SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
1 SZERVEZETFELMÉRÉS A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZERVEZETNÉL Szakmai Nap, Budapest május 7. Gula Flórián balesetvizsgáló Tükör az Európai Vasúti Ügynökség.
Az üzleti terv.
Az IMIP-ek kötelező felülvizsgálata és kiegészítése
A MAB AKKREDITÁCIÓ értékelési szempontjai Dr. Veress Gábor 1Veress
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Készítette: Magyar Orsolya
Szervezetfejlesztési Program
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
E-PORTFÓLIÓ.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Az intézményi önértékelés és kapcsolódása a külső értékeléshez
Projektzárással kapcsolatos teendők
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
A DEENK könyvtári önértékelésének tapasztalatai Budapest,
Natura 2000 fenntartási/ fejlesztési tervek készítéséhez nyújtandó támogatás – az ÚMVP-n keresztül -Natura 2000 konferencia – November 22. Makovényi.
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
Tantárgygondozó szaktanácsadás
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.5/ A TANTÁRGYGONDOZÓ ÉS A SZERVEZETI SZINTŰ SZAKTANÁCSADÁS KÉZY ÁGNES TÉMAVEZETŐ TÁMOP
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
Startol a tanfelügyelet – összefoglaló a legfontosabb változásokról, kiegészítésekről Maus Pál szakmai vezető TÁMOP
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
„A gyakornokokkal foglalkozó mesterpedagógusok mentorálási feladatai”
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Megyei tervezői workshop módszertana Varga Péter december 4.
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
Célja A minősítés célja a közalkalmazott munkaköri feladatai ellátásának megítélése, az ezt befolyásoló ismeretek, képességek, személyi tulajdonságok.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
„Az utolsó csepp nem tehet róla, hogy éppen ő az utolsó csepp, hiszen amúgy semmiben sem különbözik az előző cseppektől.” Mérő László.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
A VIZSGA FÓKUSZPONTJAI
A 2007/2008. tanév bemeneti kompetenciamérés tapasztalatai
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Barlai Róbertné augusztus.
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
Önértékelési projektterv
SZÖM II. ÖNÉRTÉKELÉS TAPASZTALATAI
A problémafeltárás technikái
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
FORD KARRIER PROGRAM Értékesítők 2. szintű vizsga követelmények
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés, a tanfelügyelet standardjai
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Fenntarthatóság – eredmények hasznosulása 6.2. előadás
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
6. Kritikai áttekintés és Vezetői összefoglaló
3. hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő
Minőségmenedzsment alapjai szeptember 12.
HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 2. Önértékelési fázis 9. előadás
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
SZFP II Hazai Peer Review Peer Látogatás III. 4. előadás
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
Az SZMBK Intézményi Modell
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás

A TOVÁBBI INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS ALAPJA! Peer Review Jelentés A Peer Review külső értékelés végső dokumentuma. Minden egyes Peer Review esetében készül. Peer-ek készítik. Az értékelt intézmény számára készül. A TOVÁBBI INTÉZMÉNYFEJLESZTÉS ALAPJA! A Peer Review Jelentés a külső értékelés végső dokumentuma. 2008. évi tapasztalatok alapján: A Jelentés elkészítése a legnehezebb része a munkának, a szintetizálás és a megfogalmazás okoz gondot.

A Peer Review Jelentés készítése (1) A Peer Team Vezető felelős érte. Azonban a csoport minden tagja részt vesz az elkészítésében. A munka felosztása (pl. minőség területenként). Írását már a Peer Látogatás során el kell kezdeni. Véleményeztetni kell az értékelt intézménnyel. A Peer Review Jelentés elkészítésért a Peer Team vezetője a felelős, azonban minden Peer-nek hozzá kell járulnia, részt kell vennie a jelentés elkészítésében. (Ennek lehetséges és hasznos eszköze lehet az ún. Minőség terület értékelő lap, amelyet a Peer-ek egyenként kitöltenek és amelyen először szövegesen értékelnek minden egyes minőségterületet, majd erősségeket és fejlesztendő területeket határoznak meg, megfogalmazzák fejlesztési javaslataikat, választ adnak az intézmény speciális értékelési kérdéseire, és ezt elküldik a Peer Team vezetőnek. Formanyomtatvány: Minőség terület értékelő lap) Arra is lehetőség van, hogy a Peer-ek felosztják egymás között a minőségterületeket, így a Minőség értékelő lapot / jelentés részt egy adott minőségterületre készítik csak el, ezt elküldik a Peer Team vezetőnek, aki a saját értékelő megállapításaival kiegészítve összesíti azokat, azaz elkészíti a Peer Review Jelentést. Hasznos tanács, hogy a jelentés megírását már a Peer Látogatás során el kell kezdeni: mihelyst a Peer-ek visszatérnek a saját munkakörnyezetükbe, kevés idejük jut a jelentés befejezésére, valamint az összes Peer közötti közvetlen, személyes kommunikációra általában már nincs lehetőség a látogatás után. Jó gyakorlat: A minőségterület értékelő lapot már az első napon elkezdték írni az értékelők, ez könnyítette a munkát + áttekintették, felülvizsgálták a kapott információk tükrében a csoportos értékelés megállapításait.

A Peer Review Jelentés készítése (2) Mi alapján készül? csoportos értékelő könyv, helyszíni tapasztalatok, interjú jegyzetek, Peer-ek egyeztetett megállapításai, záró megbeszélés, szóbeli visszajelzés, Peer-ek egyeztetett fejlesztési javaslatai. A Jelentés elkészítését megkönnyítheti, ha már az egyéni értékelő könyv megállapításainak megfogalmazását figyelmesen készítjük! A Peer-eknek közös nevezőre (konszenzusra) kell jutniuk a Peer Review fő megállapításait és eredményeit illetően. Ennek érdekében fontos, hogy a Peer-ek közös következtetésekre, megegyezésre jussanak már a Peer Látogatás alatt, azaz egyeztetett javaslatokat kell tenniük az eszmecserék, viták és érvelések végén. Ha ez nem valósul meg, akkor a különböző álláspontokat kell prezentálni a jelentésben.

A Peer Review Jelentés tartalma Az értékelt szakképző intézmény bemutatása A Peer Review eljárás, az értékelés folyamatának leírása A vizsgált minőségterületek (SZÖM II. alkritériumok) egyenkénti értékelése: szöveges értékelés, erősségek, fejlesztendő területek, Peer-ek fejlesztési javaslatai Átfogó értékelés Mellékletek A Peer Review Jelentés a SZÖM II. Adottságok oldali alkritériumaira (minőség területek) készül, a kapcsolódó Eredmények alkritériumok értékelési megállapításainak, valamint a Peer Látogatás tapasztalatainak a figyelembevételével! A jelentésnek tartalmaznia kell a Peer Review megállapításainak leírását (szöveges értékelés), valamint ezen megállapítások, eredmények értékelését a „bíráló, kritikus kollégák” (a Peer-ek) által – az egyes minőség területenként és átfogóan egyaránt: rá kell mutatni az erősségekre és a fejlesztendő területekre. A Peer-ek által tett és megfontolásra ajánlott fejlesztési javaslatok szintén a jelentés részét képezik. Választ kell adni az intézmény Peer-ekhez intézett speciális kérdéseire is. Átfogó értékelés: összefoglaló, áttekintő értékelés az összes minőségterületről, az erősségekről és a fejlesztendő területekről, a szerzett tapasztalatokról. Külön fejezetben kell feltüntetni azokat a megállapításokat is, amelyeket a Peer-ek fontosnak tartanak megemlíteni, ugyanakkor azok nem kötődnek egyik vizsgált minőség területhez sem. Mellékletek: pl. a Peer Látogatás programja, interjú programok Formanyomtatvány: Peer Review Jelentés

FORMANYOMTATVÁNY Peer Review Jelentés Az előző gyakorlat során a jelentés formanyomtatvánnyal kapcsolatosan összegyűjtött kérdéseket itt beszéljük át. A formanyomtatvány kivetíthető Word formátumban. A Peer Review jelentés a SZÖM II. Adottságok oldali alkritériumaira (minőség területek) készül, a kapcsolódó eredmények alkritériumok értékelési megállapításainak figyelembevételével! A jelentésnek tartalmaznia kell a Peer Review megállapításainak leírását, valamint ezen megállapítások, eredmények értékelését a „bíráló, kritikus kollégák” (a Peer-ek) által – átfogóan és az egyes minőség területenként egyaránt. Rá kell mutatni az erősségekre és a fejlesztendő területekre is. A Peer-ek által tett fejlesztési javaslatok szintén a jelentés részét képezik. Átfogó értékelés: összefoglaló, áttekintő értékelés az összes minőségterületről, a szerzett tapasztalatokról. Mellékletek: pl. a Peer Látogatás programja, interjú programok A jelentés egyes pontjainak tartalmát minta alapján pontosítani kell és be kell mutatni a képzésen, hogy mindenki számára egyértelmű legyen: mit és miért kell a jelentésben rögzíteni.

ADJON ÉRTÉKET A VISSZAJELZÉS! Alapelvek A Peer Team konszenzusos megállapításait tartalmazza. Különböző értékelői álláspontok megjelenítése. A záró megbeszélés során már ismertetett tényeket feltétlenül tartalmaznia kell. Lehetőséget kell adni az értékelt intézmény számára a véleményezésre, visszacsatolásra, ezeket be kell építeni a végső jelentésbe. ADJON ÉRTÉKET A VISSZAJELZÉS! A jelentés gerincét azok a fő megállapítások, eredmények, adják, amelyeket a Peer-ek már bemutattak a szakképző intézménynek a záró megbeszélés során. Amennyiben a Peer Review ütemezése erre lehetőséget ad, az elkészült jelentést el lehet küldeni a szakképző intézménynek, véleményezésre, azaz az értékelt intézmény visszajelzést adhat a Peer Team számára a jelentés tartalmát illetően. Ebben az esetben az értékelő csapatnak ezeket az észrevételeket, megjegyzéseket figyelembe kell vennie a végleges jelentés elkészítése során. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a Peer-ek a Peer Látogatás során szerzett információk és tapasztalatok, valamint a záró megbeszélésen az intézmény számára adott szóbeli visszajelzés (megállapítások, javaslatok) alapján, egymással egyeztetett módon elkészítik részletes jelentésüket, és megküldik azt a fogadó – értékelt – intézmény számára.

Szóbeli visszajel-zés Peer Review Jelentés 1. Záró megbeszélés a Peer Látogatás alkalmával Az eredmények szóbeli ismertetése, visszajelzése A szakképző intézmény szóbeli reagálási lehetősége Szóbeli visszajel-zés 2. Peer Review Jelentés tervezet A jelentés tervezet elkészítése a Peer Team vezető koordinálásával, minden Peer hozzájárulásával max. 2 hét Írásos jelentés 3.Véleményezés a szakképző intézmény által Megvitatás a munkatársak és a vezetés körében Észrevételek és módosítási javaslatok, kérések 2-3 hét 4. Végleges Peer Review Jelentés A végső jelentés megküldése a szakképző intézménynek Szakképző intézményen belül: tájékoztatás és az eredmények kommunikálása 1 hét A Peer Review Jelentés elkészítésének optimális ütemezése. Most ennél sokkal kevesebb idő fog rendelkezésre állni. A javításra, fejlesztésre szoruló területeket a Peer-ek jelzik a záró megbeszélésen, a szóbeli visszajelzés alkalmával, továbbá a Peer Review Jelentésben is, valamint javaslatokat tesznek a jövőben végrehajtandó változtatásokra, azok lehetséges menetére is. Ez alapján az intézménynek fejlesztési akciókat, javító intézkedéseket kell megterveznie és megvalósítania. 5. Akcióterv az értékelés eredményeinek alapján Fejlesztési akciók megvalósítása

A jó visszajelzés Koncentráljunk a lényegre (kulcsfontosságú erősségek és fejlesztendő területek)! Teljes, egész és érthető mondatokat írjunk! Használjuk az intézmény megfogalmazásait! Kerüljük a visszajelzésben az anekdotikus megfo-galmazásokat! Minimálisan elvárható dolgokat, törvényi kötelezettségeket ne emeljünk ki erősségként! Legyen kellően tapintatos a megfogalmazás! Kerüljük a SZÖM II. szöveg / kérdések visszacsato-lását, főleg mindenféle értelmezés nélkül!

Köszönöm a figyelmet!

Kérdések Kérdezzük meg, hogy minden érthető volt-e, van-e kérdésük.

Beküldendő dokumentumok Koncentráljunk a lényegre (kulcsfontosságú erősségek és fejlesztendő területek)! Teljes, egész és érthető mondatokat írjunk! Használjuk az intézmény megfogalmazásait! Kerüljük a visszajelzésben az anekdotikus megfo-galmazásokat! Minimálisan elvárható dolgokat, törvényi kötelezettségeket ne emeljünk ki erősségként! Legyen kellően tapintatos a megfogalmazás! Kerüljük a SZÖM II. szöveg / kérdések visszacsato-lását, főleg mindenféle értelmezés nélkül! 12