Szeretettel köszöntjük

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Ökoiskola cím elnyerése előtt és után
Helyi Érték- Értékhely! KEOP CELODIN Zalai Alapítvány.
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
A Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, mint Ökoiskola
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
TAPASZTALATOK AZ ÓVODAI NEVELÉS GYAKORLATÁBAN
Ökoiskola Készítette:Horváth Eliza Anna Felkészítő tanár:Marton Anikó
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A „segítő tanár” rendszer működése az Új Buda Alma Mater-ben Turányi Zsófia Budapest február.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
ÖKO iskola, de hogyan?. Miért akart az iskola pályázni? Iskolai élet TevékenységekPÁLYÁZAT Fenntartói támogatás.
ÖKOISKOLA A HERNÁD ÉS A BÁRSONYOS ÖLELÉSÉBEN Bőcsi Általános és Szakiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
TÁMOP 3.2.2/08/A/1 A közoktatás modernizációját támogató hálózatfejlesztés a Közép-Magyarországi régióban.
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …

TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Közép - Dunántúli Régió Zöld Óvoda Bázisintézmény tevékenységei
Alapiskola A szentpéteri iskolákról, illetőleg keletkezésükről néhány adat áll csak rendelkezésünkre ig csupán egy tanteremből állt az iskola. A.
Körlánc Egyesület.
A Köztársaság Téri Óvoda bemutatása
Óvodánk 6 csoportos, 135 férőhellyel rendelkezik.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Az óvodai tevékenységterv
Szeretettel köszöntöm
PROGRAM.
Biztos Kezdet Gyerekházak
ÚT AZ ÖRÖKÖS ZÖLD ÓVODÁHOZ
A Kikelet Waldorf Óvoda Pályázata
Összegzés a pályázatok tükrében, a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címek elnyeréséhez vezető útról Katóné Antal Yvette.
Ötletek, javaslatok a kritériumok dokumentum szintű beépítésére
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
„A Zöld Óvoda megvalósult gyakorlata”
Ötletek, javaslatok a kritériumok teljesítését szolgáló szükségletek, célok és megjelenő igények szintjén Budapest, 2014.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Ökoiskola? Károlyi a régióban. Gyermekvédelem EGYÜTT A DROG ELLEN Az egész iskolát átfogó program: - szülők - tanárok - diákok részére előadásokat szerveztünk.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Budapest, A „fenntarthatóság” alappillérei Környezetvédelem Társadalom Gazdaság Megvalósulásának alapvető feltétele a szemléletváltás.
Koncz Róbert március 26. Rekreációs kert kialakítása a Prologis Harbor Parkban - avagy a természet betörése az iparterületre III. Greennovációs Nagydíj.
 Nógrádmarcal Nógrád megyében, Balassagyarmattól 10 km-re található zsák település  A Cserhát hegység északi nyúlványának szélén, az Ipoly völgyének.
Összeállította: Szabó Ilona
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
A köznevelési intézmények művészetpedagógiai módszertani megújítása
Barcsák Marianna - KPSZTI
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
Probléma fa Okozat Ok kevés a gyermek az óvodában
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Szeretettel köszöntjük Meséskert Tagóvodánkban CzVETNICS RITA – TAGÓVODA VEZETŐ

Alapítástól napjainkig A Meséskert Tagóvoda élettörténetében hat évszám meghatározó jelentőségű a működés tekintetében: 1954. év a Napköziotthonos Óvoda alapításának kezdete a Hegedüs Gyula utca 5. szám alatt, 1978. év a lakásóvodához a Szent István körút 2. szám alatt lévő lakásóvoda került, 1997. év a lakásóvodák felszámolása következtében a meglévő 6 csoportos óvoda átköltözött a Kassák Lajos u. 17. szám alatt lévő nagy udvarral rendelkező épületbe, 8 óvodai csoporttal folytathatta működését az óvoda, 2004. 50 éves óvoda megkapja a Meséskert nevet 2014. év költözés a Kresz G. u. 20/a szám alatti iskolaépületbe, 2016. évben az új, 16 csoportos passzív épületet vehették birtokukba a gyerekek-dolgozók egyaránt.

A passzív házról Európai minősítéssel rendelkező passzív épület Belső levegőztető rendszer Mennyezet fűtés- fal hűtés Fényáteresztő árnyékolók használata Fénybeömlő nyílás Mozgás-és fényérzékelő led világítás 2 udvar 2 tornaterem Zöld növények az udvaron és tetőkertben- locsolórendszer Biztonságos épület: élvédők, csúszásgátló burkolat, napvitorlák, videó-kaputelefon

Külső megjelenés + belső tartalom A pedagógiai programunk és a módszertani útmutató összhangja az innovatív, befogadó és „zöld szemléletű” pedagógiai attitűddel A közösen megfogalmazott, és elért célok, egységes szemlélet és látásmód A belső tartalomhoz méltó, azt támogató külső – épület által biztosított- megjelenés és modern megoldások

A „Zöld Óvoda” kritériumrendszere 1. Az óvoda szellemiségében a környezeti nevelés alapján működik (P P -kiemelt feladata) Helyzetelemzés: helyi, regionális környezetvédelmi és egészségügyi szervezetek, a civil szerveződések, a társintézmények, a szülői közösség stb. helyi stratégiájára, terveire. célok, feladatok megfogalmazásában természet- és környezetvédelmi feladatok kiemelten szerepelnek a helyi adottságok alapján A nevelőmunka tervezésében, a megvalósítás gyakorlatában megtalálhatók a környezeti nevelés elvei, tartalmi jellemzői - kirándulások szervezése, tevékenységen alapuló tapasztalatszerzés, differenciálás, pedagógusok módszerei, mit miért hogyan kérdések megválaszolása-

A „Zöld Óvoda” kritériumrendszere 2. Hagyományok ápolás- szülőkkel Zöld jeles napok megünneplése Fenntarthatóság: intézményi szinten mindenki közreműködésével- pozitív mintaadás- Továbbképzések: környezeti nevelés, egészséges életmódra nevelés Az óvoda épülete, csoportszobák berendezése (környezetbarát szemléletmód mélyítése) Az óvoda udvara: növények, játékok Szelektív hulladékgyűjtés Szakirodalom bővítése Kommunikáció- partnerek felé

Tevékenységek, amit a Zöld óvoda jegyében végzünk Csoportszobák kialakítása Az udvar tervezése, kialakítása, „zöldítése” Kertek létrehozása: gyógynövény, virágos-és zöldséges szelektív hulladékgyűjtés Zöld jeles napok megünneplése Meséskert környezeti nevelési alapítvány működtetése

Tevékenységek, amit a Zöld óvoda jegyében végzünk Madár-ovi program- Madárbarát óvoda cím 2012 Kirándulások szervezése- egész napos kirándulás, múzeum látogatás Egészségnapok szervezése: szülőkkel Állatkerti programok szervezése, örökbefogadás minden évben- szavazással Takarékossági tevékenységek: Passzív ház, mint a takarékosság legfőbb segítője

A „zöld óvoda” szépítése Zöld területek biztosítása- az udvar kialakítása Energiatakarékosság Fenntarthatóság Tornatermek, tetőkert a mozgáshoz Terek a szülőkkel szervezett programokhoz Modern eszközök- interaktív tábla- a tudás bővítésére

Eredményeink, sikereink!

Köszönjük a figyelmet!