SWIFT csatlakozás Wittmann György

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
Advertisements

Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Text Pioneers into Practice 2016 Hungary. 2 A Pioneers into Practice program célja, hogy elősegítse az alacsony széndioxid kibocsátással működő, versenyképes.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
A papír nélküli, digitális világ már hamarosan elérhető Zsámboki Gábor kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettes
A banki kapcsolatok ÚJ dimenziója. Mi a Zöld bankszámla? A Zöld Bankszámla egy teljesen zárt, felhő alapú informatikai és dokumentum kezelő rendszer,
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
TÁMOP / Képzésfejlesztés ma és holnap EU-s forrásból a KIH-ben.
A szaktanácsadás szolgáltatási terület dokumentációja Némethné Józsa Ágnes Intézményfejlesztési referens.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
A év értékelése és a év újdonságai
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Adóhatósági tapasztalatok az e-kereskedelem ellenőrzése során
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Vezetékes átviteli közegek
Összeállította: Horváth Józsefné
SZÁMVITEL.
Communication with Doctors / Experts
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX

Magyar Tudományos Művek Tára
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
„Általunk lesz jobb!” EURÓPAI IFJÚSÁGI HÉT 2008.
Számítógépes Hálózatok
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
félév Régiós Értékesítési Ösztönzők Gyakran Ismételt Kérdések
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
a hatékonyabb munkába segítésért
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
Sigfox technológia és hálózatok
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Adatszolgáltatás a számlákról
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Sebők Sándor projektvezető MKT IG2 fórum, február 8.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
KRÉTA-ESL Bemutató.
Családi vállalkozások
Mikro- és makroökonómia
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Magánszemélyként bérbe adnám az ingatlanomat.
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Szállodai alaptevékenységek bizonylatai
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
KONFERENCIA Adminisztráció Óvári Márta
Előadás másolata:

SWIFT csatlakozás Wittmann György

SWIFT architektúra MNB OTP MKB Pénzintézeti Központ MPX (MNB) Brüsszel Automata válaszadás MPX (MNB) Brüsszel

SWIFT csatlakozás 1982-83 év folyamán csatlakoztunk a SWIFT rendszerhez 3 társbankkal együtt. A rendszer a bankközi pénzügyi üzeneteket szabványosította, és továbbította valós időben a bankok között. Korábban ezt levélben, és vagy telefaxon hajtották végre a Bankok. Az 1981-es Devizaválság után központi döntés indította a projektet. A projekt rendkívül szigorú részhatáridőket írt elő, havi bontásban adtunk tájékoztatást a cégnek. A projektet határidőre pontosan megvalósítottuk. Mivel az MNB lett a SWIFT magyarországi központja, ezért gondoskodnunk kellett a központ felállításáról, a bankoktól bejövő és a SWIFT felé kimenő vonalakról is. A vonalak sebessége 9600bps volt. A projekttel egy időben folyt az MNB Dealing Room-jának a számítógépes felújítása, ide a Reuters üzletkötő rendszer került telepítésre, közvetlen kapcsolattal a SWIFT központ felé. A projekt kritikus eleme volt az üzenet eredetiségét biztosító ún. autentikátor kulcsok cseréje a partner bankjainkkal. Ez több mint 1000 bankkal történő kapcsolatfelvétel jelentett számunkra. Mivel a folyamatot irányítani kívántuk, vállaltuk, hogy mind a kimenő, mind a bejövő kulcsokat elkészítjük és továbbítjuk a partnerekhez. Ehhez egy privát titkosított terminált kellett beállítani, közvetlen kapcsolattal a nagygép felé. A teszt üzenetek küldése / fogadása, az ellenőrzés rendkívül időt rabló és felelősségteljes munkával járt. Különösen a dél-amerikai bankok jelentős hanyagságról tettek tanúbizonyságot e téren, de végül is minden rendbejött.

SWIFT üzemeltetés Az ügyfél megbízásokat az MNB Mini6-os rögzítőrendszerből, a bankközi és a FX ügyleteket a Reuters rendszerből továbbítottuk a SWIFT interfész felé. A rendszer beállításakor alábecsültük a nyomtatási igényt. Két mátrix printer dolgozott a felfutást követően éjjel nappal. Ha az egyik elromlott, csak a hét végén tudtuk behozni a késést. A feldolgozó gép kapacitását bővíteni nem lehetett, így a későbbiek folyamán ezt a rendszert is le kellett cserélni.

VIBER architektúra . . . Bank 1 Bank 2 Bank N MNB KELER

VIBER, Keler Az évezred végére maradt az országos bankközi pénzügyletek elszámolásának valós idejűvé tétele. E rendszer megvalósítási projektjébe kapcsoltuk a bankközi Értékpapír ügyletek valós idős „Payment on Delivery” rendszerének megvalósítását is. A bankközi pénzügyi tranzakciókat a SWIFT speciális rendszerében küldték a bankok az MNB-nek (és egymásnak). A Payment on Delivery rendszer lényege az hogy az értékpapír tulajdonos váltása egyszerre történjék a készpénzmozgással. A folyamat: - Az érintett bankok az ÉP ügyletet a Keler Terminálon keresztül kötik meg. - A Keler azonnal ellenőrzi és rezerválja az eladott értékpapírt az eladó számláján. - A Keler a Vevő Bank nevében az MNB-nél beterheli a Vevőt a vásárlás összegével a maga javára (csak néhány másodpercre). - Az MNB végrehajtja a terhelést, erről értesíti a Keler-t. - A Keler jóváírja az Értékpapírt a vevő számláján, és átutalja az összeget az eladó számlájára az MNB-nél. - bármilyen fedezethiány esetén a folyamat megszakad.