A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A Délép Ipari Park Kft. Ökológiai lábnyoma
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Dr. Szigeti Cecília.
VIATICUM tájbejárás Gyula ERDÉSZET – ÖKOTURISZTIKA – ERDEI ISKOLA (fenntarthatóság – értékadás – környezeti nevelés) DALERD ZRT. Puskás Lajos.
Az első Föld Napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, április 22-én 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért Ez a történelmi.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Regionális fórum, Veszprém, november11. Dr. Szili Katalin, NFFT elnöke.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Környezettudatos terméktervezés
Környezetértékelési módszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Létrehozásának körülményei és céljai Schmuck Erzsébet NFFT titkára.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS INDIKÁTORAI BÓDAY PÁL „Statisztika a mindennapokban, statisztika a mindennapokról” október 9.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Az éghajlatváltozás probléma kezelésének fenntarthatósági megközelítése.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
KIHÍVÁSOK GYULA-VÁROSERDŐN Puskás Lajos okl. erdőmérnök
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A környezetvédelmi jog története
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható fejlődés
Dr. Szlávik János – Dr. Valkó László Környezetgazdaságtan BME Környezetgazdaságtan Tanszék St. ép. IV em
A fenntartható fejlődés fogalma, filozófiája Készítette: Dajka Fanni, Földrajz BSc 2013.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
Dél Baranya Határmenti Települések Egyesülete Siklós, A Közös Agrárpolitika jövője Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató.
Agrár-környezetgazdálkodás Fenntartható fejlődés, fogyasztás.
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Fenntartható fejlődés
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
Agrár-környezetgazdálkodás
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Vízgazdálkodási adatok szemléletformáló adat-vizualizációja az optimumtól való eltérés alapján Pitlik Marcell Hlavay József  Országos Környezettudományi.
Optimista vagy pesszimista forgatókönyv?
Tájékoztató NGM_AK004.
Növekedés vagy fejlődés
A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Globalizáció.
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés Dr. Szigeti Cecília

Alapfogalmak Természetvédelem Környezetvédelem Fenntartható fejlődés Környezet-gazdaságtan Ökológiai gazdaságtan

Kezdetek http://www.youtube.com/watch?v=WQ7ngRwdpYs 1872 Yellowstone Nemzeti Park 1909 Svédország Abisko Nemzeti Park http://www.youtube.com/watch?v=WQ7ngRwdpYs

Magyarországon… 1939 Debreceni Nagyerdő 1973 Hortobágyi Nemzeti Park

II. világháború végéig kb II. világháború végéig kb. 200 természetvédelmi területet és természeti emléket  jelöltek ki, illetve helyeztek védelem alá. Ebben az időszakban a védetté nyilvánított területek kis kiterjedésűek voltak (néhány hektár nagyságúak)  azaz főként kisebb erdőrészleteket, erdei tisztásokat (pl. a Halápi erdei tisztás), legelőket (pl. a Győrszentiváni legelő) jelöltek ki. Gyakori volt, hogy különleges méretük, idős koruk, vagy a hozzájuk fűződő történelmi esemény miatt egyes fák (pl. a Cáki szelídgesztenyefa), fasorok (pl. a Nagycenki hársfasor), vagy facsoportok (pl. a Bujáki tölgycsoport) kerültek védelem alá. Történelmi emlékek (pl. a Pákozdi várrom) és források (pl. a Vörösberényi forrás) védetté nyilvánítására is sor került.

Nemzetközi Egyezmények 1957-ben, amely a geofizika éve volt, kezdődtek a környezet- megfigyelési programok 1958-ban nemzetközi egyezményt fogadtak el a nyílt tengerekről, amely kitért az olajszennyezésre is. 1959–ben írták alá az Antarktisz szerződést, 1961-ben pedig a Világűrszerződést.

Fordulópont A változás több irányból indult… Művészet Tudomány Társadalmi mozgalmak Politika

1965 nyarán…

Irodalom Rachel Carson: A néma tavasz (1962) (magyarul csak 1994-ben)

Tudomány 1968 Római Klub 1972 „A növekedés határai” http://www.clubofrome.org Tudomány 1968 Római Klub 1972 „A növekedés határai”

Római Klub 1. jelentése A növekedés határai 1972 Nulla növekedés gondolata, Az első átfogó modell, 30 évvel később átdolgozva. 2018.12.10.

A növekedés határai „Hosszú távon mi határozza meg a világ népességében és az anyagi gazdaságban megfigyelhető növekedést és ez a növekedés milyen kockázatokkal járhat?” „Vajon a jelenlegi szakpolitikák egy fenntartható jövő vagy az összeomlás felé vezetnek? Mit tehetünk egy olyan gazdaság megteremtése érdekében , mely képes arra, hogy mindenkit kielégítően ellásson?” 2018.12.10.

Római Klub harmadik jelentése Rio-jelentés Rio (Reshaping the International Order)-jelentés (1976) Szerzője Nobel-díjas (1969) Valós áttörés 2018.12.10.

Méltányos társadalmi rend felé… „A világközösség alapvető célját így fogalmazhatnánk meg, hogy az emberi méltóságon és a jóléten alapuló élet megvalósítása a világ minden polgára számára. ... A fentebb megfogalmazott alapvető cél abban a meggyőződésben gyökerezik, hogy valamennyi emberi lénynek egyforma joga van arra, hogy emberi méltóságban éljen..." „Valójában a között kell választanunk, hogy ragaszkodunk-e jelenlegi rendszerünkhöz, amelyet főként a gazdag országok érdekében irányítanak és befolyásolnak vagy pedig olyan rendszert keresünk amely arra irányul, hogy megoldást találjon a méltányos jövedelem- és vagyonelosztás, a természeti erőforrások szűkös volta és a környezet elpusztítása által felvetett kérdésekre.” 2018.12.10. Joop den Uyl, Hollandia miniszterelnöke (1975)

Politika 1972. ENSZ Konferencia az emberi környezetről, Stockholm Június 5. környezetvédelmi világnap Brundtland bizottság 1987. Közös Jövőnk 2018.12.10.

Rio és a COP 1992. Környezet és Fejlődés Konferencia Rio de Janeiro 2002. Johannesburg – Fenntartható fejlődés

2018.12.10.

"Ki mondta, hogy nem tudod Társadalom 1970 Föld Napja (április 22.) Denis Hayes "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" 2018.12.10.

Föld Napja és a Világ Helyzete 2018.12.10. http://www.worldwatch.org/

Fenntartható fejlődés https://www.facebook.com/evonomics/

"A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk igényeinek kielégítését." "A fenntartható fejlődés a folyamatos szociális jobblét elérése anélkül, hogy az ökológiai eltartóképességet meghaladó módon növekednénk. A növekedés azt jelenti, hogy nagyobbak leszünk, a fejlődés pedig azt, hogy jobbak." Brundtland bizottság Daly ?

Gyenge fenntarthatóság A fejlődés azon formája, amely az egy főre jutó tőkejavak adott szintjének fenntartását jelenti a helyettesíthetőség megengedése mellett. Z mutató. Ha egy országra számított mutató értéke pozitív, akkor az ország gyenge értelemben fenntartható, ha negatív, akkor nem teljesíti a gyenge fenntarthatósági kritériumot. Z = S/Y - N/ Y - M/Y

Fenntartható gazdaságok Számítási eredmények S/Y - M/Y - N/Y = Z Fenntartható gazdaságok Brazília Costa Rica Csehszlovákia Finnország Németország (nyugat) Magyarország Japán Hollandia Lengyelország USA Zimbabwe 20 26 30 28 33 25 18 24 7 3 10 15 12 14 11 8 2 4 5 1 +3 +15 +13 +11 +10 +17 +14 +9 Határeset Mexikó Fülöp-szigetek Egyesült Királyság 6 Nem fenntartható Burkina Faso Etiópia Indonézia Madagaszkár Malawi Mali Nigéria Pápua Új-Guinea -4 9 17 16 -9 -7 -2 -3 -14 -5 -1

Bioszféra 2. Azt tanulmányozták, milyen kölcsönhatásban van az ember és a természet földi körülmények között. Mesterséges bioszféra. 1991- teljesen autonóm ökorendszer: 4 férfi és 4 nő- 2 év 1993: 5 férfi 2 nő- 6 hónap Kísérlet kudarca

http://www.biospherics.org/

Erős fenntarthatóság Az ökológiai lábnyom azt mutatja meg, hogy mekkora területre van szükség adott népesség végtelen ideig történő eltartásához adott életszínvonal és technikai fejlettség mellett.

Köszönöm a figyelmet!