Nyálmirigy-endoscopia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítették: Veiland Adrienn Borsányi Tibor
Advertisements

A COPD diagnózisa és kezelése
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
A krónikus parotitis sebészi kezelése
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
Készítette: Magyar Dániel
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
A szóbeli közlés felépítése
Magyarországra behurcolt humán tungiasis
Dr.Vámosi Péter Szent Rókus Kórház Szemészeti osztály
E-learning és a multimédia
Foltkeresés tüdő röntgen képeken
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Záridő Blende Fénymérés
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
Stabil angina pectoris június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A gasztrointesztinális traktus cytomegalovírus fertőzése
A beteg útja a diagnózis közlésétől a műtéten át a gondozási szakaszig az emberi kapcsolatok függvényében Patai Gyöngyi Országos Onkológiai Intézet Általános.
FEJ-NYAK SEBÉSZETE.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
ENDOSZKÓPOS VIZSGÁLATOKHOZ KAPCSOLÓDÓ GYÓGYSZERES KEZELÉSI IRÁNYELVEK AKTUALITÁSAI Döbrönte Zoltán Markusovszky Kórház Gasztroenterológiai és Belgyógyászati.
A szövegértés tanítása II.
Gyermekori fejfájások szemészeti vonatkozásai
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
PAJZSMIRIGYRÁK KEZELÉSÉVEL SZERZETT TAPASZTALATAINK
Súlyos colitis ulcerosa és biológiai terápiája - esetismertetés -
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
Gyermekkori chronicus otitisek kezelése osztályunk gyakorlatában
FESS-sel szerzett tapasztalataink
FEJ-NYAKI DUZZANATOK DIFFERENCIÁLDIAGNOSZTIKÁJA
Az akut appendicitis kezelési elvei osztályunkon
Dokumentációs kötelezettség
Epeúti betegségek.
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
AngioCT.
Hasnyálmirigy és lép betegségei
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
KÜLSŐ HALLÓJÁRAT- GYULLADÁS OTITIS EXTERNA
A prezentációkészítés alapjai
Az ember külső élősködői Bevezető. Human ectoparasites Introduction.
BISEL Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban.
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Semmelweis Egyetem - I. sz. Sebészeti Klinika
Meckel-diverticulum, „meg kell” fontolni
DIAGNOSZTIKAI ALAPISMERETEK
A MŰTÉTI BEAVATKOZÁS Minden olyan tevékenység, mely a szervezet integritását direkt vagy indirekt módon megbontja vagy helyreállítja.
XIX. MUT KONGRESSZUS SIÓFOK
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
MINŐSÉGMENEDZSMENT 6/2. előadás
A TEST MÉLYEBB RÉTEGEIBEN
rendellenességei, betegségei
Játszótéri biztonság az új szabályozások tükrében
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Akkulturáció Az akkulturizáció fogalma és folyamata
Vállalati terv bemutató
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Hatékony és pontos munkavégzés
Oktatóbemutató címe Előadó: Név.
A malignus nyálmirigy daganatok kezelése
Sialolithiasis Nyálmirigyendoszkópia
Pénzügyi kontrolling bemutatása
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Hatékony és pontos munkavégzés
rendellenességei, betegségei
Előadás másolata:

Nyálmirigy-endoscopia DR.HUSZKA JÁNOS Szent István Kórház Fül-orr-gége-fej-nyaksebészeti Osztály Budapest Gyakran olyan hallgatóságnak kell szakmai előadást tartani, amely nem ismeri a témát vagy a szakszavakat. Az anyag esetleg összetett és rengeteg adatot tartalmaz. A hatékony előadáshoz alkalmazzuk a Dale Carnegie Training® által kialakított irányelveket.   Vegyük figyelembe a rendelkezésre álló időt és rendszerezzük megfelelően a tananyagot. Szűkítsük le a témakört. Osszuk fel a bemutatót világosan elkülönített részekre. Állítsunk fel logikus sorrendet. Végig egy témára összpontosítsunk. A bemutatót összefoglalással zárjuk, ismételjük meg a fontos lépéseket vagy vonjunk le következtetést. Ne feledkezzünk el a hallgatóságról. Fontos például, hogy az adatok érthetőek és lényegesek legyenek a téma szempontjából. Az adatok és a szakszavak mennyiségét igazítsuk a hallgatósághoz. A fontosabb pontok és lépések magyarázatához használjunk szemléltetőeszközöket. Mindig tartsuk szem előtt a hallgatóság igényeit, és akkor képesebbek lesznek az elhangzottak befogadására. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Történeti áttekintés Hippocrates, i.e.460-370 a nyálmirigyek betegségeinek első leírója Abulcasis (ezer évvel később) ranula és kezelése Paulus Aeginata és Ambroise Pare (XVI.sz.) a nyálmirigyek betegségei, a parotis tumorok Thomas Wharton (1659) a nyálmirigyek vezetékrendszerének leírása Nicolaus Stenonius (1660) a parotis vezetékrendszerének ismertetése Casparus Bartholinus (1655-1738) először írta le a sublingualis mirigy vezetékrendszerét A bevezető mondatokban ismertessük a téma fontosságát a hallgatóság számára. Nyújtsunk rövid betekintést a bemutatóba és érzékeltessük a hallgatósággal az értékét. Vegyük figyelembe a hallgatóság érdeklődését és a témával kapcsolatos szaktudását a nyelvezet, a példák és a szemléltetés megválasztásában. Összpontosítsunk arra, hogy mennyire fontos a téma a hallgatóság számára, és akkor jobban oda fognak figyelni. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Klasszikus diagnosztikai eljárások Rtg ( Ca tartalmú kövekre) UH ( 3mm alatti kőre nem jó) CT Sialographia (?) MR-sialographia (kontrasztanyag nélkül) Határozzuk meg a legjobb lezárási módot mind a hallgatóság, mind a bemutató szempontjából. Fejezzük be összefoglalással; ajánlunk fel egyéb lehetőségeket; javasoljunk egy stratégiát; javasoljunk egy tervet; tűzzünk ki egy célt. Tartsuk magunkat végig a bemutatóban kitűzött célunkhoz, és akkor valószínűleg elérjük azt. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Mi a nyálmirigy-endoscopia? Olyan vizsgálati módszer, melynek célja látótérbe hozni a nyálmirigyek vezetékrendszerét és az ott található kóros elváltozásokat. Első közlemények: A leggyakoribbnak talált ductalis elváltozás, a sialolithiasis kezelése során visszamaradó kőtöredékek eltávolításáról számoltak be. Glundlach és mtsai (1990) Katz (1991) Ha több pontot, lépést vagy ötletet tárgyalunk, használjunk több diát. Döntsük el, hogy mi a hallgatóság feladata: egy új ötlet megismerése, egy folyamat megértése vagy nagyobb elmélyedés egy ismerős témában. Lássuk el megfelelő magyarázattal az egyes pontokat. A bemutatót támaszuk alá szakmai adatokkal, amely lehet könyv, vagy lemezen tárolt anyag, elektronikus üzenet vagy Interneten található adatok. Az egyes pontokat a hallgatósággal folytatott beszélgetés és visszajelzések mellett fejtsünk ki. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Diagnosztikus nyálmirigy-endoscopia Új endoszkópos technika és speciális műszerek (F. Marchal és a Storz cég) Alkalmas a gl. submandibularis és a parotis vezetékrendszerének vizsgálatára a harmadlagos elágazásig Befolyásoló körülmények: a vezeték hajlata és a merev eszköz Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Mit láthatunk? Nyákdugót Szövettörmeléket Követ Szűkületet Gyulladást Polypot vagy más szövetet Normális nyálvezetéket Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Normális endoscopos kép Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 nyákdugó Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Koncentrikus szűkület a parotisban Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

A sialolithiasis ethiologiája Nem ismert Hypothesisek Intracellularis mikrokövek Nyákdugó (nyálkő, Sjögren sy., parotitis chr,) Organikus nidus Szájüregből tápanyag, baktérium,egyéb anyag Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 SIALOLITHIASIS 1% gyakoriság - alulbecsült (boncolási adat) 80-90%-ban a submandibularis mirigyben 30-40%-ban a parotisban (!?) Összetétel (szerves és szervetlen vegyületek) glycoprotein, mucoplysacharid, sejttörmelék, calc. carb.,calc.phosph. Évente kb. egy mm-t növekszik. A kő lehet egy vagy több (főleg a parotisban) Elhelyezkedés szerint: proximalis, distalis, intraglandularis. Forma szerint: kerek, ovalis, szabálytalan. A parotiskövek kisebbek, hosszúkásak és simább felszínűek, a submandibularis mirigy kövei calciumban gazdagabbak. Lehet úszó és fixalt, beszorult. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Kő formák és típusok Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

A sialolithiasis következményei A ductus lezárása, a nyál ürülésének gátlása, Nyálmirigyduzzanat (étkezéssel összefüggő, változó) Bakteriális fertőzések kialakulása (láz, purulens váladék, fájdalom) Abscessus Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Klasszikus eljárásmódok Papillaközeli kő eltávolítható (papillotomia, marsupialisatio) Mirigy eltávolítás – mélyebben elhelyezkedő kő esetén Submandib. mirigy exstirpatio oka 70-90 %-ban sialolithiasis – műtéti komplikáció 0-37 % ! Krónikus gyulladás – nem működik a mirigy (?) A betegek felénél csak subnormális szövettani eltérést találtak, Parotidectomia ritkábban – nagyobb a műtéti kockázat Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Mi következik az elmondottakból? Gyakori vagy hosszú ideig fennálló gyulladásos epizódok után sem biztos, hogy olyan súlyos szövettani elváltozások alakulnak ki ( nem működőképes a mirigy, stb.), amikor nem érdemes megpróbálni a konzervatív kezelést. Úgy tűnik érdemes! Mire gondolok? Lehetőleg valamilyen minimal invasiv eljárásra. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Extracorporalis közúzás 1990-s években fejlesztették ki 40-70%-ban sikeres nyálkő esetén Ambulanter végezhető Gyakran ismétlést igényel A kő optimális mérete 2-8 mm Nehéz megfelelően illeszteni a készülék fejét A fő probléma a kőzúzalék-darabok nagysága és mennyisége. Ki tudja-e mosni a képződő nyál a fragmentumokat? A visszamaradt fragmentum újabb kövesedés kialakulását segíti elő. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopias beavatkozás A kő eltávolítására drótkosár segítségével Ha a Submandibularis kő kisebb, mint 4mm Parotis kő kisebb, mint 3 mm Ha nagyobb a kő Előzetesen kőzúzás vagy laseres kőtörés szükséges Esetleg papillotomia végzendő Minden esetben a papilla és a vezeték tágítása része az eljárásnak. Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia 2004 Laseres kőtörés Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Kőeltávolítás drótkosárral Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálvezeték-szűkület kezelése Sokkal ritkább, mint a kő Chr. gyulladás esetén, ha nem találunk követ, gondolni kell rá. Merev eszközös tágítás Ballon-katéteres tágítás mélyebben elhelyezkedő szűkület esetén Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscopia indikációi Valamennyi tisztázatlan eredetű nyálmirigy-duzzanat Nyálkő eltávolítása Nyálvezeték szűkület tágítása Nyálvezetékből polyp eltávolítása, szövetminta vétele Idült gyulladás helyi kezelése Nyákdugó eltávolítása Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Contraindicatio nem ismert. Ülő helyzetben, helyi érzéstelenítésben, ambulanter elvégezhető ( gyermeknél általános anaesthesiaban) A beavatkozás alatt a vezetékrendszer folyamatos öblítése zajlik. A módszer egyszerű, de elméletileg fennáll a ductus perforatio, de az ér vagy idegsérülés veszélye. Szájfenéki gyulladás Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.

Nyálmirigy-endoscop diagnosztikus és kezelési célra Nyálmirigy-endoscopia 2004 2018.09.18.