanszírozása
A költségvetési kamatkiadások alakulása és szerepe a deficit alakulásában Dr. Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes.
Gazdasági Informatika II. 2006/2007. tanév 2. félév.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A vállalkozások finanszírozása
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Vállalati pénzügyek alapjai
A gazdasági fejlettség mutatói
A cash flow kimutatás összeállítása és elemzése
KÍNA ÉS INDIA.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
A felzárkóztatás buktatói Riecke Werner. A régió.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Nemzetközi kereskedelem
Külső eladósodás és adósságkezelés Magyarországon
IV. Terjeszkedés.
A világnépesség növekedése
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
Előadók: Csekő Gergely és Harangozó Ádám
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
III. További finanszírozási alternatívák
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Oroszország.
LNG lehetséges import beszerzési forrásai. A világ LNG piaca 2015-ben a globális nemzetközi LNG kereskedelem volumene elérte a 244,8 millió tonnás értéket,
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
SZÁMVITEL.
Gazdasági informatika
Gazdasági informatika
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
SZÁMVITEL.
Délkelet – Ázsia országai
A REGIONÁLIS INTEGRÁCIÓK
A pénz és a pénzforgalmazás
A nemzetközi tőkeáramlások
A regionális gazdasági integrációk
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
A gazdasági termelés általános jellemzői
Döntsünk okosan a hitelfelvételről!
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Készítette: Koleszár Gábor Az adósságválság FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 2019.01.14.

 Az adósság fogalma: Ha egy személy hitelt vesz fel, akkor e személynek adóssága van. Akinek adóssága van, az kötelezettséget vállal az adósság, vagyis a felvett hitel visszafizetésére. A hitel lejárata szempontjából lehet: Rövid lejáratú (egy éven belül esedékes). Hosszú lejáratú (egy éven túl esedékes). Az adósnak kamatok rendszeres fizetésére is szüksége van. A kamat a hitel ára. A hitel a kamat szempontjából lehet: Rendkívül kedvező kamatozású Magas kamatozású

Az országok hitelfelvétele: Akkor indokolt a külföldi hitelek felvétele, ha e hitelek révén a gazdasági termelés jelentős mértékben nő, a gazdasági szerkezet átalakul, s mindezek révén az exportbevételek emelkednek.

Az adósságválság kialakulásának világgazdasági összefüggései: Eladósodás: ha az adósságok összege gyorsabban növekszik, mint az a forrás, amelyből a hitel adott törlesztőrészlete és az aktuális kamat fizetendő. Egy ország akkor tekinthető eladósodottnak, ha a nemzetközi hitelforgalomban tartósan hiteleket vesz fel, s ez már olyan jellegű fizetési kötelezettségeket von maga után, amelyek teljesítésére az ország önerőből nem, illetve csak nagyon nagy gazdasági-társadalmi áldozatok árán képes.

Az eladósodást kiváltó legfontosabb világgazdasági hatások: A kőolaj árának növekedése nyomán a nemzetközi hitelállomány korábban sohasem látott módon növekedett. Minden hitelért forduló ország pénzhez tudott jutni. Sőt, a hitelek túlkínálata alacsony kamatszintet vont maga után. Az 1970-es évtized második felét az ,,olcsó hitelek" korszakának is szokták nevezni. Az 1980-as évek elejére a kamatok szintje hatalmas mértékben nőtt. A fix kamatozású hitelek folyósításáról áttértek a változó kamatozású hitelekre. A változó kamatok a világ vezető valutáinak árfolyamváltozásaihoz igazodnak. A kamatok szintjének növekedésében a világ vezető valutájának, az USA dollárjának árfolyam-emelkedése volt a meghatározó. A mai napig a nemzetközi pénzpiacokon a kamatok szintjének alakulása elsődlegesen az USD árfolyamváltozásával függ össze.

Az adósságválság a statisztikai mutatók tükrében: Az eladósodottság mértékét az összes külső adósságállomány értékével jellemezzük. Az összes külső adósságállomány: a külföldről felvett hitelek, kölcsönök, visszafizetendő segélyek teljes összege. A legnagyobb külső adósságállománnyal rendelkező állam már az 1980-as évtizedektől Brazília (232 milliárd USD), 1988-ra a világ második legnagyobb adósságállományával Oroszország rendelkezett (184 milliárd USD). Harmadik e rangsorban Mexikó (160 milliárd USD).

A Világbank az adósságállomány értékét viszonyítja az összes GNP, valamint az áruk és szolgáltatások exportjának értékeihez. A Világbank az országokat eladósodottságuk mértéke alapján három csoportba osztja: súlyosan eladósodott országok közepesen eladósodott országok enyhén eladósodott országok Hazánk közepesen eladósodott ország. Adósságszolgálati ráta: a hitelek esedékes törlesztőrészlete és kamata együttvéve, rendszerint egy évre vonatkoztatva.