Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció szeptember – óra.
Advertisements

SZÁMVITEL MSC 2012/2013 SZIGORLATI TÉTELEK Pénzügyi számviteli elemzések.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Fókuszban az önkormányzati tagsággal rendelkező szociális szövetkezetek _ A pályázatkezelői felület bemutatása.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Dr. Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató Kockázatkezelés a kapcsolatok hálójában.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
8.BESZÁMOLÁSI ÉS KÖNYVVEZETÉSI KÖTELEZETTSÉG SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÁS.
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A év értékelése és a év újdonságai
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
HÁZASSÁGI PEREK február 27. Jogász szak, nappali
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Adottságok tényszerű megfogalmazása 4.6. előadás
Valószínűségi kísérletek
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Becslés gyakorlat november 3.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Jogi alapismeretek 2013.
Értékpapír-piaci egyenes
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Projektfinanszírozás
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Kockázat és megbízhatóság
Magyar Tudományos Művek Tára
Ács Szabina Kommunikáció és Médiatudomány
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
Piaci kockázat tőkekövetelménye
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
„Visszapillantó tükörből előre”
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Számvitel I Dr. Kiss Árpád Ph.D. Bejegyzett Könyvvizsgáló
Munkanélküliség.
Környezeti Kontrolling
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Tájékoztatás a évi Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) teljesüléséről az Országos Statisztikai Tanács és a Nemzeti Statisztikai Koordinációs.
14 év szakmai tapasztalat
Pénzügyi kontrolling bemutatása
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Etikai dilemmák A Közszolgálatban
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Az állami tulajdonú társaságok számvevőszéki ellenőrzésének tapasztalatai Előadó: dr. Nagy Imre felügyeleti vezető Budapest, szeptember 27.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II. Módszertani szekció 2010. szeptember 17. 9.30 – 10.00 óra

Előadó: dr. Nagy Lajos elnökségi tag A könyvvizsgálói jelentés és a könyvvizsgáló felelőssége a gazdasági társaságokban végzett könyvvizsgálatoknál Előadó: dr. Nagy Lajos elnökségi tag

Az éves beszámoló könyvvizsgálata Az előadásomban a könyvvizsgáló felelősségét a következő terület bemutatásával szemléltetem Az éves beszámoló könyvvizsgálata Az egyszerűsített éves beszámoló könyvvizsgálata Az „átalakulás”-kor a vagyonmérleg- tervezetek, vagyonleltár-tervezetek, vagyonmérlegek, vagyonleltárak könyvvizsgálata

A könyvvizsgáló felelőssége A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért. A független könyvvizsgálói jelentésében leírt véleményéért/záradékáért. A könyvvizsgáló felelőssége a független könyvvizsgálói jelentés felhasználói felé áll fenn.

A független könyvvizsgálói jelentés felhasználói Tulajdonosok Befektetők Hitelezők (a vizsgált társaság)

A könyvvizsgáló felelőssége, hogy munkáját a magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerint végezze. A könyvvizsgálati standardok nyilvánosak, tehát a felhasználók ismerik (ismerhetik) azokat az eljárásokat, amelyet a könyvvizsgálónak el kell végezni. A könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentésben nyilatkozik erről.

A könyvvizsgáló felelőssége, hogy nem megfelelő véleményt/záradékot bocsájt ki. Véleményét nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani (indokolatlan minősített jelentés). A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kibocsátania.

Véleményét bizonyítékokkal nem tudja alátámasztani Megjelenési formája minősített független könyvvizsgálói jelentés Következménye lehet, hogy a gazdasági társaságot anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

A megszerzett bizonyítékok alapján minősített jelentést kellett volna kiadni. Megjelenési formája tiszta vagy figyelemfelhívást (esetleg korlátozást) tartalmazó független könyvvizsgálói jelentés. Következménye lehet: a felhasználókat anyagi és/vagy erkölcsi kár éri.

A piac szereplői a döntésük meghozatalakor támaszkodnak Az éves beszámolóra Az egyszerűsített éves beszámolóra A vagyonmérleg-tervezetekre, vagyonleltár-tervezetekre, vagyonmérlegre, vagyonleltárra, valamint A független könyvvizsgálói jelentésre.

A független könyvvizsgálói jelentés dátuma és felelősség összefüggése Felelősséget növeli, ha a független könyvvizsgálói jelentés dátuma eltér a pénzügyi kimutatás dátumától. Felelősséget csökkenti, ha a pénzügyi kimutatás dátuma megegyezik a független könyvvizsgálói jelentés dátumával.

A független könyvvizsgálói jelentés dátuma nem formai, hanem tartalmi kérdés Indok: a felhasználók joggal várják el, hogy a könyvvizsgáló a független könyvvizsgálói jelentés dátumáig elvégezte a fordulónap utáni események vizsgálatát és a pénzügyi kimutatás a független könyvvizsgálói jelentés dátumakor (is) megbízható és valós képet mutat.

A könyvvizsgálat hatóköre az átalakulásoknál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár-tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak), valamint Az azokat alátámasztó pénzügyi kimutatások felülvizsgálata.

A független könyvvizsgáló felelőssége az átalakulások könyvvizsgálatánál Vagyonmérleg-tervezetek, vagyonleltár-tervezetek (vagyonmérlegek, vagyonleltárak) felülvizsgálata alapján kiadott független könyvvizsgálói jelentésben megfogalmazott véleményéért/záradékáért. A magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok szerinti munka végzéséért.

Az állandó könyvvizsgáló munkájának felhasználása az átalakulások könyvvizsgálatánál A független könyvvizsgáló felhasználhatja, támaszkodhat az állandó könyvvizsgáló munkájára, ha annak szakszerűségéről meggyőződött. A független könyvvizsgáló felelősségét nem csökkenti, ha támaszkodott az állandó könyvvizsgáló munkájára. A független könyvvizsgáló kiadott jelentésében nem hivatkozhat az állandó könyvvizsgáló munkájára (pl. az éves beszámoló felülvizsgálatára kiadott független könyvvizsgálói jelentésre)

Csökkenthető-e a könyvvizsgáló felelőssége? Válasz: NEM

Kiszolgáltatott-e a könyvvizsgáló? Válasz: NEM A könyvvizsgálói kockázat csökkenthető.

Hogyan csökkenthető a kockázat? Magyar Nemzeti Könyvvizsgálati Standardok előírásainak betartásával. Személyes kockázat csökkentésének lehetősége a társaságban végzett könyvvizsgálati munkával.

„A cselekvésért való felelősséggel szemben ott áll a nem cselekvésért való felelősség. (Lengyel József)

Köszönöm a figyelmet.