Válaszok a globális oktatáspolitikára

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A levéltár Országos Tudományos és Felsőoktatási Szakmai Központ tevékenységei.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
Környezettan-tanári mesterszak 1. A szakirány célja: A szak célja olyan tanárok képzése, akik képesek a környezettannal, környezetvédelemmel, természetvédelemmel.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája Sólyom Andrea Győr, október
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Új helyzet a felsőoktatásban: a bolognai folyamat László Gyula PTE KTK november 15.
GINOP Gyakornoki program pályakezdők támogatására.
Téma: Demográfiai robbanás 1960 után a világban (típusok, országcsoportok, országok) Készítette: Király Klaudia Geográfus, MSc.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
TÁMOP program a Dél-alföldi Régióban Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
Befolyást a gazdaságnak a felsőoktatásban! Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Műszaki menedzserek elégedettségének a szintje a Dunaújvárosi Főiskolán! Készítette: Németh Nóra Nikoletta Konzulens: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
II. Demográfia A népesség összetételének vizsgálata
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Üzleti Statisztika és Előrejelzési Tanszék
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
A vendéglátás oktatásának kihívásai
TÁJÉKOZTATÓ BÁCS-KISKUN MEGYEI CIGÁNYSÁGRÓL
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
1Transzplantációs Alapítvány
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
A közigazgatással foglalkozó tudományok
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
A magyar társadalom a népszámlálás tükrében
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
EMELKEDŐBEN Stratégiai folyamatok a magyar gazdaságban
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Konferenciája
A Jobbik esélyei listán és egyéniben
Innovációs képesség és jólét összefüggései
dr. Jeney László egyetemi adjunktus Európa regionális földrajza
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Diplomás Pályakövetési Rendszer
Folyamatosan emelkedik a lakosság
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
Az egyéni és Szociális kompetenciák szerepe a karrierindításban
Miért választottam a BME Mérnökinformatikus Szakot?
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Versenyképes felsőoktatás a tudásalapú társadalomban
HEFOP P /1.0 A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagyegyetemek minőségközpontú működésének támogatása.
2017. December 7. MGYOSZ tapasztalatai.
főigazgatóhelyettes, NSzFI
igazgató, GVI tudományos főmunkatárs, MTA KTI
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Zétényi Ákos.
a hatékonyabb munkába segítésért
A szerbiai gazdasági felsőoktatás kihívásai
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint EREDMÉNYEK 4. 8
A mérés-értékelés tanulmányozása Dániában
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A bevándorlás hatása a hazai munkavállalók munkapiaci helyzetére Európában – összefoglaló az empirikus eredményekről Bördős Katalin, Csillag Márton, Orosz.
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
A program értékelése Kerekasztal beszélgetés
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Válaszok a globális oktatáspolitikára Szlivka Andrea, PhD hallgató PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskola 2013.01.11. Pécs

hallgatók életkor szerinti összetétele nemek szerinti eloszlás Változik: hallgatók életkor szerinti összetétele nemek szerinti eloszlás nemzeti összetétel részidős képzések, levelező tagozatok esti tagozatok Egyetemi struktúrák átalakulása: elitképzés tömegképzés

2005/2006 tanév: legmagasabb hallgatói arányszám esti tagozat levelező tagozat felsőoktatási expanzió elmúlása középiskolai forrás biztosítva (2005, 91%)

Munkavállalási lehetőség romlása Diplomák elértéktelenedése Galasi Péter, 2004: „Túlképzés, alulképzés és bérhozam a magyar munkaerőpiacon” „Fiatal diplomások a munkaerőpiacon a tömegesedés időszakában” 2000-ig nagy mértékben nőtt a diplomák piaci értéke, majd ez a növekedés lelassult és friss diplomások kereseti előnye is csökkent. Ugyanakkor adatokkal nem bizonyíthatóak a diplomás munkanélküliséggel kapcsolatos aggodalmak. Kertesi-Köllő, 2006: „Felsőoktatási expanzió, „diplomás munkanélküliség”, és a diplomák piaci értéke”

Oktatási körkép 2007: magyarországi felsőoktatás összefoglalása és az OECD- országokhoz való viszonya A felsőoktatásban szerzett végzettség szintje Magyarországon (17%) jóval az OECD-átlag (26%) alatt van. A felsőfokú képesítést szerzett fiatalabb népesség (25-34 év) aránya Magyarországon 20%, az OECD országokban 40%, idősebb népesség (55-64 év) aránya Magyarországon 15%, OECD-országokban 30%. Az OECD országokban 2005-ben 2,7 millió tanuló iratkozott be az állampolgárságán kívül eső ország intézményébe, Magyarországon a nemzetközi tanulók létszáma alacsony - sokkal többen jönnek ide tanulni, mint ahányan elmennek tanulni más országokba.

Az OECD országokban a 15 éves személyek 57%-a esetében várható az egyetemi továbbtanulás (ez az arány országonként változhat: Koreában 95%, Németországban 21%). Magyarországon a felsőfokú képesítés megszerzésének lehetősége 63%, ami meghaladja az OECD országok átlagát, viszont nagyon szorosan kötődik a társadalmi-gazdasági háttérhez. Az OECD országok összes GDP-jük 6,2%-át költik oktatási intézményekre, ez arány mégis jelentősen elmarad a nemzeti jövedelem növekedése mögött, így az oktatásra fordított kiadás hatékonysága még növelhető. Magyarországon az oktatásra fordított kiadás elmarad az OECD átlaghoz viszonyítva. (Pl. Korea 8,3%, Magyarország 5,3%)

Felhasznált irodalom: Galasi Péter (2004a): Valóban leértékelődtek a felsőfokú diplomák? A munkahelyi követelmények változása és a felsőfokú végzettségű munkavállalók reallokációja Magyarországon 1994–2002 In: Budapesti Munkagazdaságtani Füzetek, 3. sz. Galasi Péter (2004b): Túlképzés, alulképzés és bérhozam a magyar munkaerőpiacon 1994–2002. In: Budapesti Munkagazdaságtani Füzetek, 3. sz. Galasi Péter (2002): Fiatal diplomások a munkaerőpiacon a tömegesedés időszakában, In: Educatio, 11. évf. 2. sz. 227-236. Halász Gábor (2007): Lisszabon és az egyetemek: az Európai Unió formálódó felsőoktatási politikája, in: Krémó Anita (szerk.): Oktatás és képzés 2010 - Műhelybeszélgetések 2007. Oktatási és Kulturális Minisztérium. 170-210.

Halász Gábor (2009): A felsőoktatás globális trendjei és szakpolitikai válaszok az OECD országokban és az Európai Unióban, előadás vázlat, Letöltés ideje: 2012.12.20., http://halaszg.ofi.hu/download/BCE_%28teljes%29_%282010%29.pdf Hrubos Ildikó (2000): Új paradigma keresése az ezredfordulón, In: Educatio , 2000/I. sz.., 13-26. Kertesi Gábor - Köllő János (2006): Felsőoktatási expanzió, „diplomás munkanélküliség”, és a diplomák piaci értéke, In: Közgazdasági Szemle, LIII. évf., 2006. március, 201-225. Kozma Tamás (2006): Az összehasonlító neveléstudomány alapjai, Új Mandátum Kiadó, Budapest Kozma Tamás (2010): Expanzió, In: Educatio, 2010. (19. évf.) 1. sz. 7-18. Kozma Tamás (2012): Oktatáspolitika jegyzet (online), Debrecen-Pécs, 2012 Szemerszki Marianna (2006): Hallgatók a tömegesedés időszakában, In: Educatio, 2006/IV sz., 736-752. Szolár Éva (2009): Az európai felsőoktatás átalakulása és a Bologna-folyamat céljai, In: Iskolakultúra, 2009/9, 95-120. Ulrich Teichler (2003): Az európai felsőoktatási reformok főbb kérdései, In: Educatio (online), 2003/I sz., 3-18.