Ivarsejtek, megtermékenyítés, barázdálódás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

H OGYAN SEGÍTHETEK GYERMEKEMNEK A STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN ? Szülők Iskolája 4. Nagyvárad, Dr. Balla Annamária.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
FÖLDRAJZ Készítette: Koleszár Gábor 1 A világnépesség növekedése.
1 Az összeférhetőség javítása Vázlat l Bevezetés A összeférhetőség javítása, kompatibilizálás  kémiai módszerek  fizikai kompatibilizálás Keverékkészítés.
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
ENERGIA TAKARÉKOS RENDSZERSZEMLÉLET AZ ÉPÜLETGÉPÉSZETBEN Fehér János okl. kohómérök Fűtéstechnikai szakmérnök Székesfehérvár, 2010.JAN.20.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Fehérjék szabályozása II
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Atomerőművek és radioaktív hulladékok kezelése
Adatbázis normalizálás
Gyűjtőköri szabályzat
PÁPA MEGYEI FÓRUM.
Esélyek a munkaerőpiacon
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
LABORATÓRIUMI GYAKORLATOK Bohátka Sándor és Langer Gábor

ENZIMOLÓGIA.
Változó testhőmérsékletű, fejlett , igazi szárazföldi gerinces „hűlő”
Levegőszennyezés matematikai modellezése
10.lecke Szivacsok.
Szem fejlődése.
Az állatok és az ember egyedfejlődése
A talajok szervesanyag-készlete
Levegőtisztaság-védelem 6. előadás
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
H+-ATP-áz: nanogép.
A mozgási elektromágneses indukció
A sejtmembrán Foszfolipid kettős réteg Poláros fej, apoláros láncok
Ismétlés.
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
DIFFERENCIÁLÓDÁS, TESTÜREGKÉPZÉS
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Általános fejlődéstan Dr. Nagy Nándor Semmelweis Egyetem.
Általános fejlődéstan placenta
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Fertilizáció és barázdálódás
Dr. habil. Gulyás Lajos, Ph.D. főiskolai tanár
Megtermékenyítés, barázdálódás és a hólyagcsíra kialakulása
Glia-neuron interakciók a neuroendokrin hipotalamuszban
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Életfeltételek, források
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
Fertilizáció és barázdálódás
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
RUGÓK.
rendellenességei, betegségei
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Általános csonttan A végtagok szerkezete
Felszín alatti vizek kémiai állapotfelmérése
A RÖNTGEN ÉS A RADIOAKTÍV SUGÁRZÁSOK DETEKTÁLÁSA
Összeállította: J. Balázs Katalin
Klasszikus genetika.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
A szőlőtermelők integrációja
A gyermek biológiai fejlődése
A légzés.
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Ivarsejtek, megtermékenyítés, barázdálódás Dr. Puskár Zita FOK I. 2017/12/1

Ivarsejtek (gaméták): Petesejt (Oocyta) corona radiata (follikuláris hámsejtek) membrana vitellina Akoury et al., 2014, Hum Reprod

Zona Pellucida (ZP) ZP: specializált extracelluláris mátrix (ECM) melyet az oocyta és a follikuláris granulosa sejtek együttesen hoznak létre. Fő glycoproteinjei: ZP1, ZP2, ZP3, ZP4 Funkció:védelem, transzport, spermium kötés, polyspermia kivédése, blastocysta fejlődés segítése, idő előtti implantáció kivédése. ZP3-ZP4 mátrix kialakítása ZP3: fajspecifikus spermium kötés (elsődleges spermiumkötő receptor) ZP2: másodlagos spermiumkötő receptor. Megtermékenyítés után elhasad és ezáltal több spermium nem tud bekötődni. Ezáltal szerepet játszik a polyspermia megakadályozásában. embryology.med.unsw.edu.au

Ivarsejtek (gaméták): Spermium Spermium (spermatozoon) középdarab fődarab farok fej végdarab nyak

Gametogenesis: ősivarsejtek átalakulása női és férfi ivarsejtekké 3. hét 4-5. hét Prenatalis események: Ősivarsejtek a szikhólyag falában jelennek meg a magzati fejlődés 3. hetében. Amöboid mozgással vándorolnak a fejlődő gonadtelepekbe (primitive sex glands) a 4. hét végére vagy az 5. hét elejére.

mitosis (szomatikus sejtek) meiosis (gaméták)

Sarki test (polocyta)

Amniocentesis

Kinetochor

Oogenesis

21-es triszomia: Down szindróma 21/03/2014

Spermatogenesis Spermatogenesis: a spermatogoniumok sorozatos osztódás és differenciálódás révén érett ivarsejtekké spermiumokká (spermatozoon) alakulnak Fázisai: Spermatocytogenesis : a spermatogoniumok osztódnak, egyrészt újabb őssejteket hoznak létre, másrészt az elkötelezett sejtek belépnek a differenciálódási folyamatba Meiosis: spermatocyták meiotikus (érési) osztódáson mennek keresztül Spermio (histo)genesis: a spermatidák megtermékenyítésre alkalmas alakká, spermiummá alakulnak

Spermatogenesis Postnatális események - pubertás herecsatornácska Spermatogoniumok → mitosis, növekedés→ elsőrendő spermatocya → első meiozis → másodrendű spermatocya → második meiozis → spermatidák

Spermio(histo)genesis : a spermatida spermiummá differenciálódik Golgi-fázis: acrosomalis vacuolum képződése (lysosma-hydrolitikus enzimek), centrosoma az acrosomaval ellentétes irányba vándorol, perifériás mikrotubulusok képződése (acronema) Sapka (cap) fázis:sejtmag kondenzálódik, ráfekszik az akrosomalis vacuolum. Acrosomalis fázis:Az acrosomaval borított mag kondenzálódik és a membrán közelébe kerül, cytoplasma az ellentétes irányba tolódik. Centriolum differenciálódása 9 durva rost létrejöttét eredményezi, körülötte mitokondriális hüvely alakul ki. Érési fázis: farok differenciálódik, megmaradt cytoplasmadarabok levállnak.

Spermiumok mikroszkópban

700 000-2 millió 400 000 Reproductiv életszakasz: menarchetól (első menstruáció) a menopausaig (utolsó menstruáció)

Tüszőérés

Menstruációs ciklus Fogamzásgátlók- estrogen és progesteron kombinációja vagy progesteron csak (mini pills) – negatív visszacsatolás révén csökkenti a GNRH hypothalamusból /FSH és LH kibocsátást a hypofízisből → gátolja az ovulációt. proliferative secretory

Ovuláció

Fertilizáció (megtermékenyítés):az a folyamat, amiben a hím és női ivarsejtek fúzionálnak

Megtermékenyítés előtt 200-300 millió spermium érkezik a női genitális traktusba→ 300-500 éri el a megtermékenyítés helyét → csak 1 lesz a „győztes”. Oocyta 24 órán át, a spermiumok 2-3 napig képesek a megterméknyítésre. Az érett spermium mindaddig nem képes a megtermékenyítésre amíg át nem megy a Kapacitáció Acrosomalis reakció folyamatain!

Capacitáció Kapacitáció: a női genitális traktusban zajló folyamat (kb 7 óra), utolsó lépés, hogy a spermium termékenyítőképessé váljon. A prostata váladékában található FPP (fertilisation promoting peptide), és az uterus váladékában magas koncentrációban jelen lévő heparin hatására leszakadnak az acrosomalis régióban kötött fehérjék, s lehasad maga a glikoprotein burok is. Megváltozik a spermium membránjában a koleszterin/foszfolipid arány. A membrán destabilizálódik, fokozódik a Ca2+-influx, a magasabb [Ca2+] fokozza a motilitást, és a későbbi acrosoma-reakcióhoz is szükséges.

Cannabinoidok és a férfiak terményítőképssége Krónikus THC kezelés infertilitást okozo férfiakban (Wang et al 2006). Spermiumokon CB1 receptor található amelyek aktivációja gátolja a kapacitációt és az akroszómális reakciót, amelyek nélkül nem jön létre a megtermékenyítés (Rossato et al 2005).

A megtermékenyítés három fázisa 1. fázis: Áthatolás a corona radiatán 2. fázis: Áthatolás a zona pellucidán 3. fázis: Az oocyta és a spermium sejtmembránjának fúziója

1. fázis: Áthatolás a corona radiatán A corona radiata több rétegben elhelyezkedő, egymáshoz kapcsolódó sejtjei jórészt hialuronsavat tartalmazó mátrixba vannak ágyazva. A corona penetrációban az acrosomából felszabaduló enzimek: a hialuronidáz, ill. a CPE (corona penetrating enzyme) játsszák a kulcs szerepet. Felszabadulnak még további bontóenzimek: foszfatáz és akrozin.

2. fázis: Áthatolás a zona pellucidán Az acrosoma külső membránja a zona pellucida ZP3 receptorához kötődik → az acrosomalis reakció beindul, a plasmamembrán és a külső akroszómális membrán fúzionál → enzimkibocsátás (exocitosissal neuramidáz és akrozin szabadul fel)→ a ZP „felhasad” → a spermium kapcsolatba kerül az oocyta membrana vitellinájával .

Corticalis reakció Amikor az első spermium csúcsán lévő fertilin kapcsolatba lép az oocytamembrán integrin molekuláival, jelentős Ca2+-influx (depolarizáció) és a corticalis granulumok (CG) exocytosisa következik be. A granulumokból enzimek szabadulnak ki, melyek lebontják a ZP molekulákat és megelőzik további spermiumok dokkolását. Más CG peptidek jelentős ozmotikus nyomás emelkedést idéznek elő, a perivitellinalis tér vizet vesz fel, kitágul, megduzzad. Harmadrészt a membrán szerkezete, összetétele is megváltozik. Mindezek a polyspermia kialakulását hivatottak megakadályozni.

3. fázis: Az oocyta és a spermium sejtmembránjának fúziója Receptor mediált hatás révén az oocyta membránja és a spermium belső akroszómális membránja fuzionál → a fej és a farok bejut az oocyta citoplasmájába de a plasmamemrán kívül reked (mitokondriumok is fagocitálódnak- csak anyai mitokondrium lesz az utódban.) Az oocyta befejezi a második meiozist (definitív oocyta és 2.sarki test). Női és férfi pronucleus közeli kapcsoatba kerül és elvesztik membránjukat → a maganyag egyesül → metabolikus aktiváció kezdődik . Kialakul a zygota mitozissal osztódni kezd és elindul a barázdálódás.

A megtermékenyítés eredményei Visszaáll az emberi sejtekre jellemző diploid chromoszómaszám (A chromosomák új kombinációja jön létre, ami különbözik a szülőkétől.) A chromosomalis nem eldől (XX- női embryo, XY- hím embryo) Barázdálódás kezdete

Barázdálódás (segmentatio)

morula kompaktáció kavitáció (blastula) D0 oocyta D1 zygota D2 2-4 sejt morula kompaktáció kavitáció (blastula) D3 6-16 sejt D4 16-20+ sejt D5

A megtermékenyítés után

D6 "kikelés" D7 A blastocysta kb. az 5. napon már megérkezik a méh üregébe, s a "kikelés" (hatching, elhagyja a ZP-val körülhatárolt üreget) után kezdetét veszi a beágyazódás.

Események a női genitális traktusban

In vitro fertilization