A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Advertisements

T ű zvédelmi M ű szaki Irányelv Fire Protection Technical Guideline Azonosító: TvMI 6.1: Beépített t ű zoltó berendezések tervezése, telepítése.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
KIÜRÍTÉS. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK A kiürítésre számításba vett útvonalon körforgó, toló, billenő és emelkedő zsalus rendszerű, valamint csak fotocella elven.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
KÖVETELMÉNY, ELVÁRÁS MEGNEVEZÉSTARTALOM EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETELMÉNYJÓ ÁLLÓKÉPESSÉG EGÉSZSÉGES IDEGRENDSZER ÉP HALLÁS, ÉRTHETŐ BESZÉD KIZÁRÓ OK: MOZGÁS ÉS.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
1 VIII. VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL A KIVITELEZÉSIG VASÚTI PÁLYÁS MÉRNÖKTOVÁBBKÉPZŐ Magyar Mérnöki Kamara Budapest, EU támogatású projektek.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
Energetikai tanácsadás Tervezés Energetikai tanúsítás Komplex kivitelezés Megvalósítási tanulmány Projekt finanszírozás Több mint 400 db kivitelezés több.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Open SKM Agency Kft. - „...a nyílt szabványok választása egyértelműen okos üzleti döntés...” „... az EU nem válhat a zárt forráskód rabjává,
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Dr. Pók László SZECSKAY ÜGYVÉDI IRODA Köthetünk-e útján szerződést? „INFORMÁCIÓVÉDELEM MENEDZSELÉSE” LXII. SZAKMAI FÓRUM szeptember.
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési.
A év értékelése és a év újdonságai
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
A szakiskolák aktuális problémái
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Dobrik-Lupták Sára szeptember 19.
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Energetikai gazdaságtan
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
SZÁMVITEL.
Kereskedelmi szerződések joga
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Hagyományos megjelenítés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Szabálytalanságkezelés
Üzlezi információelemző specializió
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából Kruppa Attila A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából

OTSZ 2005  Az V. fejezet 39. paragrafus:   (4) A tűzvédelmi szempontból jelentős villamos fogyasztók (füstmentes lépcsőház gépészete, hő- és füstelvezető berendezés, stb.) működését tűz esetén legalább 1 órán át kell biztosítani. (5) A tűzvédelmi célú gépészeti berendezések energiaellátását biztosító villamos kábelek működőképességét az adott berendezésre előírt kötelező működési időtartamig biztosítani kell.

Működőképesség fenntartása tűz esetén A megvalósítás műszaki lehetőségei • Csatornákban, illetve aknákban elhelyezett kábelrendszerek • Kábelrendszerek integrált funkciótartással • Bevonattal, burkolattal ellátott kábelrendszerek • Aknában vagy csatornában elhelyezett, illetve integrált funkciótartással bíró tokozott sines elosztók

Kábelrendszerek integrált funkciótartással Mit értünk integrált funkciótartással bíró kábelrendszer alatt? Kábel és vezeték integrált funkciótartással + Kábeltartó szerkezet integrált funkciótartással = Kábelrendszer integrált funkciótartással a DIN 4102 T.12-nek megfelelően

Tűzterhelési vizsgálat: Eupen Kábelművek AG - OBO Bettermann Az Eupen AG szíves támogatásával

Tűzterhelési vizsgálat Tűzálló kábelezés a tűzállósági vizsgálat előtt és után

Aktuális helyzet A tűzálló kábelezés fogalma széles körben ismert, a gyakorlatban egyre többször kiviteleznek ilyen rendszereket.

A problémák elsődleges forrása: Aktuális helyzet A problémák elsődleges forrása: A tartószerkezet (szemben a kábellel) csak a megfelelő helyszíni szerelés következtében válhat tűzállóvá!

Esettanulmány I

Esettanulmány II

Esettanulmány III

Esettanulmány IV

Esettanulmány V

Esettanulmány VI

Kivitelezett munkák értékelése - Az épületszerkezet, amihez rögzíteni kell a kábelezést, nem tűzálló (pl. trapézlemez) A tűzállóságot leeső építőelemek negatívan befolyásolják A dübelek nem tűzállóak, vagy nem megfelelőek A tűzálló tartószerkezet kialakítása nem felel meg az engedélyezettnek

Kivitelezett munkák értékelése - Az alkalmazott kábel típusa nem felel meg az engedélyezettnek (Kábelspecifikus rendszer esetén) A tartószerkezeteket túlterhelik A kábelkötések kialakítása nem tűzálló Hiányos a dokumentáció

A problémák keletkezési helye: Tervezők Hiányos adategyeztetés a különböző szakágak között. Az elkészült villamos terv nem tartalmazza a munka további fázisainak szakszerű előkészítését és kivitelezését lehetővé tevő információkat.

A problémák keletkezési helye: Kereskedők A villamos tervek hiányos anyagkiírása alapján adnak a kivitelezőknek árajánlatot. A tervek hiányosságait akkor sem szívesen korrigálják, ha erre van lehetőségük (Ok: félelem a konkurrencia olcsóbb ajánlatától)

A problémák keletkezési helye: Kivitelezők Hiányos villamos tervek és alulméretezett költségvetés birtokában kivitelezik a rendszert. Nem ismerik a tűzálló kábelezés kivitelezésének szabályait

A problémák keletkezési helye: Gyártók Hiányos tájékoztatás a tűzálló termékek alkalmazási előírásáról. Hiányos tájékoztatás a tűzálló termékek vizsgálati dokumentációjáról.

A problémák keletkezési helye: Hatóságok A jelenlegi szabályzás (OTSZ) tág teret enged a „kreativitásnak”. Az ellenőrzés lehetősége megfelelő dokumentáltság hiányában korlátozott.

Működésképtelen biztonsági rendszer Következmény A hiányosságok eredménye: Működésképtelen biztonsági rendszer A kivitelezett kábelrendszer nem tűzálló, ezért éppen akkor nem lesz képes feladatát ellátni, amikor arra a legnagyobb szükség lenne

Javaslat a problémák kezelésére Egzaktabb szabályozás: Megfontolandó az előírások differenciált változtatása (lazítás-szigorítás) és pontosítása. Intenzív felvilágosító munka. A tervezést, kivitelezést és ellenőrzést végző szakemberekhez ell kell juttatni a témával kapcsolatos információkat. Szigorúbb ellenőrzés. Az elkészült munkák dokumentálásával kell az ellenőrzés lehetőségét biztosítani.

Mit tesz az OBO a gyakorlat jobbításának érdekében? Korrekt tájékoztatást adunk termékeinkről a villamos szakma minden szereplőjének. Folyamatosan dolgozunk a magyar nyelvű tájékoztató anyagokon és elvégeztetjük a szükséges tanúsítást, illetve bevizsgálást. Szaktudásunkkal a szakmai szervezetek és a hatóságok rendelkezésére állunk.

Vége az előadásnak KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!