Vállalkozási ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Etikai Kódex.
Advertisements

Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK STRATÉGIAI VEZETÉSE. Milyen az igazán jó önkormányzat? POLGÁRKÖZELI  AUTONÓM ÉS VÁLLALKOZÓ SZELLEMŰ  AKCIÓ-ORIENTÁLT  KÜLDETÉS-CÉLOK-KOMPETENCIA.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
DOKUMENTUMKEZELÉS.
Szervezeti formák.
Üzleti piacok, üzleti vásárlók (ipari marketing)
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Családi vállalkozás.
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
  Kitartás  Önbizalom  Magabiztosság  Versenyképesség  Sokoldalúság  Gyakorlati érzék  Kreativitás  Alkalmazkodóképesség  Kommunikációs készség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
© "VERSENYKÉPESSÉG–FEJLŐDÉS–REFORM" konferencia november 7-8 KOMPETENCIA SZÁMVITELI ALAPOK dr. Laáb Ágnes BME, egyetemi docens, kandidátus elé r.
Humánkontrolling Kiélezett verseny→ legjobb munkaerő
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Szervezeti formák Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Vállalkozások. A vállalat: olyan szervezeti egység, amely a piac más szerepl ő it ő l elkülönülten gazdálkodik, ezekhez piaci kapcsolatok f ű zik, megteremti.
Elméleti közgazdaságtan
A lineáris-funkcionális szervezeti forma
A MINŐSÉG FOGALMA A minőség az egység (az egyedileg leírható és vizsgálható folyamat, termék, szervezet, illetve ezek kombinációja) azon jellemzőinek összessége,
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Emberi erőforrás menedzsment Munkakörök elemzése, tervezése
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Controlling feladata A controlling időbeli dimenziói: 1. Stratégiai
Mediátor képzés Kártérítés.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Vállalkozás Pro és Contra
A vállalkozási lehetőségekről gyermekgyógyászként Dr. Masszi György.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Az üzleti vállalkozás. Olyan gazdasági szervezeti alapegység, amely elkülönülten gazdálkodik, a gazdasági élet más szereplőihez a piac közvetítésével.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Vállalkozások közötti választás  A vállalkozásnak fel kell mérnie, hogy rendelkezik-e tervezett vállalkozáshoz elegendő anyagi, illetve pénztőkével.
(gazdasági ismeretek gyors, velős átismétlése)
1. A VÁLLALKOZÁS MARKETING TEVÉKENYSÉGE
Vállalkozásmenedzsment I.
A Számvitelről szóló évi C. törvény módosításai Készítette: Szabó Gabriella.
 A munka, az egyik alapvető szükségletünk.  Munkájuk alapján becsülik meg az embereket. A munka biztosítja a megélhetést.  A családi munkamegosztásban.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Vállalkozásmenedzsment
Biyovis a mi üzletünk.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Nemi sajátosságok a vállalkozói készségekben
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Vállalati felelősségvállalás
Vállalati terv bemutató
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
A vállalat és termelői magatartás
Üzleti terv bemutatása
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

Vállalkozási ismeretek Vállalkozási alapfogalmak

GAZDÁLKODÓ SZERVEZET, A gazdálkodó szervezet olyan szervezeti egységet jelöl, amely egyéni és társadalmi szükségleteket elégít ki, elkülönülten gazdálkodik, és jól körülhatárolt keretek között működik. A gazdálkodó szervezetek fontos gazdasági-, társadalmi szerepet töltenek be: egyéni és társadalmi szükségleteket elégítenek , munkalehetőséget jelentenek és a tulajdonosnak jövedelmet biztosítanak a nyereség által.

VÁLLALKOZÁS A vállalkozás kifejezés egyrészt magát a tevékenységet jelöli A vállalkozás társadalmi szükséglet kielégítésére irányuló tevékenység, profit realizálása céljából. A vállalkozás másik jelentése maga a szervezet. A vállalkozás olyan gazdálkodó szervezet, amely közvetlenül, vagy közvetve szükségleteket elégít ki, így fontos a fogyasztók, a háztartások számára. A szükséglet-kielégítést úgy valósítja meg, hogy közben szem előtt tartja saját érdekeit, azok közül is a legfontosabbat: a nyereséget. Működése során munkahelyet biztosít, és elősegíti a gazdaság fejlődését mind a termeléssel, mind a fejlesztésekkel, vagy éppen a versenyképességével. A társadalmi szükségletek kielégítéséhez többek között a befizetett adókkal is hozzájárul.

VÁLLALKOZÓ A vállalkozó olyan személyiség, aki egy vállalkozást felelősségteljesen alapít, működtet, miközben személyes kockázatot vállal.

A VÁLLALKOZÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐI 1. Önállóság Az önállóság megjelenik a célmeghatározásban. Minden vállalkozás maga fogalmazza meg a küldetését, a hosszú és rövid távú céljait, azt, hogy mit termel, kinek és hogyan, majd ezt hogyan juttatja el a vevőihez. A vállalkozás a célok eléréséhez szükséges tárgyi, személyi és egyéb feltételeket, a folyamatos és zavartalan tevékenységet magas fokú döntési szabadság és autonómia mellett biztosítja. Az önállóság természetesen relatív. A célmeghatározás, döntés önálló, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a külső-, belső környezeti adottságokat, lehetőségeket.

A VÁLLALKOZÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐI 2. 2. Kockázatvállalás A vállalkozási tevékenység bizonytalansági tényezők között zajlik. Változik a szabályozás, a piaci környezet, az üzleti partnerek megbízhatósága eltérő és nem mérhető teljes bizonyossággal. A vállalkozás döntéseiben minimális kockázattal maximális haszon elérésére törekszik (ésszerűség, realitás).

A VÁLLALKOZÁSOK KÖZÖS JELLEMZŐI 3. 3. Felelősségvállalás A vállalkozás a működése során keletkezett kötelezettségeiért, azok teljesítéséért felelősséggel tartozik. A felelősségvállalás a következő területekre terjed ki: Anyagi felelősség Jogi felelősség

Anyagi felelősség Minden vállalkozás, sőt minden gazdálkodó szervezet köteles vállalni döntéseinek, tevékenységének anyagi következményeit. Az anyagi felelősség a vállalkozásoknál lehet: korlátlan: ekkor a vállalkozás tulajdonosa a vállalkozásáért a magánvagyonával is felel, ezzel a gazdálkodás során nagyobb kockázatot vállal, korlátlan és egyetemleges: azoknál a vállalkozásoknál alkalmazzák, ahol a tulajdonos felelőssége korlátlan, és a vállalkozásnak legalább két tulajdonosa van. A tulajdonosok mindegyike hasonló felelősséggel bír, így a tartozás bármelyik féltől behajtható, korlátolt: a vállalkozás tulajdonosai csak a vállalkozásba bevitt és a gazdálkodás során keletkezett vállalkozói vagyont kockáztatják.

Jogi felelősség A jogi felelősség a szerződéses fegyelmet, a jogszabályok betartását, a szabályszerű működést foglalja magába. A jogi felelősség kérdésénél is a tulajdonosok és a vállalkozás kapcsolatára koncentrálunk. A vállalkozás jogi felelősség szempontjából lehet: Önálló jogi személy, amikor elkülönült, állandó, jól áttekinthető szervettel rendelkezik, és a jog szempontjából egységes egészként kezelendő, szervezete a tulajdonosok váltása esetén is változatlan marad, a tulajdonosok vagyonától elkülönített, önálló vagyonnal rendelkezik. Nem önálló jogi személy, amikor nincs vagy csak nagyon egyszerű a kialakított szervezeti struktúra, és az önálló jogi személyhez képest kevesebb „jogosítvánnyal” rendelkezhet.

Erkölcsi felelősség Az erkölcsi felelősség a legkevésbé megfogható és körülírható. Gyakorlatilag a társadalmi normák, üzleti etikett íratlan szabályainak betartását jelenti. Ha egy üzleti tárgyalás során tett üzleti ígéretet nem tartunk meg, az nem számít szabálysértésnek. Nem büntetik meg a céget, közvetlen pénzbeli, üzleti hátrány nem ér minket, de a hírnevünket rontjuk.

Eredményérdekeltség A vállalkozás alapvető célja a profit, mert ez biztosítja a tulajdonosok jövedelmét, segíti a vállalkozás fejlesztését. A nyereséges gazdálkodás teszi lehetővé a bővítéseket, a kutatásokat egyszóval azt, hogy a vállalkozás hosszú távon fennmaradhasson, és mindenki megelégedésére működjön.

Készségek, amelyek a sikeres vállalkozáshoz feltétlenül fontosak 1. Önfegyelem, Tervezés (külső-belső tényezők figyelembevételével), Megfigyelés és visszacsatolás, Ésszerű kockázatvállalás (ok-okozat összefüggés mérlegelése), Rugalmasság (vegye észre a környezet változásait és minél gyorsabban alkalmazkodjon), Döntéskészség, Innovációs készség, Kitartás a terv, tevékenység végrehajtásához, Az emberi kapcsolatok (tulajdonosokkal, munkavállalókkal, empatikus készséggel kell rendelkeznie),

Készségek, amelyek a sikeres vállalkozáshoz feltétlenül fontosak 2. Nagyfokú elkötelezettség ( a vállalkozás, az ötlet stb. iránt), Hosszú távú gondolkodás (lehet a vállalkozás rövid távon veszteséges is), Üzleti tisztánlátás (gyorsan ismerje fel az üzleti lehetőségeket és valósítsa meg, azaz legyen kreatív).

Sikeres vállalkozás feltételei A vállalkozó elkötelezett, jól felkészült, széleskörű ismerettel rendelkező, aki jó csapatot épít maga köré. Olyan terméket, szolgáltatást állít elő, amely megkülönbözteti másoktól. A termeléshez, szolgáltatáshoz legyen megfelelő piaci szegmens. A termelést tudja finanszírozni (megfelelő források biztosítása). Kapcsolatok, kapcsolatrendszer kiépítése. Orientáció  sikerorientáltság.