Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés"— Előadás másolata:

1 A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés
Dr. Szigeti Cecília

2 Alapfogalmak Természetvédelem Környezetvédelem Fenntartható fejlődés
Környezet-gazdaságtan Ökológiai gazdaságtan

3 Kezdetek http://www.youtube.com/watch?v=WQ7ngRwdpYs
1872 Yellowstone Nemzeti Park 1909 Svédország Abisko Nemzeti Park

4 Magyarországon… 1939 Debreceni Nagyerdő 1973 Hortobágyi Nemzeti Park

5 II. világháború végéig kb
II. világháború végéig kb. 200 természetvédelmi területet és természeti emléket  jelöltek ki, illetve helyeztek védelem alá. Ebben az időszakban a védetté nyilvánított területek kis kiterjedésűek voltak (néhány hektár nagyságúak)  azaz főként kisebb erdőrészleteket, erdei tisztásokat (pl. a Halápi erdei tisztás), legelőket (pl. a Győrszentiváni legelő) jelöltek ki. Gyakori volt, hogy különleges méretük, idős koruk, vagy a hozzájuk fűződő történelmi esemény miatt egyes fák (pl. a Cáki szelídgesztenyefa), fasorok (pl. a Nagycenki hársfasor), vagy facsoportok (pl. a Bujáki tölgycsoport) kerültek védelem alá. Történelmi emlékek (pl. a Pákozdi várrom) és források (pl. a Vörösberényi forrás) védetté nyilvánítására is sor került.

6 Nemzetközi Egyezmények
1957-ben, amely a geofizika éve volt, kezdődtek a környezet- megfigyelési programok 1958-ban nemzetközi egyezményt fogadtak el a nyílt tengerekről, amely kitért az olajszennyezésre is. 1959–ben írták alá az Antarktisz szerződést, 1961-ben pedig a Világűrszerződést.

7 Fordulópont A változás több irányból indult… Művészet Tudomány
Társadalmi mozgalmak Politika

8 1965 nyarán…

9 Irodalom Rachel Carson: A néma tavasz (1962) (magyarul csak 1994-ben)

10 Tudomány 1968 Római Klub 1972 „A növekedés határai” Gábor Dénes,
Bognár József, Szentágothai János, László Ervin Kapolyi László 1972 „A növekedés határai”

11 Római Klub 1. jelentése A növekedés határai
1972 Nulla növekedés gondolata, Az első átfogó modell, 30 évvel később átdolgozva.

12 A növekedés határai „Hosszú távon mi határozza meg a világ népességében és az anyagi gazdaságban megfigyelhető növekedést és ez a növekedés milyen kockázatokkal járhat?” „Vajon a jelenlegi szakpolitikák egy fenntartható jövő vagy az összeomlás felé vezetnek? Mit tehetünk egy olyan gazdaság megteremtése érdekében , mely képes arra, hogy mindenkit kielégítően ellásson?”

13 Római Klub harmadik jelentése Rio-jelentés
Rio (Reshaping the International Order)-jelentés (1976) Szerzője Nobel-díjas (1969) Valós áttörés

14 Méltányos társadalmi rend felé…
„A világközösség alapvető célját így fogalmazhatnánk meg, hogy az emberi méltóságon és a jóléten alapuló élet megvalósítása a világ minden polgára számára. ... A fentebb megfogalmazott alapvető cél abban a meggyőződésben gyökerezik, hogy valamennyi emberi lénynek egyforma joga van arra, hogy emberi méltóságban éljen..." „Valójában a között kell választanunk, hogy ragaszkodunk-e jelenlegi rendszerünkhöz, amelyet főként a gazdag országok érdekében irányítanak és befolyásolnak vagy pedig olyan rendszert keresünk amely arra irányul, hogy megoldást találjon a méltányos jövedelem- és vagyonelosztás, a természeti erőforrások szűkös volta és a környezet elpusztítása által felvetett kérdésekre.” Joop den Uyl, Hollandia miniszterelnöke (1975)

15 Politika 1972. ENSZ Konferencia az emberi környezetről, Stockholm
Június 5. környezetvédelmi világnap Brundtland bizottság 1987. Közös Jövőnk

16 Rio és a COP 1992. Környezet és Fejlődés Konferencia Rio de Janeiro
2002. Johannesburg – Fenntartható fejlődés

17

18 Párizsi megállapodás

19 "Ki mondta, hogy nem tudod
Társadalom 1970 Föld Napja (április 22.) Denis Hayes "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"

20 Föld Napja és a Világ Helyzete

21 Fenntartható fejlődés

22 "A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk igényeinek kielégítését." "A fenntartható fejlődés a folyamatos szociális jobblét elérése anélkül, hogy az ökológiai eltartóképességet meghaladó módon növekednénk. A növekedés azt jelenti, hogy nagyobbak leszünk, a fejlődés pedig azt, hogy jobbak." Brundtland bizottság Daly ?

23 Gyenge fenntarthatóság
A fejlődés azon formája, amely az egy főre jutó tőkejavak adott szintjének fenntartását jelenti a helyettesíthetőség megengedése mellett. Z mutató. Ha egy országra számított mutató értéke pozitív, akkor az ország gyenge értelemben fenntartható, ha negatív, akkor nem teljesíti a gyenge fenntarthatósági kritériumot. Z = S/Y - N/ Y - M/Y

24 Fenntartható gazdaságok
Számítási eredmények S/Y - M/Y - N/Y = Z Fenntartható gazdaságok Brazília Costa Rica Csehszlovákia Finnország Németország (nyugat) Magyarország Japán Hollandia Lengyelország USA Zimbabwe 20 26 30 28 33 25 18 24 7 3 10 15 12 14 11 8 2 4 5 1 +3 +15 +13 +11 +10 +17 +14 +9 Határeset Mexikó Fülöp-szigetek Egyesült Királyság 6 Nem fenntartható Burkina Faso Etiópia Indonézia Madagaszkár Malawi Mali Nigéria Pápua Új-Guinea -4 9 17 16 -9 -7 -2 -3 -14 -5 -1

25 Bioszféra 2. Azt tanulmányozták, milyen kölcsönhatásban van az ember és a természet földi körülmények között. Mesterséges bioszféra. 1991- teljesen autonóm ökorendszer: 4 férfi és 4 nő- 2 év 1993: 5 férfi 2 nő- 6 hónap Kísérlet kudarca

26

27 Erős fenntarthatóság Az ökológiai lábnyom azt mutatja meg, hogy mekkora területre van szükség adott népesség végtelen ideig történő eltartásához adott életszínvonal és technikai fejlettség mellett.

28 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A környezet-gazdaságtan és a fenntartható fejlődés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések