Minimális intervenció az alapellátásban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szenvedélyek fogságában - a dohányzás
Advertisements

Dohányzás Európában az elkerülhető halálesetek kiváltó okainak listáját a dohányzás vezeti. A dohánytermékek egészségkárosító hatásával azonban egyre többen.
A TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL REFORMÁTUS KOLLÉGIUM KÉZDIVÁSÁRHELY Október - December 2011.
Központi Statisztikai Hivatal
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
az általános iskolákban
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
A rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Leszokás a dohányzásról
A dohányzás visszaszorítása érdekében megvalósuló program Segítség - a dohányfüst - mentes életért május 31.
Mire jók a szűrővizsgálatok?
A „TINIK LEMONDANAK A DOHÁNYZÁSRÓL” BARÓTI SZABÓ DÁVID ISKOLAKÖZPONT BARÓT Február - Március 2011.
A Magyar Vöröskereszt tevékenysége Pest megye népegészségügyében
DOHÁNYZÁS LESZOKÁS TÁMOGATÁSI MÓDSZEREK
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Egészségpolitika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Semmelweis Egyetem ÁOK Családorvosi Tanszék
Társadalmi szerepvállalás
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Kiss Judit, Kerek Judit, Galgóczi Dóra, Lőrik Eszter
A leszokás támogatás farmakoterápiája
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Dohányzás okozta mrgbetegedések és halálozás
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
Nők egészsége - védőnők egészsége Nők egészsége – védőnők egészsége Bózsváriné Ferencz Irén és Cieslarné Nádasdi Katalin védőnő Kőbányai.
A Magyar Köztársaság kormánya
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
Modellértékű programok a szenvedélybetegek ellátása területén.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
Készítette: A No cigi csapata
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Egészségesek a roma nők?
INNOVÁCIÓ A GYAKORLATBAN Alapellátás új minőségben
Magyar Közgazdasági Társaság Vándorgyűlése, Pécs, 2011 szeptember 30.
A dohányzás leszoktatás programja Horváth Hajnalka Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
Kedvezményes ajánlat a Biorezonanciás dohányzás leszokást elősegítő kezelésre Gyógyerő Egészségközpont Oláh Tamás e.v. tel:
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Dohányzás.
Milovecz Ágnes–PTE KTK Király Ágnes–PTE KTK Poór József–SJE GTK
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

Minimális intervenció az alapellátásban Horváth Hajnalka OSZMK Alapellátás - Megyei Szakfőorvosi Értekezlet, Egészségügyi Minisztérium Budapest, 2007.11.21

Dohányzás Ma Magyarországon népegészségügyi szempontból az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma a dohányzás, mely évente mintegy 28 ezer ember halálát okozza. Káros hatásai nem csupán magát a dohányost, hanem a közvetlen környezetében élőket(nők,gyermekek) is egyaránt érinti. Bizonyított tény, hogy a passzív dohányzás hasonlóképpen káros, mintha valaki maga szívja a cigarettát.

A dohányzás okozta halálozás Magyarországon Magyarországon 2000-ben 134 700 halálesetből 28 600 - azaz minden ötödik haláleset - közvetlenül a dohányzásnak volt tulajdonítható A dohányzással összefüggő többlethalálozásból 17 800 (64%) a 35 - 69 éves korosztályban fordult elő Ezen dohányzó embereknek az életét a cigaretta átlagosan 21 évvel rövidítette meg. Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet – Dohányzás megelőzési és leszokást segítő programok – www.oefi.hu

A dohányzás okozta betegségben meghaltak száma világszerte (xmillió) Forrás: Érdemes e leszokni a cigarettáról ? Dr. vadász Imre, Országos Egészségfejlesztési Intézet, Budapest

Naponta dohányzók aránya Magyarországon a felnőtt népességben I. Forrás:http://www.ode.hu/ode/pdf/ODE%20dohanyzasmonitor%202006.pdf

Naponta dohányzók aránya Magyarországon a felnőtt népességben II. Forrás:http://www.ode.hu/ode/pdf/ODE%20dohanyzasmonitor%202006.pdf

A dohányzással kapcsolatos magyarországi szabályozás Célja: Az európai uniós célkitűzéseknek megfelelően a dohányzás visszaszorítása, valamint a nyilvános és zárt helyeken történő (teljes) dohányzási tilalom fokozatos bevezetése.

A dohányzással kapcsolatos szabályozás az Európai Unió tagállamaiban

A minimális intervenció Célja: A felnőtt dohányosok számottevő csökkentése, ezáltal a dohány, illetve a dohányzás okozta morbiditás/mortalitás kedvező befolyásolása

Miért az alapellátás? orvos - beteg találkozás rendszeres(akár több évtizeden át tartó) páciens - orvos kapcsolat az alapellátásban dolgozó szakemberek szaktudása - bizalom a páciensek részéről

Az alapellátás feladatai a minimális intervenció tükrében Tájékozódás – dohányzási szokások! Tanácsadás – minden egyes dohányos számára, hogy hagyja abba! Támogatás - a döntés meghozatalában! Tevékeny követés - lehetőség szerint folyamatos legyen!

Tájékozódás dohányzási szokások felmérése, dokumentálása - dohányzási státusz vitális paraméterek nikotinfüggőség mértéke

A dokumentáció naprakész vezetése! Dohányzási státusz dohányzási szokások: dohányzás kezdete,cigaretta(füstszűrős/szűrőnélküli) minőség/mennyiség káros hatások ismerete: élettani - rákkeltő - esztétikai hatás passzív dohányzás: családtagok jelenléte leszokás: leszokási próbák, módszerek A dokumentáció naprakész vezetése! A kérdőív mellékelve

Személyre szóló tanácsadás betegek felvilágosítása - egyén,mint individuum tájékoztató anyag - dohányzás káros hatásai : nők / férfiak betegségek - dohányzás leszokás - lehetőségek ismertetése a dohányzás abbahagyásának javaslata legyen határozott, de együttérző és barátságos

Támogatás támogatás a környezettől - háziorvos,család,barátok Ha a dohányos ember le akar szokni, szüksége van segítségre!

Tevékeny követés kontroll – folyamatos kapcsolat, segítségnyújtás visszajelzés a beteg/család részéről

Dohányzásról leszokást segítő intézményrendszer Magyarországon jelenleg 106 helyen

„A beteg azzal teheti a legtöbbet a saját egészségéért, ha abbahagyja a dohányzást. Az orvos azzal teheti a legtöbbet betege egészségéért, ha segít neki ebben.” Sir John Crofton

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!