Jegyzői Értekezlet 2017. 12. 05. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Településrendezési eszközök, egyeztetésük és az átmeneti rendelkezések dr. Hajnóczi Péter főosztályvezető Belügyminisztérium Területrendezési és Településügyi.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
MENTORHÁLÓZAT SZEREPE A KIVÁLTÁSI FOLYAMATBAN Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó November 17.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A településrendezést érintő jogszabály változások január 01.-től
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Összeállította: Horváth Józsefné
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
JELENTÉS a Nemzeti Civil Alapprogram működésének-támogatásának hatásáról, figyelemmel a társadalmi és civil kapcsolatok fejlődésére, egyes kiemelt fontosságú.
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
„Út a munkához” program
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Ákr. – új eljárási törvény a közigazgatásban
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A hatékony adományozás eszközei igazgató, Magyar Adományozói Fórum
TELEPÜLÉSTERVEZÉS A GYAKORLATBAN II.
A Dunához kapcsolódó lehetőségek Budapest közlekedésfejlesztésében
Lakossági fórum-Téglás
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
A többcélú kistérségi társulások közoktatási feladatellátásának elmúlt 6 éve november 30.
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásban
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
A GWP KKE régió aszálykezelési útmutatója
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
jjjjj MINISZTERELNÖKSÉG
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Jegyzői értekezlet május 7. Hatósági Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Jegyzői Értekezlet 2017. 12. 05. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István – állami főépítész

Szemléletváltás az építésügyben

Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) és helyi Településképi Rendelet (TKR) készítésének kötelezettsége, a „Hogyan lehet építeni” kérdésre kell szakmai választ adni (HÉSZ - „mit, hova, mekkorát”) , Szélesebb körű társadalmi bevonás - a társadalmasítás intézménye magasabb szintre lép, kötelező két lakossági fórum,

Helyi értékek fokozott védelme településkép védelem erősítésével, Közérthető, kevés számú jogszabály, Települési főépítészi hálózat erősítése, új jogosítványok (főépítész nélkül nem lehet!), Új digitális egyeztető felület (TAK, TKR véleményezése egyszerűsödik),

A főépítész szakmai koordinálása mellett az önkormányzatok maguk dönthetnek az elvárt építészeti minőségről, nagyobb szakmai felelősség ,

Az új tervfajták, a tervi hierarchia a 314/2012. (XI Az új tervfajták, a tervi hierarchia a 314/2012. (XI.08) Kormányrendelet 3. § alapján:

Jogszabályi kötelezettségek:

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. Törvény – tartalmazza az önkormányzat felhatalmazását a településképi rendeletének (továbbiakban: rendelet) megalkotására a településképi arculati kézikönyv (továbbiakban: kézikönyv) és a rendelet kapcsolatát, a települési főépítész közreműködését a rendelet tartalmi körét (helyi védelem, településképi szempontból meghatározó területek ,reklámok), a településkép-érvényesítési eszközök körét (településképi szakmai konzultáció, településkép véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás) önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer bevezethetőségét

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet rögzíti a részletszabályokat: A kézikönyv és a rendelet véleményezési eljárását, A kézikönyv és a rendelet részletes tartalmi kereteit.

A településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017.(IV.28.) Kormányrendelet szabályozza a reklám, reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés elhelyezhetőségét.

Településkép-érvényesítési eszközei: Településképi szakmai konzultáció - kötelező Településképi véleményezési eljárás - lehetőség Településképi bejelentési eljárás - kötelező Településképi kötelezés - kötelező

Amennyiben a 314/2012. (XI. 08. ) Kormányrendelet 28 Amennyiben a 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet 28. § (4) bekezdése szerint magasabb rendű jogszabállyal ellentétes helyi előírás hatályon kívül helyezésére nincs mód, úgy állami főépítészi eljárással, a 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet 32. § (6a) e) pontja szerint, a helyi építési szabályzatot összhangba kell hozni a helyi településképi rendelettel. Állami főépítészi eljárás A partnerségi eljárást követően a polgármester a településrendezési eszköz tervezetéről záró szakmai véleményt kér az állami főépítésztől, aki véleményét 15 napon belül megküldi. 314/2012. (XI. 08.) Kormányrendelet 42/A. §

A kötelező eljárások szabályozásáról és alkalmazásáról, a rendszer fenntartásáról és üzemeléséről gondoskodni szükséges. 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet 43/B. § (3) A polgármester gondoskodik a kézikönyv és a településképi rendelet monitorozása érdekében az önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felület működtetéséről. (4) Az önkormányzati főépítész évente egy alkalommal a felületre beérkezett véleményeket kiértékeli és ismerteti a képviselő-testülettel

Jelenlegi helyzet Baranya Megyében (2017. októberi adat): Települési főépítészek száma: 20 fő Készíti/ készítteti a TAK-ot, TKR-t: 197 db település Első közmeghallgatás: 108 db település nem foglalkozik a feladattal: 28 db település megkeresésre nem válaszolt: 76 db település TAK, TKR munkaközi anyagát véleményeztette: 19 db település (2017. december 4.)

Köszönöm a Figyelmet!