ÉLELMISZER TERMÉKEK MINŐSÉGE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A nitrogén és vegyületei Nobel Alfred Készítette: Kothencz Edit.
NETA Készítette: Lampert László főhadnagy. Jogszabály évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról évi CIII. törvény a népegészségügyi.
C körforgalom, NPK körforgalom és a környezet. A szén körforgalma.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság társadalmi jelentősége.
PUREX Phase-2 Program. REGENER Á L Á S É S A SZERVEZET Ú JRA FORM Á BA HOZ Á SA.
Olaj mint életünk szerves része A napraforgóolaj: a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék Olíva olaj: Legegészségesebb.
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
TIENS DiCHO Csodás otthon DiCHO termékekkel. DiCHO Di Di – jelentése: csökkentés Cho Cho – jelentése: házimunka A DiCHO tehát a házimunkák könnyed csökkentését.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
A PAPRIKA, MINT NÉPÉLELMEZÉSI CIKK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Karácsonyi fűszerek. A karácsony az egyik legszebb ünnepünk. Az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
MONIN Új likőr kollekció  A MONIN elindította ÚJ lik ő r kollekcióját  ÚJ dizájn: új címke és kupak  Modern megjelenés, jobban képviseli a MONIN brand-et.
Észterek. Észterek származtatása ecetsav+etil-alkohol↔etil-acetát + víz cc. kénsav, mint katalizátor melegítés.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Bioüzemanyagok bioetanol biodízel.
A SZÖVET Szerveink szövetekből állnak!
FÉNYMÁSOLÓ TÖRTÉNETE.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
A Levegő összetétele.
Egészséges táplálkozás
Fehérjék szabályozása II
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
VI. Főcsoport elemei és vegyületei
A fémek korróziója.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Költséghatékonyság a vendéglátásban
Sejtbiológia.
Húsvéti béles hozzávalók
Colorianne Reinforce-B
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Növények világa.
H+-ATP-áz: nanogép.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
Csontvelő vizsgálat – STERNUMPUNCTIO.
E G E R S Z A L Ó K.
Életfeltételek, források
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Alkálifémek.
A VÍZ.
A hétköznapok kémiai biztonsága
Új pályainformációs eszközök - filmek
25. AFRIKA GAZDASÁGA.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
26. IPAR.
ÉLELMISZERIPARI ÁRUK MINŐSÉGE
A mozgás szervrendszere
Készletek transzformációja
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
2. csoport: Alkáliföldfémek
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Vitaminok jelentősége
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
USA mezőgazdasága.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
TUDJON MEG TÖBBET AZ XS™ POWER DRINK ENERGIAITALRÓL!
TUDJON MEG TÖBBET AZ XSTM POWER DRINK ENERGIAITALRÓL!
Bevezetés a kémiába 9. évfolyam.
Miért veszélyes a gyógyszerhamisítás?
Előadás másolata:

ÉLELMISZER TERMÉKEK MINŐSÉGE Harmadik előadás 26.12.2018 Sapientia EMTE

Az élelmiszerek alkotóelemeinek szerepe Alaptápanyagok (sejtépítő és energiát adó anyagok) Kiegészítő tápanyagok (anyag- és energiaforgalmat biztosító anyagok) Kísérő (járulékos) anyagok (íz, illat, aroma, szín, állományjavító anyagok) 26.12.2018 Sapientia EMTE

KIEGÉSZÍTŐ TÁPANYAGOK Vitaminok: Vízben oldódó vitaminok Zsírban oldódó vitaminok Ásványi anyagok: Fémes elemek és vegyületek Nemfémes elemek és vegyületek Mikroelemek 26.12.2018 Sapientia EMTE

Vízben oldódó vitaminok - C aszkorbinsav - B1 tiamin - B2 riboflavin - B6 piridoxin - B12 litamin - H biotin - Nikotinsav (niacin) - Folsav - Pantoténsav 26.12.2018 Sapientia EMTE

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK A, retinol, retinolekvivalens D, kalciferolok E, tokoferolok K, fillokinon és menakinon 26.12.2018 Sapientia EMTE

ÁSVÁNYI ANYAGOK Fémes elemek és vegyületek Na, és NaCl K, Ca, Mg, Na/K+Ca/Mg=1 Fe, Al, Sn, Pb, Cd – mérgező fémek Mikroelemek (Zn, Mn, Co, Mo, Cr, Ni, V) Nem fémes elemek és vegyületek Foszfor Kén Halogének (Cl, F, I) 26.12.2018 Sapientia EMTE

Elemek élettani szerepe Elem, ion Legfontosabb feladataik Nátrium és klorid A vízháztartás szabályozása, izom- és idegingerlékenység Jód A pajzsmirigy hormonjának alkotórésze, a normális pajzsmirigy működéséhez szükséges. Kálium Sejtek elektromos potenciáljának fenntartása, szív és izomműködés Kobalt A kobalamin alkotórésze Kalcium Csont- és fogképződés, idegek ingerelhetősége, izomműködés Króm Valószínűleg az inzulin izomsejteken való kötödésének egyik faktora Magnézium Számos enzim működéséhez szükséges. Nagy energiatartalmú foszfátvegyületek képzése Mangán, molibdén, réz Porcok képződésében. Nélkülözhetetlen oxidációt végző egyes enzimekben, részvétel az oxidációs folyamatokban Foszfor Csont- és fogképződés. Energiaszolgáltató és más anyagcsere folyamatok Szelén Sejthártya védelme, peroxidáció gátlása. Cink Beépül az inzulinba, a szén-dioxidszállítást, és a hidrogénátvitelt szabályozó enzimekbe. Vanádium A zsíranyagcsere szabályozásában vesz részt   Fluor Fogzománc képződése, csontképződés Vas Oxigénszállítás, oxidálást végző enzimek alkotórésze 26.12.2018 Sapientia EMTE

KÍSÉRŐANYAGOK Íz Illat Aroma Állományjavító Színanyagok 26.12.2018 Sapientia EMTE

ÍZANYAGOK ÉS ÍZEK Édesítőszerek Sós ízt adó anyagok Természetes Répacukor, szőlőcukor, gyümölcscukor, malátacukor, invertcukor, tejcukor, keményítőszörp, mannit, szorbit, xilit Mesterséges Szacharin, Krisztallóz, Ciklamátok, Aszpartam, Nutrasweet Sós ízt adó anyagok Konyhasó, kálium-citrát 26.12.2018 Sapientia EMTE

ÍZANYAGOK ÉS ÍZEK Savanyú ízt adó anyagok Adipinsav (édesítőtabletták, sópótlók, gyümölcsfagylaltok) Almasav (gyümölcs- és főzelékkészítmények, üdítőitalok, italporok, sütemények) Borkősav (lekvárfélék, cukorkafélék, édesítőtabletták, csokoládéáruk, üdítők, italporok, gyümölcslevek, szörpök,, stb.) Citromsav (édes- és sütőipari termékek, gyümölcs- és főzelékkészítmények, üdítőitalok, italporok, sajtok, tejes italok, ízesített joghurtok, likőr- és pálinkakészítmények, stb.) Ecetsav ( zöldség- és gyümölcskészítmények, savanyúságok, mustár, ketchup, majonéz, érlelt sajtok, aszpikos hústermékek, margarin, sütőipari termékek, stb.) Orto-fofszforsav (érlelt sajtok, kakaópor, üdítőitalok) Glukono-deltalakton (szalámi- és kolbászfélék) Tejsav (zöldség- és gyümölcskészítmények, savanyúságok, húskészítmények, sajtok, üdítőitalok, kemény cukorkák, édesipari termékek, stb.) Citrátok (sütőipari termékek, zöldség- és gyümölcskészítmények, Pudingporok, italporok, ömlesztett sajtok, vörösáruk, felvágottak, pácolt húsok, fél- és teljes húskonzervek, gyümölcszselék) 26.12.2018 Sapientia EMTE

ÍZANYAGOK ÉS ÍZEK Keserű ízt adó anyagok Csípős ízt adó anyagok Koffein (kávé, tea) Teobromin (kávé, tea, kakaóbab) Teofillin (kávé, tea) Kinin (kínafa kérgében – tonik jellegű italokhoz használják) Heszperidin (éretlen narancs héja) Csersav (túlfőzőtt tea) Lupulon (komlóban) Humulon (komlóban) Csípős ízt adó anyagok Kapszaicin (paprika) Piperin piperidin (bors) Mustárolajok (mustármag, torma) Diallilszulfid (vöröshagyma, fokhagyma) Diallil-diszulfid (vöröshagyma, fokhagyma) 26.12.2018 Sapientia EMTE

Illat- (szag-) anyagok Illatok (szagok) Kellemes Éteres Bűzös Pikáns, zamatos Gumiszerű Égető, csípős 26.12.2018 Sapientia EMTE

Illat- (szag-) anyagok Vegyület neve Illata, aromája Benzaldehid Mandula Vanillin Vanília Etilvanillin Diacetil Vaj Etilacetát Körte, málna Amilacetát Császárkörte Vajsavas etilészter Ananász Kumarin Friss széna Izo-amilacetát banán 26.12.2018 Sapientia EMTE

Élelmiszer-színezékek Szervetlen pigmentek: Alumíniumpor, kalcium-karbonát, titán-dioxod, vas-oxidok és oxihidrátok) Különleges célra használt pigmensek: Brillantzöld, metilibolya – húsok és sajtok pecsételésére Litholrubin BK sajtviasz festésére Indantrénkék, ultramarinkék – cukorfehérítésre Természetes és természetes eredetű élelmiszer-színezékek: Annató(narancs), antociánok (piros-kék), céklapiros (piros), Karotinok (sárga-narancs), klorofill (zöld), kurkuma (sárga), riboflavin(sárga), sáfrány (sárga) Aktív szén (fekete), Karamell (sárga-barna), Karminsav (piros) 26.12.2018 Sapientia EMTE

Állományjavító és módosító anyagok Szénhidrát alapú gélképzők Pektin Amilóz Amilopektin Karboxi-metil-keményítő Fehérje alapú gélképzők Lecitin Zselatin Kazein Állományjavítók Mono és digliceridek Polifoszfátok Glicerin 26.12.2018 Sapientia EMTE