Halmazállapot-változások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gázok rendezetlen hőmozgást végző részecskékből állnak. A Brown-mozgás a porszemek, virágporok és más apró testecskék rendezetlen mozgása. Ezt az atomi.
Advertisements

A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
FIZIKA Alapok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Halmazállapot-változások
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Energiatakarékos megoldások Név: Szamosi Rozina Felkészítő tanár: Kiss Csaba Iskola: Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, Pusztavacsi Tagintézménye Cím:
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
Energiahordozók keletkezése Szén Kőölaj, földgáz.
Az erő def., jele, mértékegysége Az erő mérése Az erő kiszámítása Az erő vektormennyiség Az erő ábrázolása Támadáspont és hatásvonal Két erőhatás mikor.
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A Levegő összetétele.
Vörösiszap vizsgálata talajtani felhasználás céljából
Energetikai gazdaságtan
Vezetékes átviteli közegek
1. témazáró előkészítése
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Mérése Pl. Hőmérővel , Celsius skálán.
Hőtani alapfogalmak Halmazállapotok: Halmazállapot-változások:
Természeti erőforrások
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
HŐTÁGULÁS.
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Szilárdságnövelés lehetőségei
A gázállapot. Gáztörvények
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
Fémes kötés, fémrács.
Mozgás ès nyugalom - Armeanu Ildiko.
Komplex természettudomány 9.évfolyam
A hőmérséklet mérése.
Készítette: Porkoláb Tamás
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
VákuumTECHNIKAi LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK
A mozgási elektromágneses indukció
Idojaras szamitas.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Legfontosabb erő-fajták
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
Az energia.
B.Sc. / M.Sc. Villamosmérnöki szak
AZ OKOSHÁZAK BEMUTATÁSA
SZLOVÁKIA ÉGHAJLATA PODNEBIE SLOVENSKA
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
MŰSZAKI KÉMIA 1. TERMODINAMIKA ELŐADÁSOK GÉPÉSZMÉRNÖK HALLGATÓKNAK
Elektromos alapjelenségek
Időjárási-éghajlati elemek: a hőmérséklet, a szél, a nedvességtartalom, a csapadék (tk. 100 – 108. oldal) FÖLDRAJZ.
A légkör anyaga és szerkezete
Új pályainformációs eszközök - filmek
Fényforrások 3. Kisülőlámpák
szabadenergia minimumra való törekvés.
Hőtan Összefoglalás Kószó Kriszta.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Emlékeztető/Ismétlés
A mérés
Az elektromágneses indukció
Zsugorkötés Kötés illesztéssel zsugorkötés
Hagyományos megjelenítés
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Időjárás, éghajlat.
Egyenletesen változó mozgás
Halmazállapot-változások
Előadás másolata:

Halmazállapot-változások

(Otthon NE próbáld ki, ezért a videó, hogy megnézd!) Halmazállapotok Szilárd: vas, jég,… Folyékony: víz, olaj,… Légnemű: oxigén, xenon,… Plazma: napszél (lásd sarki fény), a látható Világegyetem 99%-a. PLAZMA ELŐÁLLÍTÁSA (Otthon NE próbáld ki, ezért a videó, hogy megnézd!) https://www.youtube.com/watch?v=EV0vaRCrpko

Plazma - érdekességek Létrejöttéhez 10.000 Kelvin vagy magasabb hőmérséklet szükséges. Ilyen mennyiségű energiánál az atomokról elektronok szakadnak le. Kiváló elektromos vezetővé válik az anyag, valamint kölcsönhatásba lép az elektromágneses mezőkkel is. Magfúziós energiatermelés megvalósítására adnak egyszer lehetőséget. Ilyen halmazállapotú például a Nap, valamint a kilövellt napszél, amely hatására a sarki fény is kialakul. Hétköznapokban a gyors égések során egy-egy láng felvillanás során is plazma kilövellés történik. Napjainkban vonják be az EU-ban a fémszálas izzólámpákat és helyettük kompakt fénycsöveket lehet vásárolni. Ezekben gáz található. Működési elvük a gázkisülés jelenségen alapul. A gázkisülésekben a gáz ionizálódik, tehát plazma keletkezik. A fénycsövek előnye az energiatakarékosság, hátránya, hogy az általa kibocsátott fény vibrál, ami az emberi szemnek nem jó.

Endoterm és exoterm reakciók Endoterm: hő felvétellel járó reakció. Energia elvonó folyamat. Exoterm: hő leadással járó reakció. Energia termelő folyamat. Lásd a kémiában: https://www.youtube.com/watch?v=7zSRorI1Ttc https://www.youtube.com/watch?v=of_Px10WyeI

Az olvadás Definíció(olvadás): Olyan halmazállapot-változás, amely során a szilárd anyag folyékony halmazállapotúvá válik. Azt a hőmérsékletet, melyen a szilárd anyag megolvad, olvadáspontnak nevezzük. Definíció(olvadáshő): Az a mennyiség, amely megmutatja, hogy 1 kg tömegű szilárd anyag megolvasztása közben mennyi „hőt vesz fel”. Jele: Lo Mértékegysége:J/kg;KJ/kg

𝑄= 𝐿 𝑜 ∙𝑚 Olvadáshő Kiszámítása: Hőmennyiség = Olvadáshő * Anyag tömege 𝑄= 𝐿 𝑜 ∙𝑚

A fagyás Definíció(fagyás): Olyan halmazállapot-változás, amely során a folyékony anyag szilárd halmazállapotúvá válik. Azt a hőmérsékletet, melyen a folyékony anyag megszilárdul, fagyáspontnak nevezzük.

𝑄= 𝐿 𝑜 ∙𝑚 A fagyáshő A víz egyedi viselkedése- horgászok figyelem! Fagyáskor térfogata nő, sűrűsége csökken, a víz +4 Co-on a legsűrűbb, ezért ez a vízréteg süllyed a legmélyebbre állóvizekben!

A párolgás Definíció(párolgás): Olyan halmazállapot-változás, amely során a folyékony anyag légnemű halmazállapotúvá válik. Ez a folyamat mindig a folyadék felszínén megy végbe. Párolgás során a folyadék belső energiája csökken.

A párolgás függ Minden folyadék párolog, függetlenül a környezet hőmérsékletétől! Persze a hőmérséklet növekedésével a párolgás mértéke is növekszik! Függ a hőmérséklettől! Gyorsabb, ha nagyobb a párolgó felület! Függ a felület nagyságától! Valamint függ az anyagi minőségtől!

A forrás Definíció(forrás): Olyan halmazállapot-változás, amely során a folyékony anyag nem csak a felszínen, hanem a folyadék belsejében is van párolgás, gőzképződés. Azt a hőmérsékletet, melyen a folyadék forrni kezd, forráspontnak nevezzük. Definíció(forráshő): Az a mennyiség, amely megmutatja, hogy 1 kg tömegű anyag elforrása közben mennyi „hőt vesz fel”. Jele: Lf Mértékegysége:J/kg;KJ/kg

A forrás 𝑄= 𝐿 𝑓 ∙𝑚

A lecsapódás Definíció(lecsapódás): Olyan halmazállapot-változás, amely során a légnemű anyag folyékony halmazállapotúvá válik. Mesterségesen előidézett lecsapódási folyamat például a desztillálás.