Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nemzetközi tőkeáramlások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nemzetközi tőkeáramlások"— Előadás másolata:

1 A nemzetközi tőkeáramlások
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 A tőke és a nemzetközi tőkeáramlás fogalma:
Tőke: minden olyan felhalmozott érték, amely tulajdonosa számára rendszeres jövedelmet biztosít. Tipikus, a piacgazdaságra jellemző formája a pénztőke. A pénz önmagában véve nem tőke, akkor válik azzá, ha felhasználása révén több pénzt, vagyis pénztöbbletet eredményez. Nemzetközi tőkeáramlás: az országhatárt átlépő értékek, amelyeknek tulajdonosai kamatot, profitot várnak. Tőkeáramlások fajtái: ->     működőtőke-beruházások ->     pénzügyi átutalások

3 A működőtőke-beruházások:
Működőtőke: az a tőke, amelyet a termelésbe ruháznak be, s ennek révén a befektetők tulajdonosi jogokhoz és tőkejövedelemhez jutnak. A nemzetközi működőtőke-beruházások közel 80%-a a transznacionális vállalatok keretében bonyolódik le. Az összes működőtőke-forgalom több, mint 80%-a a három centrumtérség (USA, Európai Unió, Japán) között bonyolódik le. A fejlett európai államok és az észak-amerikai térség között kétoldalú működőtőke-beruházások a világ összes működőtőke-befektetéseinek 2/3-át teszik ki.

4 A pénzügyi átutalások:
Pénzügyi átutalás három fő tevékenységi kört jelöl: Hitelezés: a világgazdaságban a nemzetközi pénzügyi forgalom. Értékpapír-befektetések: a világ kötvénypiacának legnagyobb tételét az egyes államok által kibocsátott kötvények teszik ki. A nemzetközi részvényforgalom a kötvényforgalom negyedét teszi ki. Rövid lejáratú (spekulációs) ügyletek: a tőzsdei, valamint a tőzsdén kívüli kockázatvállalási ügyletek. A világméretű spekuláció napi forgalma 700 milliárd és 1,5 billió USD közé tehető. Napjaink monetáris világgazdaságának lényegi eleme a pénz és a pénzforgalmazás korábban sohasem tapasztalt jelentőségének növekedése.


Letölteni ppt "A nemzetközi tőkeáramlások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések