Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzői értekezlet május 7. Hatósági Főosztály

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzői értekezlet május 7. Hatósági Főosztály"— Előadás másolata:

1 Jegyzői értekezlet 2019. május 7. Hatósági Főosztály
Törvényességi Felügyeleti Osztály

2 Zárszámadás Áht. 82.§ a-b) pont: beszámoló alapján zárszámadás elkészítése Áht. 91.§ (1) bekezdés: zárszámadási rendelet hatályba lépése legkésőbb május 31-ig Áht. 91.§ (2) bekezdés: a rendelettervezet előterjesztésével egyidejűleg kötelezően előterjesztett mérlegek és kimutatások meghatározása Mötv.110.§ vagyonkataszter vezetése; vagyonkimutatás csatolása zárszámadáshoz Az önkormányzatok tulajdonában lévő ingatlanvagyon nyilvántartási és adatszolgáltatási rendjéről szóló 147/1992. (XI. 6.) Korm. Rendelet – vagyonkataszter vezetése Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013 (I.11.) Korm. rendelet 30.§ - önkormányzati vagyonkimutatás tartalma

3 Szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálata
kormányhivatali munkatervi feladatként június 30-ig Mötv. 43.§ (3) bekezdés: alakuló ülésen vagy az azt követő ülésen

4 Településvédelem Településképi rendeletek megalkotása december 31-ig (Tktv. 14.§ (2) bek.) Településképi rendelet hiányában a Tktv.14.§ (2), (2a), 2b), (3) bekezdései alapján nem lehet alkalmazni: településképi követelményeket szabályozó az építészeti örökség helyi védelmét szabályozó a településképi véleményezési és bejelentési eljárást szabályozó, a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról szabályozó önkormányzati rendelkezéseket Dereguláció!

5 Közterület elnevezések
Mötv. 14.§ (2) bekezdés alapján közterület, illetve közintézmény nem viselheti a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. (3) Ha a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a tekintetben, hogy a közterület neve megfelel-e a (2) bekezdésnek, arról beszerzi a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását. zasok/osszefoglalalo__XX._szazadi_onkenyuralmi_rendszerek_b.pdf zasok/19_2015_X_15_20_szazad_onkenyuralmi_rendszerek_szabaly zat_%282%297.pdf Elnevezéssel összefüggő korlátok: Mötv.14/A.§ Mötv.42.§ 8. pont a közterület elnevezése át nem ruházható hatáskör Mötv.51.§ (4)-(5) bekezdés: Közterület elnevezésének rendjét önkormányzat rendeletben állapítja meg.

6 Állami Számvevőszék vizsgálatai
Öntesztek Helyi önkormányzatok belső kontrollrendszere zati_belso_kontroll_onteszt.xlsx Európai Uniós források felhasználása xlsx xlsx Nemzetiségi önkormányzatok: i_onkormanyzati_onteszt.xlsx

7 Az önkormányzati jogalkotást érintő változások
2019. március 15-től: módosult a jogalkotásról szóló évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) módosult a Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/ (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Njt. rendelet) új IM rendelet: a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet (a továbbiakban: Közlönyrendelet)

8 Az önkormányzati jogalkotást érintő változások
Indokolás közzététele (2019. június 15-e után kihirdetett rendelet) Közlönyrendelet 20. § (3) Az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó, a megalkotását megelőzően rendelkezésre álló, végső előterjesztői indokolást a Nemzeti Jogszabálytárban kell közzétenni. (4) A közzétételre a (2) és (3) bekezdés szerinti jogszabályok kihirdetését követően kerülhet sor. (5) Az e rendelet szerint közzétett indokolás a közzétételét követően nem módosítható. Njt. rendelet 4/A. § Ha az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolás Nemzeti Jogszabálytárban való közzétételére – jogszabályban meghatározottak szerint – sor kerül, a közzétételre a 4. § (4) és (5) bekezdése szerinti eljárási szabályokat megfelelően alkalmazni kell.

9 Az önkormányzati jogalkotást érintő változások
Indokolás közzétételének mellőzése Közlönyrendelet 21. § (2) A kormányrendelet, a miniszteri rendelet, a miniszterelnöki rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete, valamint az önkormányzati rendelet tervezetéhez tartozó indokolást – a jogszabály előkészítőjének az indokolásban kifejtett, erre vonatkozó álláspontja alapján – nem kell közzétenni, ha a jogszabály a) jelentős társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása, környezeti és egészségi következménye, adminisztratív terheket befolyásoló hatása nem kimutatható, illetve b) technikai vagy végrehajtási jellegű. Jat. 18. § (1) A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.

10 Az önkormányzati jogalkotást érintő változások
Jat. 12.§ (1)A módosító rendelkezés és hatályon kívül helyező rendelkezés a hatálybalépéssel, vagy ha a módosító, illetve a hatályon kívül helyező rendelkezés a módosítást, illetve hatályon kívül helyezést meghatározott időponthoz vagy jövőbeli feltételhez köti, ennek az időpontnak vagy jövőbeli feltételnek a bekövetkezésével végrehajtottá válik. (2) A jogszabály (1) bekezdés szerint végrehajtottá vált rendelkezése a végrehajtottá válást követő napon hatályát veszti. (3) Az (1) és a (2) bekezdést a joghatás kiváltására nem alkalmas módosító rendelkezésre és hatályon kívül helyező rendelkezésre is alkalmazni kell azzal az eltéréssel, hogy a hatályvesztés időpontjának az azt követő napot kell tekinteni, amikor e rendelkezés joghatás kiváltására alkalmassága esetén végrehajtottá vált volna.

11 Az önkormányzati jogalkotást érintő változások
Bevezető rész módosítása 2019. március 15. Jat. 8. § (2) Nem lehet módosítani vagy – a jogszabály egészének hatályon kívül helyezése nélkül – hatályon kívül helyezni a) a jogszabály megjelölését, b) – az önkormányzati rendelet kivételével – a rendelet bevezető részét, c) a hatályba lépett jogszabályi rendelkezés hatályba léptető rendelkezését, valamint d) jogszabállyal – a hiteles szöveg és a kihirdetett szöveg közti eltérés, valamint fordítási hiba kivételével – a jogszabályban kihirdetett nemzetközi szerződés, a nemzetközi szerződéshez fűzött fenntartás, kifogás és nyilatkozat szövegét.

12 A továbbfejlesztett funkciók bevezetése: 2019. június 1.napjától
Nemzeti Jogszabálytár Írásbeli Kapcsolattartás Modul (NJT TFÍK) továbbfejlesztése A továbbfejlesztett funkciók bevezetése: 2019. június 1.napjától Feladatok: Felhasználói adatok felülvizsgálata Oktatáson való részvétel

13 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Jegyzői értekezlet május 7. Hatósági Főosztály"

Hasonló előadás


Google Hirdetések