Nem formális logika.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nem formális logika.
Advertisements

Budapest, október 26. MLSZ Játékvezetői Bizottság.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
A kondicionális törvényei Modus ponens avagy leválasztási szabály (MP): “Ha A, akkor B”-ből és A-ból következik B. Formálisan: A  B, A  B Modus tollens.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Befolyásolásra törő kommunikáció. Az emberi kommunikáció egyik sajátossága és törekvése a befolyásolás. A befolyásolás tartalmi jellege és megjelenési.
A PREVENCIÓS PROGRAMOK HATÉKONYSÁGA : NEMZETKÖZI ÉS HAZAI TAPASZTALATOK Rácz József.
A év értékelése és a év újdonságai
A szakiskolák aktuális problémái
Gazdasági informatika - bevezető
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
A Repülésbiztonsági Kockázat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
„Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.” (Kosztolányi Dezső)
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az integrált áramkörök (IC-k) típusai és tervezése
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
1993-as közoktatási törvény
Tájékoztató a évi OSAP teljesüléséről
Hallásvizsgálati eljárások
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Projektmunka Földrajzolok
2. Bevezetés A programozásba
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
A VERESEGYHÁZI KATOLIKUS GIMNÁZIUM felvételi tájékoztatója a 2018/2019-as tanévre „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok.
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Volt: Ha egy interpretáció modellje egy A mondatnak, és alkalmazzuk rá valamelyik lebontási szabályt, akkor az interpretáció egy minimális kibővítése modellje.
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
Jogi logika.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
2. Logikai alapfogalmak Gregor Reisch 1503
Retorika és érvelés.
Megfigyelés és kísérlet
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
9.10 feladat: arra kellett törekedni, hogy a magyar köznyelvben is elképzelhető mondatokká fordítsuk le a FOL-mondatokat. („clear english”) Ez nem mindig.
INFORMATIKA ELŐADÁS november 8. I. ELŐADÓ Informatika
Az egyén társadalmi integrációja
Nem alethikus logika.
Gadamer ( ) filozófiai hermeneutikája
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Nem formális logika.
Stratégiai gondolkodás
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Nem formális logika

Formális – nem formális Formális logika Nem formális logika A logikai vizsgálat tárgyát és a következtetések érvényességének alapját kizárólag az állítások logikai szerkezete és az azokban szereplő logikai szavak jelentése képezheti Nemcsak ezek, hanem – az intenzión is túlmenően – a nyelvi kifejezések jelentése, tartalma is.  nem formális logika  informális logika  materiális logika

1. Nem monologikus logika Non-monologikus logika mono-logosz monológ „monologika” analitika Arisztotelész dia-logosz dialógus dialogika dialektika Szókratész  diskurzus  érvelés  vita

Az ókori dialektika Szókratész tanítványai  eleai Parmenidész: a megismerhetőség  Zénón: létező – látszat – aporiák : dialektika  Platón : definiálás + felosztás + hipotézis  megarai Eukleidész  Eubulidész erisztikus iskola; modalitások; paradoxonok A „hazug”, a „csuklyás”, a „kopasz”, a szarvas”  sztoikusok : kitióni Zénón  Khrüszipposz az elemi kijelentéslogika megalapozása negáció, konjunkció, diszjunkció, kondicionális

A dialektika helye Bizonyító következtetések feltételei: 1. igazként elfogadott premisszák, 2. érvényesként elfogadott logikai rendszer. Ezek megvitatása a logikai rendszeren kívül. Eszköze a dialektika (= materiális logika). A dialektika módszerei: reductio ad absurdum: a „józan ész” számára való elfogadhatatlan következmény kimutatása reductio ad impossibile: a premisszának a lehetetlen vagy ellentmondó konklúzión keresztül való cáfolása: { pq; q }  p

Dialektika A bizonytalan premisszákból való következtetés Arisztotelész: Topika ( platóni dialektika) Az érvelés alapja: általánosan elfogadott vélemények A következtetés valószínűségi: gyenge szillogizmus

Dialogika A dialektika általánosítása természetes nyelvi diskurzusokra A dialogikus logika diskurzív logika. Következtetések megalapozása : monologikus formális sémák az állítások tartalmának dialogikus vizsgálata A premisszák felállítása nem a formális, hanem a dialogikus logika szerint történik. Ha már megvan a felső tétel és az alsó tétel, akkor semmi akadálya a szillogisztikus következtetés levonásának.

Kérdéslogika A dialógus = a kérdés–felelet dinamikája. Egy kérdés nem lehet igaz vagy hamis  sem az alethikus, sem a formális logika. A kijelentés (állítás) ott kezdődik, ahol a kérdés véget ér: az állítások kérdésekre adott válaszok, melyek igazsága csak a kérdésekhez viszonyítva értelmezhető, vizsgálható. A jogban: a jogszabályok elvontan megfogalmazott lehetséges válaszok –  a feladat: a nekik megfelelő kérdések megfogalmazása a konkrét esetekben.

Kérdés – válasz Az állítás nyelvi kifejeződése a kijelentő mondat A kérdés nyelvi kifejeződése a kérdő mondat A kérdés egy hiányos állítás, amely a hiányzó elem — a datum questionis — beillesztésével nyeri el igazságértékét. Nem csak az igaz válasz felel meg a kérdésnek! Az igazság problémája fennmarad! Megfelelőség : a kérdés és a válasz logikai szerkezetének viszonya Igazság : a válasz és a valóság közötti viszony

Argumentatív logika  retorika Vélekedés – argumentáció – meggyőzés = az argumentáció logikája  természetes logika (természetes nyelv + logika) Következményreláció  indokolás-viszony intuicionista logika  konstruktív bizonyíthatóság  pszichologizmus  retorika

Logica maior Logica minor : A formális logika  a deduktív következtetések érvényességének biztosítására alkalmas Logica maior : A nem-formális logika  nem tagadja, csupán elégtelennek nyilvánítja formális logika hatókörét, ahol a következtetésekhez nem levezetés útján jutnak el, hanem érveléssel Az érvek nem valamely formális-deduktív rendszer elemei, nem is formális-mesterséges nyelven fogalmazódnak eredményük sem puszta demonstráció, hanem többé-kevésbé mindig magában foglalja a döntés mozzanatát

„A madarak tudnak repülni” Tweety madár ?

2. Nem monotonikus logika Non-monotonikus Függvény az input értékének növelése folytonosan növeli vagy csökkenti az output értékét Logika igazságmegőrző konklúzió Pl.: A madarak tudnak repülni; Tweety egy madár;  tehát Tweety tud repülni Függvény A függvény értéke nem marad meg szakadás, ugrás állhat be Logika a konklúzió igazságértéke megváltozhat („elvileg”, „általában” igaz)  kivéve, ha Tweety pingvin

A premisszák problémája Ha meghatározatlanok v. inkonzisztensek Inkonziszencia következménye: „robbanás” Inkonziszencia kezelése Inkonzisztencia felszámolása („belief revision”) Együttélés inkonzisztenciával („tertium datur”) Következtetés inkonzisztens premisszából   nem monotonikus logikai rendszerek: default logic – defeasible logic

Esendő (defeasible) logika Hiányos/ellentmondásos premisszák Hiányok kitöltése esendő szabályokkal A szabályok is hiányosak/ellentmondásosak Szükség van meta-szabályokra A következtetés bizonyossága felfüggesztve Esendő logika elemei : Tényekből álló premisszahalmaz = (facts : F) Következtetési szabályok halmaza (rules : R) Szabályokat rangsoroló metaszabályok : 

A szabályok típusai 1. sztrikt („abszolút”) szabály; jelölése : A  p ahol A = előtag (antecedent); p = konklúzió Pl.: „A pingvin madár” : pingvin(x)  madár(x) 2. esendő szabály; jelölése : A  p Sem premissza, sem konklúzió nem bizonyossági Pl.: „A madarak repülnek” : madár(x)  repül(x) 3. érvénytelenítő szabály (defeater): A  p Az esendő szabály felülírása kivétellel Pl.: „Ha nehéz, nem repül” nehéz(x)  repül(x) 4. fölérendelő szabály; jelölése : r2  r1 az alárendelt szabályt érvénytelenítése

Pl. r4  r3, r3  r2, r2  r1 SZABÁLY MAGYARÁZAT r1 :   bűnös Az ártatlanság vélelme r2 : bizonyíték  bűnös A bűnösség bizonyítása r3 :  indíték  bűnös Az indíték hiánya az ártatlanságra utal r4 : alibi   bűnös Az alibi ártatlanságra utal

Nem formális logika helye Ryle: gyakorlótér  harctér formális logika  nem formális logika Logica minor  Logica maior