Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optimista vagy pesszimista forgatókönyv?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optimista vagy pesszimista forgatókönyv?"— Előadás másolata:

1 Optimista vagy pesszimista forgatókönyv?
2. előadás Optimista vagy pesszimista forgatókönyv? Dátum:

2 Római klub 1. jelentése A növekedés határai
1972 Nulla növekedés gondolata, Az első átfogó modell, 30 évvel később átdolgozva. Dátum:

3 A növekedés határai „Hosszú távon mi határozza meg a világ népességében és az anyagi gazdaságban megfigyelhető növekedést és ez a növekedés milyen kockázatokkal járhat?” „Vajon a jelenlegi szakpolitikák egy fenntartható jövő vagy az összeomlás felé vezetnek? Mit tehetünk egy olyan gazdaság megteremtése érdekében , mely képes arra, hogy mindenkit kielégítően ellásson?” Date:

4 Mi történt 30 év alatt? „Az emberiség már a túllövés szakaszában van, mikor ökológiai lábnyoma meghaladja a fenntartható szintet, de még nem elég nagy ahhoz, hogy olyan változásokat kényszerítsen ki, melyek csökkentenék (azt)”. Donella Meadows, Jorgan Randers, Dennis Meadows. A növekedés határai. Kossuth Kiadó oldal

5 E.F. Schumacher: A kicsi szép
Date:

6 „karambollal fenyegető kényszerpálya”
„Az egyik legfőbb oka annak, hogy a rendszer rossz és hogy a rosszasága mellett mégis fennmarad, éppen az a téves nézet „hogy a termelés problémáját megoldottuk.” …”ha valaki teljesen bizonytalan célokat tűz maga elé és fanatikusan ragaszkodik bizonyos eszközökhöz e célok elérése érdekében, az már merő gyengeelméjűség.” Schumacher Date:

7 Béke és maradandóság „Vizsgálódásomat magától értetődően a következő kérdéssel kezdem: létezik-e olyan, hogy mindenkinek elegendő? Mit jelent az, hogy elég? Ki mondja ezt meg nekünk? (...) Vannak szegény társadalmak, amelyeknek túl kevés jut. De hol van az a gazdag társadalom, amely ezt mondja: >>Állj! Amid van, az elég.<<? Nincs ilyen társadalom.”

8 Római Klub 2. jelentése Fordulóponton az emberiség
1974 Mesarovic- Pestel modell A „szerves növekedés” koncepciója Világméretekben kell összehangolni az államok gazdasági rendszerének működését. Dátum:

9 Római Klub harmadik jelentése Rio-jelentés
Rio (Reshaping the International Order)-jelentés (1976) Szerzője Nobel-díjas (1969) Valós áttörés Date:

10 Rio-jelentés Fő problémakörök Fegyverkezési verseny Népesség Élelmezés
Emberi települések Emberi környezet Nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi rendszerek Természeti erőforrások Tudomány és technika Tengerek Világűr Nemzetközi intézmények Föld népeinek egymásrautaltsága Date:

11 Méltányos társadalmi rend felé…
„A világközösség alapvető célját így fogalmazhatnánk meg, hogy az emberi méltóságon és a jóléten alapuló élet megvalósítása a világ minden polgára számára. ... A fentebb megfogalmazott alapvető cél abban a meggyőződésben gyökerezik, hogy valamennyi emberi lénynek egyforma joga van arra, hogy emberi méltóságban éljen..." „Valójában a között kell választanunk, hogy ragaszkodunk-e jelenlegi rendszerünkhöz, amelyet főként a gazdag országok érdekében irányítanak és befolyásolnak vagy pedig olyan rendszert keresünk amely arra irányul, hogy megoldást találjon a méltányos jövedelem- és vagyonelosztás, a természeti erőforrások szűkös volta és a környezet elpusztítása által felvetett kérdésekre.” Date: Joop den Uyl, Hollandia miniszterelnöke (1975)

12 Brundtland jelentés 1987 Fenntartható fejlődés fogalma
Date:

13 World Development Report (WDR)
1992-től Környezeti Kuznets görbe Date:

14 Faktor 4 1995 (1997) Első optimista római klub jelentés
Ernst von Weizsacker, Amory B. Lovins és L. Hunter Lovins Ökohatékonyság elméletének kezdetei Date:

15 Bölcsőtől a bölcsőig Michael Braungart - William Mcdonough
Date:

16 A Kék gazdaság Günther Pauli: A kék gazdaság Római klub jelentése
„A Természet maga megmutatja, milyen irányban kutassunk, milyen gazdaságot hozzunk létre és hogyan teremtsünk munkahelyeket.” Date:

17 2. Feladat Válasszon ki egyet a honlapon szereplő projektekből és keressen példát a megvalósulására, megvalósíthatóságára! Ismer hasonló „kék” projekteket a tanulmányaiból?

18 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Optimista vagy pesszimista forgatókönyv?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések