A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Advertisements

Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
FOL függvényjelekkel Zsebibaba anyja A 2 harmadik hatványa a oszlopában az első blokk Ezek is nevek, de nem in- konstansok Azért, mert összetettek Predikátum:
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
A kondicionális törvényei Modus ponens avagy leválasztási szabály (MP): “Ha A, akkor B”-ből és A-ból következik B. Formálisan: A  B, A  B Modus tollens.
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
Vetésforgó tervezése és kivitelezése. Vetésforgó Vetésterv növényi sorrend kialakításához őszi búza250 ha őszi árpa50 ha lucerna ebből új telepítés 300.
Munkalapok védelme az Excelben
XXI. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Geometriai transzformációk
Adatbázis normalizálás
Elemi adattípusok.
Zsiros Péter A Bolyai János megyei matematikaverseny feladatsorairól és a javítás egységesítéséről Zsiros Péter
TESZTSOR.HU REGISZTRÁCIÓ, VÁSÁRLÁS ÉS TESZTKITÖLTÉS ELKEZDÉSE
A tökéletes számok keresési algoritmusa
Gondolatok egy összegzési feladat kapcsán
A Feuerbach-kör és annak alkalmazása feladatokban
HÉL (Hasonló értelmű licit)
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Kockázat és megbízhatóság
Algoritmusok és Adatszerkezetek I.
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
Rendszerező összefoglalás
A dél-koreai Nemzeti Levéltár, Szöul
Elektronikus számlázás
Csongor és Tünde és a Varázsfuvola
Készítette: Ocskó- Sós Bettina 12.B
Kéthetes drámakurzus Southamptonban
A mozgási elektromágneses indukció
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások.
Piaci kockázat tőkekövetelménye
10. A MAGÁNHANGZÓK ÉS MÁSSALHANGZÓK RENDSZERE, A HANGTÖRVÉNYEK ÉS HELYESÍRÁSUK.
Kijelentéslogikai igazság (tautológia):
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Tartalékolás 1.
INFOÉRA 2006 Véletlenszámok
Elektrosztatikus festés (szinterezés)
Szerkezetek Dinamikája
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Business Mathematics
Volt: Ha egy interpretáció modellje egy A mondatnak, és alkalmazzuk rá valamelyik lebontási szabályt, akkor az interpretáció egy minimális kibővítése modellje.
A rendszeres gyógyszerszedők aránya %
Az én házi feladatom volt:
Alapvető tudnivalók Írásjelek mindig előtte lévő szóhoz tapadjanak
AVL fák.
Online jegyzőkönyv kitöltési segédlet
1.1. TERMELŐI DÖNTÉS Termelés: saját jószágok átalakítása a meggazdagodás érdekében Termelő célja: maximális gazdagodás a termelésből Max (megtermelt jószágok.
TRIGONOMETRIA Érettségi feladatok
43.óra Amikre fontos odafigyelni!
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 9. előadás.
Bináris kereső fák Definíció: A bináris kereső fa egy bináris fa,
Járműtelepi rendszermodell 2.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
Belügyi Rendészeti Ismeretek
9.10 feladat: arra kellett törekedni, hogy a magyar köznyelvben is elképzelhető mondatokká fordítsuk le a FOL-mondatokat. („clear english”) Ez nem mindig.
Vállalati brosúra A cég általános célkitűzése
Műveletek, függvények és tulajdonságaik Mátrix struktúrák:
SQL jogosultság-kezelés
Áramlástan mérés beszámoló előadás
Informatika Oktató: Katona Péter.
Vektorok © Vidra Gábor,
A geometriai transzformációk
Várhatóérték, szórás
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
Algoritmusok.
Munkaszámos munkaidő nyilvántartás
Matematikai játékok a „kukából”
Előadás másolata:

A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés. Sikerült otthon megválaszolni?

265. Gödeli szigetek általában 265. Gödeli szigetek általában. Gödeli sziget az olyan sziget, lovagokkal, lókötőkkel és klubokkal, ahol teljesül a G feltétel. Craig felügyelő épp azt szeretné tudni, hogy a sziget, ahol nyomoz, ilyen-e.

Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés (egyesek igazak, mások hamisak). Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható mondatok mind hamisak. Bizonyítható-e minden igaz kijelentés, cáfolható-e minden hamis? Ez a teljesség kérdése. Halmazok könyve: minden oldalon egy pozitív egész számokból álló halmaz leírása szerepel. A könyvben szereplő halmazok a felsorolt halmazok. Az n rendkívüli szám, ha eleme az n-edik oldalon levő halmaznak. h asszociáltja n-nek, ha a (Kijelentések könyvében) h-adik kijelentés azt állítja, hogy n rendkívüli. E1: A bizonyítható mondatok oldalszámának halmaza felsorolt halmaz. E2: A cáfolható mondatok oldalszámának halmaza felsorolt halmaz. C: Bármely A felsorolt halmaz komplementere (az az A# halmaz, amelyben pont az A-ban nem szereplő számok vannak) felsorolt halmaz. H: Tetszőleges felsorolt A halmazhoz van olyan felsorolt B halmaz, hogy B minden n elemének van egy h asszociáltja A-ban, ha pedig n nem eleme B-nek, akkor van neki olyan h asszociáltja, amelyik nem eleme A-nak.

Tétel: Ha ez a négy feltétel teljesül, akkor van olyan igaz mondat, amely nem bizonyítható és van olyan hamis mondat, amely nem cáfolható. (Gödel-Tarski-tétel) Először azt bizonyítsuk be, hogy teljesül a következő feltétel: G: Tetszőleges A felsorolt halmazhoz létezik egy P kijelentés, amely akkor és csak akkor igaz, ha P oldalszáma eleme A-nak. Vegyük az A-hoz H szerint tartozó B halmazt. Legyen B oldalszáma n, n egy asszociáltja, amely akkor és csak akkor eleme A-nak, ha n eleme B-nek, h. Mivel h asszociáltja n-nek, a h-adik oldalon levő P kijelentés azt állítja, hogy n rendkívüli, azaz hogy n eleme az n-edik halmaznak, azaz B-nek. Ha ez a P kijelentés igaz, akkor n tényleg eleme B-nek, és P oldalszáma, azaz h eleme A-nak. Ha P nem igaz, ez azt jelenti, hogy n nem eleme B-nek, és így P oldalszáma, h nem eleme A-nak. Tehát P akkor és csak akkor igaz, ha az oldalszáma, h eleme A-nak. Ez egyedül a H feltétel következménye.

Legyen a bizonyítható kijelentések oldalszámának(E1 szerint felsorolt) halmaza T. Legyen a T#-hoz (azaz azon számok halmazához, amelyek nem bizonyítható kjelentések oldalszámai) G szerint tartozó kijelentés Gt#. Gt# akkor és csak akkor igaz, ha az oldalszáma eleme T#-nak , azaz nem egy bizonyítható kijelentés oldalszáma. Ha Gt# hamis, akkor az oldalszáma T-ben van, azaz Gt# bizonyítható, ez lehetetlen. Marad a másik lehetőség, hogy Gt# egy igaz és nem bizonyítható kijelentés. Ugyanez kifordítva: legyen a cáfolható kijelentések oldalszámának halmaza F. A G feltétel szerint ehhez tartozik egy Gf kijelentés, ami akkor és csak akkor igaz, ha az oldalszáma eleme F-nek. Tehát ha Gf igaz,akkor cáfolható – ez lehetetlen. Marad az, hogy Gf hamis, és az oldalszáma nem eleme F-nek, tehát nem cáfolható.