A teremtés csodái Élő fényforrások.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A teremtés csodái Élő fényforrások.
Advertisements

A teremtés csodái Élő fényforrások.
ADATSZERZÉS, INFORMÁCIÓ HASZNOSULÁS Biztonságtudatos vállalati kultúra Készítette: Jasenszky Nándor egyetemi szakoktató NKE NBI TEH tanszék.
Környezetszennyezés A mai emberek felelőtlenek. Szennyezik a levegőt, folyókat. Ezért napjainkba sok ezer ember hal meg környezet szennyezéstől.
Búvárok csoport: - Babos Gréta - Lajtai Barnabás - Nagy Bianka - Süte Tamás Keszthely, március 22. Klikkelve lépj tovább!
Fénytan - összefoglalás. Mit nevezünk fényforrásnak? Azokat a testeket, amelyek fényt bocsájtanak ki. Hogyan csoportosíthatjuk ezeket? Írj egy-egy példát.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
A szakiskolák aktuális problémái
Nemzeti Audiovizuális Archívum
imagine great people 1990.: USA 2000.: Magyarország 130 országban
A hálózatok fogalma, előnyei
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
A halak (összefoglaló név)
Vezetékes átviteli közegek
10 rémisztő tény a globális felmelegedésről
Montázs készítése.
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Vízkeresők csoport: Beke Szabolcs Bojtor Cintia Hegedüs András
Öröklési szerződés és Köteles rész
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
ENZIMOLÓGIA.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Colorianne Reinforce-B
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
H+-ATP-áz: nanogép.
Liliom.
Innovációs képesség és jólét összefüggései
Megújuló energiák Készítette: Petőfi Sándor Általános Iskola
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Szelektív hulladékgyűjtés
Nap és/vagy szél energia
A légkör anyaga és szerkezete
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Programjaink fizikából a es tanévben
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10.
Klasszikus genetika.
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Fekete harkály.
A tudáspiacok.
A gazdasági fejlettség mérőszámai
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A tehetséggondozás kihívásai
Előadás másolata:

A teremtés csodái Élő fényforrások

Számos lumineszkáló (világító) élőlény létezik: baktériumok, gombák, egysejtűek, hidrák, férgek, szivacsok, korallok, medúzák, rákok, kagylók, csigák, tintahalak, soklábúak és rovarok.

A biolumineszcencia az élő szervezet által történő fénykibocsátás, amelynek során a biokémiai energia közvetlenül, hő fejlődése nélkül, fényenergiává alakul át. (A hagyományos izzók a villamos energiának csupán 2 százalékát alakítják fénnyé, a többi hőenergiává alakul.) Vannak olyan alacsonyrendű szervezetek (pl. baktériumok, gombák), amelyeknél nehéz megmagyarázni, mi előnye lehet annak, ha fényt bocsátanak ki.

A legújabb ismereteink szerint kb A legújabb ismereteink szerint kb. 60 gombafajról mutatták ki, hogy lumineszkál. Egyes vélemények szerint a gombák esetében a kibocsátott fény nem más, mint az luciferáz enzim által katalizált oxidációs reakció véletlen mellékterméke. Egy Új Guineában tevékenykedő amerikai haditudósító feleségének írt levelét ezzel kezdte: „drágám ma éjjel öt gomba fényénél írok neked”.  

A legismertebb biolumineszcens élőlény a szentjánosbogár melynek mintegy 2000 faja ismert, ezek mindegyike képes fény kibocsátására. A fény termelődése a legtöbb fajnál a potroh elülső részén történik.

A szentjánosbogár esetében a párkeresés a világítás legfőbb célja A szentjánosbogár esetében a párkeresés a világítás legfőbb célja. Lámpásukat idegi irányítással képesek ki- és bekapcsolni. A nőstény repülésképtelen, növényeken kapaszkodva jelez a párjának

Egy Dél-Amerikában őshonos bogár lárvája kétszínű fényt bocsát ki Egy Dél-Amerikában őshonos bogár lárvája kétszínű fényt bocsát ki. Testének két oldalán tizenegy pár zöld, a fején két vörös pont található. Ha biztonságban érzi magát, csak a vörös pontok világítanak, de ha megzavarják, felvillantja zöld fényeit is. Ilyenkor úgy fest, mint egy vasúti szerelvény, ezért egyes helyeken csak vonatkukacnak nevezik.

Világító polip és medúza

Fluoreszkáló medúzák A fluoreszkáló fehérjét (GFP) elsőként az Aequorea victoria csendes-óceáni medúzából izolálták; világító képessége a környezeti hatásokra sem csökken.

Mélytengeri világító halak neonhal

Ennek a lámpáshalnak az oldalán pontszerűen helyezkednek el világító szervei

Fluoreszkáló macskacápa

Különleges tengeri fényforrás egy kb Különleges tengeri fényforrás egy kb. 8cm méretű halacska, amely úgy vetíti előre a fényt, mint ahogy egy autó reflektora. Mire használja vajon a hal a lámpáját, melynek fényénél akár olvasni is tudnánk? Elsősorban táplálékszerzés céljából pásztázza végig a terepet, apró kagylókat keresve.

A fényt világító baktériumok állítják elő, a halacska pedig mellékeli az optikai készüléket hozzá, amivel felerősíti és irányítja a fényt egy különleges fényvisszaverő szövettel. A tokban olyan kristályok is vannak, amelyek lencseként összegyűjtik, fókuszálják a baktériumok fényét. A fény ellen a halnak is védenie kell a saját szemét, ezért a szem és a baktériumokat tartalmazó folt között vastag fekete pigment-réteg található, ami elnyeli a szemet veszélyeztető fényt.

A szem alatti fényfoltban, az un A szem alatti fényfoltban, az un. fotoforában a baktériumok milliárdjai élnek. A szimbiotikus kapcsolatban a hal adja a táplálékot az egysejtűnek, a baktérium pedig a fényt szolgáltatja a halnak olyan módon, hogy kivonja a hal véréből a tápanyagot és oxigént, amit fényenergiává alakít.

Hogyan tudja ki-be kapcsolni a lámpását, ha a baktériumok állandóan világítanak? Egy bőrredővel tudja "letakarni” a szeme alatt található „reflektort”. Veszély esetén percenként 75-ször is "pisloghat", ami megzavarja az ellenfelet.

Milyen fényt használ ez a kis hal, és a többi világító élőlény? Hideg fényt, hiszen ha felmelegednének, az a pusztulásukat jelentené. Az élő szervezetek hideg fény kibocsátását biolumineszcenciának nevezik. A jelenséghez különböző anyagok szükségesek: egy luciferin nevű anyag, a katalizátorként működő luciferáz, oxigén, magnézium-ionok, és az aktiválási energiához adenozin-trifoszfát (ATP). A fényenergia termelése közben hő egyáltalán nem keletkezik.

„Hihetetlennek látszik, hogy ezeknek a baktériumoknak fénye annyira értékes lehetne a Photoblepharonra nézve, hogy ezért érdemes volna ilyen bonyolult világítószervet, ilyen idegen mechanizmust saját testében kifejleszteni s állandóan vérrel táplálni. Egyáltalában hogyan keletkezik ez a szerv? Ez a törzsfejlődéstan művelőinek problémája. Lehet, hogy majd ráakadnak valami közbeeső fejlődési formára is.” (Brehm)

A törzsfejlődéstan néhány kutatójában jogosan vetődik fel az a kérdés, hogy miért éri meg ilyen bonyolult világítószervet kifejleszteni ennek a halacskának, és egyáltalán hogyan keletkezik ez a szerv? Még nem tudják rá a választ. Egy másik kutatócsoport, minél mélyebben vizsgálja az élőlények komplexitását, bonyolultságát, annál inkább arra a következtetésre jut, hogy mindezek mögött értelmes tervezés áll.

Mily számtalanok a te műveid, Uram! Mindazokat bölcsen alkottad meg, És betelt a föld a te gazdagságoddal. Zsolt. 104.24