A szakképzés aktualitásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
– A nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény – A szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény – A nevelési-oktatási intézmények működéséről.
Advertisements

VÁLTOZÁSOK A SZAKKÉPZÉSBEN április 04. dr. Harangozó Ildikó Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Pedagógus Hivatás Munkacsoport dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke dr. Gloviczki Zoltán az MRK Pedagógusképzési bizottságának elnöke.
EMELT SZINT - ÉS AMI MÖGÖTTE VAN… Szülői tájékoztató május 10.
Kókai Ivett közismereti igazgatóhelyettes Érettségi vizsgák 2013/2014. tanév, május-június.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben Készítette: Szilágyi Sándor szakképzési igazgató-helyettes január DSZC Brassai Sámuel.
Környezettan-tanári mesterszak 1. A szakirány célja: A szak célja olyan tanárok képzése, akik képesek a környezettannal, környezetvédelemmel, természetvédelemmel.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakgimnáziuma Pályaválasztási tájékoztató 8. osztályos tanulók részére.
Az alapító okirat: (latinul: memorandum) egy jogi aktus írásba foglalása, mely például egy intézmény létrehozására irányul. Célja, hogy egységes szerkezetben,
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A év értékelése és a év újdonságai
Pályaválasztási szülői értekezlet Készítette: Gede Eszter
Kompetencia Végzettség
A szakiskolák aktuális problémái
A 2017-es felsőoktatási felvételi pontszámítás
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Beiskolázás a 2016/2017. tanévre az érettségi utáni képzésekben
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
MOB (MAGYAR OLIMPIAI BIZOTTSÁG) felügyeletével
BOROS SÁMUEL SZAKGIMNÁZIUMA
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az OKJ kialakításának elvei és az új szakképesítések bevezetése
2017. Szeptemberében induló képzések
Pályaválasztási tanácsadás
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A magyar LLG Tanács ülése
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az „Út a munkához” program évi változásai
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
A kétszintű érettségi.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
HHR.
középfokú felvételi eljárás
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tantárgyfelosztás Mint az intézményi költségvetés alapdokumentuma
INFOÉRA Zsakó László Informatikai tanárszak problémái ELTE Informatikai Kar Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
Kétszintű érettségi vizsga
Rendkívüli felvételi eljárás
Általános iskola eredménye, értékelése
BTMN.
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Pályaválasztási tájékoztató
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István EFOP pályaválasztási.
Belügyi Rendészeti Ismeretek
Érettségi 2006-os év Szülői ért okt. 28.
Érettségi tájékoztató 2019
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
Az „Út a munkához” program évi változásai
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Pár óra tanulmányozás eredményei Nahalka István 2018 szeptember 1.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
A tehetséggondozás kihívásai
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A szakképzés aktualitásai Juhász Ágnes juhasza49@gmail.com MPT Pályaorientációs Szakosztály titkár CKP ÜT tag

Szakgimnáziumok Mellék-szakképesítés nem része érettséginek, és tanulása nem kötelező – alternatívát kell biztosítani (10.,11.-eseknek is) Ágazaton belül több ágazatnál specializáció Szakképző iskolák helyi tanterve – önállóság nő: eldöntheti, mit tanít a felszabaduló időben a kerettantervben csak ajánlás a tantárgyak témaköreire meghatározott óraszám (de a tantárgyakra adott óraszám kötelező, a 430 órán felül 10 % nem került felosztásra) az összefüggő szakmai gyakorlatot és a 11-12-es tananyagot az évfolyamok között az iskola átcsoportosíthatja, az elmélet/gyakorlat arány a teljes képzésre vonatkozik (5/2018. (VII. 9.) ITM rendelet)

Mit tanít a felszabaduló időben? Tanulószerződéses gyakorlati képzés (11.-12-ben), ágazati szakmai kompetenciákat, készségeket erősítő képzés, közismereti tárgy vagy tananyagtartalom (ágazati szakmai ismeretekhez közvetlenül kapcsolódó), szakmai idegen nyelvi, szakmai informatikai ismeretek, digitális íráskészség erősítése, közép- vagy emelt szintű érettségire történő felkészítés etikus vállalkozói ismeretek, jogi, közgazdasági és pénzügyi ismeretek megerősítése,  a tanult tantárgyak körében tudás-megerősítés, gyakorlás (max. 20 %) tartható. (Persze ez sem az ideális állapot, mert nem bármilyen közismeretre fordítható az elmaradt közismeret időkerete, hanem a szakmát megalapozó közismeret - de ez azért tágan értelmezhető).

Szakgimnáziumi érettségi Marad kötelező a szakmai tárgy Marad a komplex tárgy, de ágazati specializációnak megfelelően 2020-tól néhány ágazatban többfele válik (addig pl. gépész 26 órás tárgyból érettségizik) Mellék-szakképesítés külön OKJ vizsga, nem kötelező

Ombudsmani vizsgálat 2017. januári beadás, 2018. május 30-i határozat Megállapítja az alapjog- és törvénysértést: felkészülési idő hiánya (jogbiztonság, felsőoktatáshoz hozzáférés súlyos sérelme; tervezet bemutatása nem helyettesíti a jogalkotást; pedagógiai programok nem tartalmazhatták a felkészítést) SNI-s kedvezmények (ellentmondásos tájékoztatás és szabályozás, lehetetlen szakértői vélemény idő hiányában) Hátrány a szakgimnáziumban (gimnáziumi 5. tárgy 4-8 órás, szakgimnáziumi akár 26 órás) Romlottak az eredmények – sérti a Gyermekjogi egyezményt a tanulók életesélyeinek nehezítése

Egyéb jogszabályi változások Szakképzés ITM-hez került Szakképzési hozzájárulás felújításra is használható Ágazati Készségtanácsok (rendelet még nincs) Ágazati Képzési Központok (KKV-k a duális képzésben) Gyakorlati oktatóknak vizsgakötelezettség minden szakmában Tanuló-előszerződés Előkészítő évfolyam lehetősége szakközépiskolában Szakképzés átalakításának kísérleti programja (Siemens)

Szomorú tények Felkészülési idő nincs a szakgimnáziumi változásokra Szakközépiskolát nem érintik a változások NAT tervezetben két mondat a szakközépiskoláról Alapítványi szakképzés művészeti kivételével szinte megszűnt (szakmaszerkezeti döntés miatt); visszafordíthatatlan Gimnáziumi érettségi utáni szakképzés drasztikusan lecsökkent Lemorzsolódás nőtt, szakképzésbe jelentkezők száma csökkent (50 ezer helyre 18 ezer fő a szakközepekbe) Elképesztő hiány szakmai tanárokból/szakoktatókból, nem szakos órák, nem induló szakképzések

Informális Alap-OKJ iskolában oktatható széles alapozású szakképesítésekre terve (Pölöskeiné Hajdúszoboszló) Szakképzési Innovációs Tanács szeptembertől (szakszervezetek) Szakközépiskolában új kerettanterv, közismeret mennyisége marad, de lesz informatika Munkaerőpiaci információs rendszer, változások a felnőttképzésben (való igények, hatékonyság irányába) – Digitális Munkaerő Program Szakmai tanárok fizetésemelése – szektoroknak megfelelő bér? (György államtitkár Tusványoson) Gimnáziumból szakgimnáziumba? (Bódis József államtitkár

Köszönöm a figyelmet! Az MPT Pályaorientációs Szakosztálya és Szakképzési Kollégiuma és a Civil Közoktatási Platform várja a szakképzésben érintetteket! juhasza49@gmail.com