Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék A Veszprémi Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar kutatási-fejlesztési tevékenysége kétszázéves múltra nyúlik vissza. Az õsi Georgikon az oktatás mellett a kornak megfelelõ szintû, a mezõgazdaság valamennyi területére kiterjedõ kutató-fejlesztõ tevékenységet is folytatott. Az elmélet és a gyakorlat összekapcsolására való törekvése miatt jelentõs hajtóereje volt a mezõgazdaság és a biológia korai XIX. századi fejlõdésének.
Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc Takarmányosok: Dr. Wágner László egyetemi docens Dr. Dublecz Károly egyetemi docens Dr. Pál László tanársegéd Dr. Bartos Ádám tanszéki mérnök Stiller Szilárd PhD hallgató
Oktatási tevékenység Agrármérnök Agrárkémikus mérnök Gazdasági agrármérnök Növényorvos Vendéglátó és szálloda Környezetmérnök Kötelező tárgyak Takarmányozástan (2+2; 4) Takarmányozás technológia (2+2; 3) Takarmánykémia és technológia (1+2;4) Táplálkozás és élelmezéstan Élelmiszerek tartósítása
Választható tárgyak: Monogasztrikusok takarmányozása Kérődzők takarmányozása Takarmányanalitika Lótakarmányozás és tartástechnológia Lovasturizmus Lovaskultúra és hagyományok Táplálkozásélettan Human nutrition Élvezeti élelmiszerek Takarmány és élelmiszer analitika
Kutatási programok
Dr. Wágner László Takarmányok mikroelem meghatározásának módszertani vizsgálata. Takarmányaink toxikus mikroelem (Pb, Cd, Hg, As) terhelése. Zsírsavak meghatározásának módszertani vizsgálata. Élelmiszereink zsíroldható vitamintartalmának (A,E) meghatározása. Takarmányok, élelmiszerek triptofán-tartalmának meghatározása.
Dr. Dublecz Károly Toxin megkötő anyagok hatékonyságának in vitro vizsgálata A takarmány ochratoxin-tartalmának hatása broiler csirkék termelésére, anyagcserjére és a szövetek toxin szintjére. Baromfitakarmányok energiaértékelésének továbbfejlesztése Baromfitakarmányok fehérjeértékelése, aminosav-forgalom. Alternatív növényi eredetű fehérjeforrások felhasználásának lehetőségei a baromfi-takarmányozásban. Broiler szülőpár állományok termelésének javítása takarmányozással Hűtött baromfi termékek mikrobiológiai paramétereinek változása a hűtési hőmérséklet függvényében.
Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő
Kutatási feltételrendszer Laboratórium Új műszerek: WICAM toxin mérő műszer Fiber Cup rostmeghatározó atomabszorpciós készülék gázkromatográf spektrofotométer