Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika"— Előadás másolata:

1 Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor

2 A 21. század ,,jelszava" a mikroelektronika
A miniatürizált integrált áramköröknek köszönheti lényegében az elektronika a teljes gazdasági és társadalmi életet átformáló szerepét. A mikroelektronikai iparág alapvető változást hozó termékévé az 1980-as évekre a mikroprocesszor vált.

3 Az elektronikai iparág legfontosabb jellemzői és térbeli eloszlása
Az elektronika az egyik legfontosabb csúcstechnológiai iparág. Az egyes elektronikus árucikkek eladási értékei és az ezeket előállító cégek profitjának nagysága messze felülmúlja a többi iparág hasonló mutatóit. A világ elektronikai termelése a fejlett ipari országokra koncentrálódik, az USA és Japán a meghatározó. A világtermelésen belül az USA részaránya fokozatosan csökkent, a nyugat-európai országok jelentősége alig változott, ezzel szemben Japán és az ázsiai fejlődő államok aránya jelentősen fokozódott.

4 Az elektronikai komplexumhoz a következő ágazatok tartoznak:
félvezetők, részegységek, szórakoztató elektronika, adatfeldolgozás, kísérleti és mérőműszerek, távközlési berendezések, orvosi és ellenőrző műszerek, ipari elektronika, katonai elektronika.

5 A mikroelektronika hatása az ipari termelési folyamatok megváltozására
Három fő területre összpontosul: Az elektronikus vezérlésű termelési rendszerek. A számítógéppel támogatott tervezés és gyártás a gépgyártásban egyre elterjedtebb (ún. flexibilis termelési rendszerek). Az ipari robotok széles körű alkalmazása. A robotok biztonságosak, kevésbé vannak kitéve baleseteknek, és az ember számára túl veszélyes feladatokat is elláthatnak. Az ipari termékek szállításával, raktározásával és értékesítésével kapcsolatos elektronikus rendszerek. Az elektronika a termékek korszerűbb raktározási és értékesítési rendszerét is kialakította. A vonalkód: nyomtatott, géppel olvasható kód, amely különböző szélességű és egymástól különböző távolságban elhelyezkedő, párhuzamos vonalakból áll.


Letölteni ppt "Napjaink legfontosabb ipari ágazata, az elektronika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések